Työelämän joustavuudesta
Joustavuus tarkoittaa sopeutumisen mahdollisuutta, ja on osa elinvoimaisuutta, niin yrityksillä, yrityksen omistajilla kuin työntekijöillä.
Kaikki tuo, voi näkyä laajemmassa yhteydessä, ts esim valtiotasolla. Miten sopeutumisen paikka käytetään hyväksi tai kyseenalaisesti, tai missä määrin noita kahta, koskien oikeastaan joka vaikuttujapuolta.
Kun painotetaan yritysten joustavuutta, ja sen tärkeyttä, olettaen, että siitä koituisi etua valtiolle, ja myös sen piiriin kuuluville kansalaisille, … niin voi toisaalta miettiä, millä tavoin joustavuus todennäköisesti tuo, tai voi tuoda etua, tai haittaa, vaikuttujapuolille.
***
Yrityksen joustavuudesta, ja elinvoimaisuuden mahdollisuuden takaamisesta, piti kuitenkin puhua, koska tämän tason toimijaa pidetään tärkeimpänä.
Vastakkaisia, kyseenalaistavia, tai suhteuttaviakin linjojakin asiasta on, mutta painotuksen tärkeyteen, kaikelle ei ole välttämättä kovin paljoa vaikutusta, eikä sitä välttämättä osata toivoa, tai haluta. Perusteluja on.
***
Eräs yksittäinen, mutta joskus merkittävä seikka yrityksen joustavuutta ajatellen, on irtisanominen.
YT-uutiset ovat olleetkin tavallisia. Kyseessä enemmänkin erotoiminta, joka näkyy julkisuuteen päin. Tapauksia ei silti käsitellä, ET-uutisina.
***
Työntekijää ajatellen, yrityksen pitäisi olla aika turvallista, lempata erityisesti varakasta väkeä. Joustavuutta voi saavuttaa, riskeeraamatta työntekijän taloudellista tulevaisuutta.
Toisin on vähävaraisemman tilanteessa.
Irtisanomisen voi liittää liipaisin ohimolla -tuntemukseksi, eikä tulkinta välttämättä mene täysin ohi. Mitä tulee työläisen omaan irtisanoutumiseen, niin tilanne on vieläkin heikompi, tosin ei tässäkään, varakasta työntekijää koskien.
***
Työelämä kaipaa sopeutumista joka osapuolta koskien.
Kaikki sopeutumiset eivät välttämättä suoraan, voi näyttää kovin hyvältä. Toisaalta, sopeutumisen polku kokonaisemmin, ei toisaalta lähde muotumaan mitenkään, pysähtyneissä oloissa.
Työelämässä lähtökohta ei voi olla se, että kerralla saadaan kunnon pysyvyyttä. Oletus on oikeastaan patologinen, ja jos näkyy kuvioista, on todettavissa patologiatoteutumaksi.
Sama selkeä tulkinnallisuus, koskee järjestelmää, kauttaaltaan.
***
On tärkeää, että tietyissä tilanteissa, voi yhteyden katkaista turvallisesti.
Heikko-osaisuuteen kuuluu tässä mielessä lähinnä turvattomuus. Talouden otetta, ei voi oikeastaan vähätellä, kummassakaan ääripäässä, vaikka asemissa onkin eroa.
Kerronnassa ei välttämättä ole mitään uutta, mitä ei voisi tietää jo entuudestaan. Aihe muuten on tutkailemisen arvoinen, ja esillä syystäkin.
Yleisesti voitaisiin puhua pakko -sidonnasta/naittamisesta, jollain perusteella. Sen pahempi, jos ei käy kummallekaan, tai että lähinnä toiselle taholle käy erinomaisesti.
Tunne/jaksamis-puoli on tärkeää, eikä tällaisia voi ennakoida, ellei osaa ennustaa sitä, mihin joutuu osalliseksi, työntekijää, työnantajaa, tai opiskelupaikkaa valitessaan.
Näissä ei ole kuormittumisilla teoriassa, eikä myöskään käytännössä, mitään rajaa, ellei omaa Buddhan asennetta ja valmiuksia.
***
Se, että yrityksen perustamisen voi kokea yhtä lailla hankalaksi, riskiksi, epätasapainoa tuovaksi,.. tietyissä toimintaympäristön tiloissa/vaiheissa, on omanlainen pakkotilanne.
Kun yrittäjyys liittyy, tai ei voi oikein liittyä kuin tavanomaiseen työntekemiseen, jolla ei ole tarkoitus tehdä bisnestä, vaan normaalia toimeentuloa, ja toisaalta valinnassa on pelissä kaikki, … niin ihan normaalilta ei lähtötilanne vaikuta.
Aika lailla eri asia on, jos eletään suoremmin luonnosta, jossa ei ole erikoisemmin määrääviä toimintapuitteita, jolloin jokaisen asiat riippuu suoremmin lähinnä itsestä, ja omasta lähipiiristä, jonka tuntee hyvin. Nykyään tätä selkeyttä ei ole, samalla tapaa.
Köydyttävä sidoksellisuus, motivaatiomahdottomuus, ristiriidat, … seuraa helposti jokaista jäykkää järjestelmää. Niissä kyllä on joustavuutta, tosin vain joissain kohden. Kokonaisuus kusee väistämättä, ennenpitkää.
Kun b-kirjoituksen otsikkoa katsoo jälkikäteen, voisi sitä irvikuvallistaa. Mitä toisi mieleen vaihtoehto?
– Työelämän joutavuus
– Työelämän juotavuus
– Työelämän joutuvuus
– Työelämän joulukuus
Työelmää voi jonkin verran käsitellä relevantisti, myös tästä vinkkelistä. Tuloksellisuutta voisi olla yllättävän paljon saatavissa.
Jos sitten vaihtoehtolijalle lähtisi, tavan kansalaisena, tai työelämän potentiaalisena osallistujana, mitähän rooli voisi käytännössä tarkoittaa?
Se itselleni tulee mieleen otsikkoväännöksestä, että ihan yleistä ihmisen toimintaa ajatellen, oli kyseessä yksilö tai isompi taho, niin ajautumista tulee helposti itse todellisuus.
Ei ole uutta todeta, että ei niinkään se elämä, jota välineellä pyritään tuottamaan, vaan se lähempi, mihin on yhteys, ts siihen tekemiseen, ja välineeseen.
Piirtellä on tärkeä puolensa. Samalla heikkoutensa. Tiettyä ulkopuolistamisen tärkeyttä voikin perustella, tähän tapaa, avartumisen mahdollisuuttakin painottaen. Tätä tarvitsee itse, ja jokainen muukin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen yhteiskunnissa pyritään vapauteen, joka ei ole ”luonnollinen” tila.
Useimmissa paikoissa ja useimpina aikoina vahvat ovat dominoineet heikkoja ja ihmisen vapaus on murskattu voimala tai tavoilla ja normeilla.
Joko valtiot ovat liian heikkoja suojelemaan yksilöitä näiltä uhilta tai valtiot ovat liian vahvoja eivätkä ihmiset ole pystyneet suojautumaan despotismilta.
Despotian ja anarkian välissä on niin kutsuttu ”KAPEA KÄYTÄVÄ”. Siinä valtio on niin vahva, että se suojaa toisaalta ihmistä anarkialta ja toisaalta yhteisön eliitin rakentamalta mielivaltaiselta sääntöjen ja normien vankilalta.
Vapaus ilmaantuu vain, kun yhteiskunta mobilisoituu, osallistuu aktiivisesti politiikkaan ja pitää puolensa valtiota ja eliittiä vastaan. Tässä on kyse loputtomasta taistelusta vapauden puolesta, jotta tuo vapauden kapea käytävä pysyy auki.
Valtion instituutioiden valta ja niitä säätelevät eliitit ovat aina haastettu vapaassa yhteiskunnassa. Oikeastaan niiden haastaminen on vapauden perusta.
Kysymys: Elävätkö Suomalaiset nyt tuollaisessa eliitin rakentamassa mielivaltaisessa sääntöjen ja normien vankilassa, jossa vapaus on menetetty?
Jota tämä teema kiinnostaa enemmänkin, hankipa tämä korvien väliä mukavasti rassaava kirja: ”KAPEA KÄYTÄVÄ, Valtiot, Yhteiskunnat ja Vapauden Kohtalo” by Daron Acemogly ja James A. Robinson (Terra Cognita 2020). Siitä on tulossa valtiota ja yhteiskuntaa käsitelevän kirjallisuuden klassikko.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa. Tuli mieleen, että …
Turvallisuusjärjestelmän olemassaolo, ei välttämättä olisi tärkeintä heikommille, vaan etupäässä vahvemmille tahoille, jotka tosin ovat harvalukuisempia.
Tilanne muistuttaa tavan valta-asetelmia, joita on aina esiintynyt.
Yleisesti menee varmaan eniten se käsitys, että tärkein puolustettava olisi tavan kansalainen, erilaisilta primitiivisyyksiltä. Vaikka käytäntö olisi tätä, niin tilanteesta ei voi päätellä mitä vain.
Yhteiskunnan turvattamuus/turvallisuus -aste, … mitähän ovat nämä tekijät? Pikkutekijät luo yleisen ilmapiirin ja elettävyyden?
Suurimpana ihmeenä voisi olla se, että perusvakaudesta voidaan poiketa näin paljon. Turvallisuuden nimissä, ollaan valmiita tekemään tosi paljon. Toisaalta juuri turvallisuus, ei oikein ole mikään arvo.
Jos turvallisuutta ei ole yleisesti, ei sitä suurimmalle osalle voi olla. Silloin turvallisuus on vain erityisryhmien oikeus, joilla varaa tai madollisuutta tähän.
Ilmoita asiaton viesti