Tavoite tai tila, jota vapaa tahtomaan, vai vapaus vaatia tahtomaan

Vapaan tahdon teema liitetään eniten filosofisiin, tai elämänkatsomusta kuuluviin käsittelyihin.

Teema on ollut pinnalla, samoin tähän aihepiiriin, läheisesti kytkeytyvää. Koonta voi olla  vaikeahko. Ehkä kattavuutta löytyy parhaiten pohjan kautta, ei tarkastelemalla sitä, mistä ei mitään helposti kykene erottamaan, tällaisen aiheen tapauksessa. Pysytään aiheessa …

Itsekkin käsitellyt teemaa, kun tosiaan tuotu esiin, melko paljon. Aivan kuin siitä voisi johtaa jotain, teemaan liittyviä ajatuksia, tai arveluja sovellettaisiin, tai käytettäisiin, jotenkin huomaamatta.

Ainakin hyvä-paha -akselin, voisi tähän liittää. Onko ihminen pohjimmiltaan hyvä, vai paha, tai mitä?

Itse ajatellut, että ihminen pohjimmiltaan on hyvä, ja ihan ookoo. Miten omaa elämäänsä vie, voi aiheuttaa muille harmia, mikä on tosiaan törmäystilanne, johon reagoitava, ja lisäksi näitä varten, voidaan jopa pysähtyä miettimään, olemassaolevien toimintaperusteita.

Kun jokainen vaistomaisesti toimii jossain kohden omaksi hyväkseen, ja toisaalta tämä paikka jää kaikille, eikä tietyssä vaiheessa kukaan voi ajatella edes arvostelevansa toisten reflektisempiä, elämänturvaamisen keinoja, niin että tällainen olisi periaatteellisesti vaikeus, etenkin korostettavan arvoisena, voi minusta viitata johonkin patologisempaan.

Elämää voidaan, ja on mahdollisinta turvata tietyn rajan jälkeen, vain tietyillä alueilla. Muualle ei ole edes lupa mennä.

Kun tuollaista ajatuskulkua käy läpi, ja miettii vapaan tahdon olemassaoloa, ja sen ilmenemisen mahdollisuutta ja korostusta, niin joskus voi tulla mieleen, että vapaa tahto olisi sitä mahdollisuutta, joka muilla on, jonkin rasittavan, inhottavan, … oloisen toimijan suhteen.

Vapaata tahtoa oltava ja löydyttävä. Jotain olisi aina tiristettävissä hoksatun puolelle, ja toimittava sen mukaisesti, mikä on ajateltu kohtuudeksi.

Vapaa tahto voisi olla sitä odottamisen oikeutusta, joka on suunnattavissa yhteisö/klikki-perusteisesti, johonkin erillistoimijaan, jonka katsotaan olevan velvollinen, tai pakotettavan arvoisesti lajantamaan elinpiiriään niillä mahdollisilla herätekeinoilla, mitä ympäristöllä on käytettävinään, KOn tapauksen suhteen.

Herätys, toimi, interventio, … tuollaisessa tarkoituksessa, on tietysti mitä parasta joskus, ihan kaikkien kannalta.

Miten näistä tilanteista, ja niihin kuuluvista tarpeista ja tavoitteista sitten voi ajatella, ja millä tapaa liittyy vapaaseen tahtoon,.. niin aika potentiaalisella käsitevälineellä varmaan, ollaan liikkeellä.

Enemmän voisi, tai tulisi puhua intresseistä, eri toimijuuksista, eri menopoluista, kohtuudesta vaikuttuvia kohtaan, sokeudesta, tunnottomuudesta, … kenties vähä-älyisyydestäkin.

Olisiko ristiriidat toka versiolla, aina asiallisemmin käsiteltyjä ja käsiteltävissä, kuin jos käsittely vietäisiin VT:n kautta.

juhamyllarinen
Lappeenranta

Lappeenranta Foorumi: <a href="http://jatkumo.net" title="http://jatkumo.net">http://jatkumo.net</a> Email: juha piste myllarinen ät gmail piste com.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu