Talouden loispuoli

Kissan mukana leviävästä bakteerista ollut artikkeleita, pitkin aikaa. Artikkelin pohdinta vei arvioimaan yleisemmin loisia, joita ihminen toisaalta myös hyödyntää, tieten ja tahtomattaan.

Ihmisen elämän takeen voi ajatella koostuvan loisista, joiden arvo vaihtelee, ja jotka järjestettävä sopivasti, että ihmisen kokema rakenne säilyy. Vähän kuin fysiikassa, liikkeen laki. Suunta jatkuu samana, eli säilyy, ellei poikkeusta. Sama energiassa yleisesti. Energia ei häviä, tosin sen osuus vaihtelee, eri tapahtumien seurauksena.

Taloutta voi ajatella toisen mittaluokan loisena/välineenä, verrattuna toksoplasma gondii -tapaukseen. Erilaiset välineet eivät poikkea taloudesta, tosin välineiden antava ja vievä arvo vaihtelee, ja vaihtelua on myös välineiden elinkaarten mukaisesti.

Talous on siitä vahva asia, että sitä on vaikea hallita. On varmaan lähdetty siitä, ettei sitä voi hallita, ja jos joku voi, ei asialle voi mitään. Päätös ei välttämättä ole tietoinen, tosin ei muuta asiaa, päinvastoin.

MM vihreät joskus myyvät ympäristönsuojelua vedoten taloudellisiin vaikutuksiin. Talous ja vapautetummat markkinat ovat vain niin toimivia, että löytävät paikkansa, jokaisesta repeämästä, ja oikeastaan voivat sitä pulskemmin, mitä enemmän on kohdentaa toimia johonkin tarpeelliseksi koettuun.

Talouden asialla kun ollaan, niin väistämättä ollaan hyvän asialla, pääpiirteittäin. Toimintaa on vaikea nähdä toisella tapaa, tai että tulisi arvioiduksi yhteis-kunnallisen/toiminnallisen anarkian vinkkelistä, mikä voi olla erityisen merkityksellinen ja vaikuttava.

Se, että ihminen suuntautuu toiminnassaan kohden tarvittavaa, on hyvä, ja säilyttävä piirre. Mitä enemmän suuntausta ja antoisaa tekemistä määrää talous, suoremman todellisuuden sijaan, sen enemmän ruokitaan loista, ja sen haitallista vaikutusta.

Kaikki kunnia loisille, myös rakennetuille, ja ajautumallispohjaisille. Talous on järjestelyasia, ei erityisemmin osoitettava, suuresta vaikutuksesta huolimatta. Intian saasteista, ja smogista yleisesti, tuli mieleen sekasotku, jonka järjestely on vaikeaa, esim kehitysmaatasolla, siis kurjuudessa, jota on paljon, ellei määräävästi.

Sama sekamelskan ongelmallisuus ilmenee täälläkin, vaikka oloista voisi ajatella parempaa suoritumista, kuin kehitysmaissa. Sekamelska on elämistä väärin. Eräänlainen virhe, ja oireet kertovat tekemättömistä havainnoista, ja toimista. Sekamelskakaan ei ole ongelma, tosin näitä törmäystapahtumia täytyy tarkastella. Maailma on tätä täysi, aitoa kasvun tarvetta.

Koen puutteelliseksi sen, että näkyvin uutisointi menee jatkuvasti asioiden vierästä, eikä mitään kokonaiskuvaa löydy, eheystavoitetta ajatellen. Pieni sekamelska, ja sen päälle rakentaminen voi ilmetä monessa, oudolla tavalla. Ihan normaalia. Jotain isoa kuvaa/karttaa tarvitsee myös tuoda jatkuvasti rinnalle.

Näistä tulee mieleen helposti, että onko pyyhe heitetty kehään? Jos ei, niin mitä mahdollisuuksia on? Kyse on tietynlaisesta hallinnantunteesta, jota terveeltä yksilöltä odotetaan elämässään. Isomman suhteen tätä ajatellaan utooppisemmin.

juhamyllarinen

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu