Venäjän ja V-suhteen arviointia (Lassila, Toveri, BenZ)
Kuuntelin eilen kolme haastettelua putkeen.
Kyseessä Venäjän ja Suomen suhde, sekä Venäjä maana ja kansana:
H1. Historia: Venäjän oppositio, Aleksei Navalnyi ja Putinin valta (Jussi Lassila) | Puheenaihe 505 (1:48:19)
H2. #169 Analyysi Ukrainan sodasta ft. Pekka Toveri (1:46:08)
H3. #167 Suomen suhteet Venäjään & Iranin hyökkäys ft. Ben Zyskowicz (1:36:53)
Haastateltavana siis Jussi Lassila, Pekka Toveri ja Ben-Zys.
Uutta oli kuunnella ensin melko varteenotettavan tutkailevaa kerrontaa. Tätä vasten erottui Toveri, jota aiemmin pitänyt vähän heppoisena kertojana.
Tietoisuuteni tai arveluni Toverista muuttui, ja toisiaan tietoon perustuen.
Kun pohjilla oli sitä osuutta, mitä perusteellisuutta näistä aina hakee, helpompaa tajuta koko kenttää hoideltuna ja huomioituna.
Aivan toinen tilanne tehdä päätelmiä, ja luoda suhtautumista (ja vaikuttua), jos kuuntelisi vain yhtä, esim henkilöitä H2 tai H3.
Toveri on aidon oloisesti maanpuolustushenkinen, ja maanpuolustustavoitteellinen. Tämä mielikuva jäi.
Mitä muuta Toveri on ja edustaa, tästä en tiedä.
Tärkeä mainita esiintuomattomat alueet, koska jos kyseessä enemmän positiivista tuomista jostakusta, mukana voi lipsahtaa turhan karkasti menevää, koska julkisuudessa todetut painavat helposti.
Yksittäiset ihmiset eivät ole tekojensa hyvyyden mitta, eikä pahuudenkaan, vaan jotain laajempaa, ja usein kirjotyyppistä vaikutukseltaan ja tavoitteiltaan.
Markkinointi on muuten tässä mielessä aika toista, ja mitä säädöksia tähän viestintään liittyy… enemmän tukee harhauttamista.
Tämä tarkastelu-vinkkeli on tärkeä olemassolevana.
Se operatiivinen ote, joka painottuu Toverista, tuo tosiaan mielikuvaksi vahvan militaristista.
Ei tosi ihme, sillä ammattinsa puolesta, Toveri on (ollut) sotilaan toimialaan kuuluva (evp).
Tökkivyyttä oli siten aika luontaisesti matkassa, koska suora-otteista kieltä, ja sen mukaisia käsityksiä kielikuvineen, mm mahdollisesta vihollisesta (Venäjä).
Helppo ymmärtää, että jos on melkoisin primitiivisiin toimiin aseman puolesta kytkeytynyt, tällaisena pakosti huomioitava sellainen toimi ja toiminnan luonne, jota on odottaa Venäjältä, tai viholliselta yleisesti.
Hyvää maanpuolustusta reaalisena, on vaikea ajatella vailla mielikuvaa ja kunnon tuntumaa vihollisesta, jolloin kerronnan ja käsitysten jakamisen väri ei voi olla päätymättä helposti tavallista äärityyppisemmäksi.
Toveria ei sanota äärityyppiseksi, mutta minusta voi jonkin verran, ja tämä on ilmiönä hyvä, sillä tarvitaan heitä, joilla on räväkkäotteinen tuntuma seurata mm naapuria.
Myös Heidi Hautala kuuluu minusta poliitikkona kärkästö-ryhmään, vaikka hänen arvoistaan voi lukea humanismin rankkausta korkealle.
Eri asia on toki vaikutukset, joihin julkishenkilöt pyrkivät. Näistä voidaan olla vähän eri mieltä, riippuen taas ihmisestä.
Tutkimuksellisemmin suuntautuvampana, Lassila voi arvella vaikuttavan jonku mielestä tilanteeseen nähden mitäänsanomattomammalta, jopa välinpitämättömältä, jos kerrontatilanne olisi painotusodotteisempi.
Sama koskee pohdiskelijoita, ja perusteiden tutkailijoita yleisesti, kun polttavuutta on, ja sen kokemusta tilanteissa, tai uhkana.
Helppo ymmärtää tällainenkin suhtautuminen.
Hanna Smith edustaa taustoitusta, mutta on tällaiseen nähden agendistina kummajaisemmin otettava.
Tietämys julki-osallistujista tärkeää, sillä jos näitä ei olisi sattunut tulemaan saman päivän aikana kolmea, olisi jäänyt hoksaamatta Toverin mahdollinen kontribuutio sellaisena, mitä on.
Itseä voi päätelmissä vähän yleistää. On malkoinen löydös, ja vaikka varsin ymmärrettävä… jää helposti tekemättä ja tajuamatta, eikä vain tämän kirjoittajalta.
Yksittäinen ihminen kuultuna, ei välttämättä vielä sijoitu, ja jos sijoittuu, ääripäänä voi saada tosi kummallisen paikan vastaanottajan mielessä.
Jos äärityyppisemmän edustaja olisi ainoa relevantisti vaikuttava, tilanne luonnollisempaa ottaa vakavammin.
Suomessa yksipuolisuuden liiallaista vaaraa ei ole, ainakaan ihan näillä näkymin.
Vaaraa voi olla laajempaa yhteyttä ajatellen, mutta tässä tarvitsee tosiaan vinkata suuremman maailman suuntaan, ja mm talousvaikutusten kautta rantautuviin oloihin, joissa oikeastaan olemme jatkuvasti sisällä.
Benkku on vaikutelmalta sen verran polaarisesti otettava, että hänen puheensa jättää helposti kuuntelematta.
Hyvä pohjaotantaa henkilövaikuttajista (H1..H3), ja dissaukseen jää entistä vähemmän, kun sietokykyä on löytää enemmän.
Ben on debatoijana hyvä, mutta pelaaminen korostuu, agendapainotteisuus.
Tätä pidetään politiikassa suotavana, joskus välttämättömänä, ellei vähän oletuksenakin.
Itse näen päättäjänä olemista pestinä, palvelutoimena, paineutumisen arvoisena työtehtävä, en agendapaikkana.
Johdon on oltava koko kansan silmälläpidettävä johto, ja toisaalta palveltavana on oltava koko kansa.
Jos vain sodan aikana tämä rakenne… ei ihan terveeltä vaikuta.
Johtoa tarvitaan nimenomaan puntaroimaan toimijoita, jotka helpommin agendakeskeisiä.
Miten hoitaa yhteistä, jos ei ole tähän tehtävään mahdollinen.
Valtakunnan ja kansojen tasolla, korostuu helposti systeemisyys, ts vaikka ohjelmointi (OHJELMOINTI).
Järjestelyistä tulisi odottaa sitä kodinomaisuutta, joka läheisempien kesken luonnollisempaa.
Etäistävää otetta tarvitaan, kun toimijoita paljon, ja suuri osa tuntemattomia.
Vaikka noin todetaan joskus, reaalisuutta kuin sattumalta korostaen…
Käytännössä usein yritetään tosi paljon muutakin, mikä on minusta käytännössä helposti miinusta (markkinahenkisyys-tartunta vastuupaikalla).
Rajojen voi sanoa menevän rikki, ja sisäisesti. Rikkoontumistapa voi olla yllättävän oloinen, mutta ajatus syytä pitää vinkkelistössä.
Valtiojohto noinollen, ja valtioiden ja kansakuntien käytännön toteutus johtoa (ja johdettavia) koskien, paljastaa suoraan olemassaolevien käytäntöjen kautta epätervettä.
Tarkoittaa riskipotentiaalista, ts turvatonta, vaarallisen kiikkerää tilannetta, jossa katastrofit enemmän ajan kysymys.
Kyse on vääristymistä, joita taloudenkaan alueella ei saada usein kuntoon, kun vääristymä otetaan ns kasvamaan korkoa.
Perusasetelmasta rauhan, turvallisuuden, kestävyyden ja sopivuuden suhteen sanottu minusta osuvasti, Venäjän arvioimisen yhteydessä.
Kun rahaa on, ja tyytyväisyyttä sen puolesta oloihin, asiat menee omalla painollaan.
Kun rahat ovat loppu,… hallintaan tarvitaan mukaan pelkoa, ja kun sekään ei riitä, kontrolli alkaa tuntua välttämättömältä.
Maailma elää monen alueen suhteen suoraa kontrollia, ja siten ollaan Venäjän tilanteessa. Miten tämä otetaan eri maitten puolesta, toteutuksia on, ja näkemyksiä.
Eija-Riitta Korholan maininta EU-nousun jälkeisistä vaiheista.
Epidemologisesti, ja kestävyysperusteisesti, tilanne ei tunnu terveeltä. Kun mukana on letaalivälineitä, isommat haverit mahdollisempia.
Meteoriitit ei tässä ole niinkään se juttu, tai Auringon sammuminen, vaan se, mihin voi vaikuttaa, ja tulee vaikuttaa, ja mitä sadattelisi, jos jättäisi tekemättä sen, mihin olisi ehkä helpostikin voinut.
Toisaalta, mihin helppoon voi kaatuu… sitä on todennäköisesti eletty ja kärsitty jo ennen kaatumistakin.
Ydinaseista voisi ehkä sanoa jotain selkeää, tai sitten ei.
Toisaalta, maininta on osin höpsö (todellisuutta ali-ottava), sillä killereitä voi tulla monella tapaa, kuten Linkola kertoili tässä kohden.
Kouriintuntuvampaa tässä on kuitenkin tämä vuosi, tai seuraava, ja toisaalta arki, jokaista vuotta koskien, mitä voi kansalaisena olla, tai jos joutuu pakolaiseksi.
Arviointi Ben-Z sta, saattoi jäädä kohtuuttomaksi, ts mainituksi ei välttämättä tullut kaikki.
Siinä kun on kärkäs ottamaan kantaa, huutelemaan väliin … näissä on tosiaan debatoinnillinen puoli, ja asioista kun puhutaan, asiassa tulisi olla, vaikka suhteet vaikuttavatkin, ts käytöstavat.
Sähäköintiä ei tulisi ajatella turhan takia kielteisesti. Jos suhteet ja niiden osuus ei näy jollakin, kyse voi olla enemmän asiakeskeisyydestä.
Koska sähäköinti näkyy helposti lähinnä tuohtumuksina… voi tätä ajatella epätasapainoiseksi, tai tulotapaa tällä perusteella kyseenalaiseksi.
Kun tulikiveä lentää, ja on tosiaan vähemmän suhdejuttuina ottavia …
Tässä on minusta sellainen perustelu olemassa, että kun monet asiat jumituksellisine puolineen ovat nimeomaan tottumuksellisia kantajilleen … automaationäkemykset ja ottamiset, eivät välttämättä tavoitu helposti.
Mihin erilaisuuteen kasvanut, se näkyy toisaalla, muttei aina ympäristössä, jossa piirre on ollut enemmän kuuluvuustekijä.
Siten ärhäköintiä jos ei muuten eriryhmäisyyden vallitessa ole, tuskin on yhteisen käsittelyn mahdollisuutta.
Miten paljon näitä erikoistumia hoivataan, ja nurkkakuntia… tämä on oma aiheensa.
*
Edellinen Benismin puolustelua, siis osallistumistapana, joka näkyy.
Jos toisaalta ottaa tilanteita kuten maassa tapana … voi näkyä kuten tekee.
Joten, arvostelussa ja kyseenalaistamisessa … jäiköhän miten paljon.
*
Taistolaisuudesta voi kertoa paljon osuvaa, tosin tästä tekee moni muukin.
Heikoin osuus Benillä taisi olla suhtautuminen, jota liitti Suomeen.
Niin kauan kuin itse muistan, Venäjää ei ole niinkään ole ollut kovin pakollista mitenkään ihannoida tai ajatella positiivisesti.
Enemmän täällä on vallinnut suuren naapurin pelkoa, koska jos itse syntynyt vasta 1973, niin mitä on tämän osuus aiemmin syntyillä.
Mistä samanmielisyydestä Ben kertoo… eiköhän mene julkialueen suhtautumistarjonnan arvioimiseen. Tarkoittaa hallintoa ja hallintoelittiä, sen voimassaolevaa osuutta koskien, kun kyseessä tosiaan ne julki-puheet.
Samaa näkökulmaa tuonut ER-Korholakin, mikä itselleni tuntuu vähän vieraammalta.
Hallituskumppaneihin on aina ollut erimielisyyksiä. Milloin näitä liitetään naapuriin … tätä elämänvaihetta voi kansalla olla, mutta on voinut olla vähän kuin se vaihe myös.
Jotain kerrontaa tuntuu menevän niin, ettei oikein oivalla perusteita, omasta ajasta lähtevänä. Mitenkä yleisesti… tästä en tiedä.
Yleensä historiaa jos kaupataan tosi selvänä, ja kaikki ei samaa mieltä… jotain voi olla pielessä. Sama koskee nykyhetkiä.
…
Debatoijana olen vähän Ben-linjoilla. Voi näkyä suhtautumisessa täällä. Tutkailut korostuneet, tavan elämäksi yleisemmin odotetun sijaan.
Näitä erilaisuuksia ei monissa yhteyksissä niinkään käsitellä, vaan näihin tosiaan suhtaudutaan helpommin suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos päättäjä-duunarilla ei ole samanmielisten tukijoukkoa ryhmäidiotismia tuomassa… idiotismin tuominen yksittäisihmisenä, voisi olla tosiaan astetta hankalampaa.
Idiotismi on ryhmähölmöilyä kuvatessa tosi tärkeä, sillä nekin asiat jotka näkyvät helposti hyvinä ja sujuvina, voivat toisaalta ottaa arvioitumansa toisin, ja yhtäläisin perustein tai enemmän, vaikka vähempääkin mahdollisuuksia.
Samaan tekemällä tek.. pakotettuun (Putinismi) toimitapaan kuuluu kunnnon palkkiot, voitelut, ja mm se tuottavuuden ilmiö, jota sanottu jäävänä vajaaksi täällä päin.
Varmaan on outo juttu jäljittää, mistä tuottavuuden vaje voi johtua. Tästä tuli tänään vähän kommentoitua taas, naapuriblogissa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/villevarjo/unohtakaa-risusavotat-ja-muut-loistavat-ideat/
Ilmoita asiaton viesti
Idiootti on btw hyvä sana, sillä sen esilletuonti ja tähän viittaava suhtautuminen sanattomastikin, huomioi erilaisuutta, tuo sitä olemassaolevaksi.
Yksilöinä olemme toistemme suhteen helposti idiootteja, vaikka lähisellainen ei täksi aina osoittaudu, tai havainto vaatii mitä tekee, tilanteen puolesta.
Siinä kun tärinälliset reaktiot otetaan vakavasti… näissä on mitä perustavinta pohjaa.
Muu on todellisuuden kieltämistä.
Mitenkä tällainen voi olla osa jotain normaalikäytänteistä… tätä on vaikea suoraan ole sanoa. Miksi ei, vaikea tähänkään on vastata, ainakaan yhdellä lauseella.
Miten vapaareagointi voi olla normaalia näissä oloissa, … tämä vaatii joskus erikoisoikeuksia, ja jos oikeutta ei ole, näkyy hankaluutena se, mikä piilotetaan helposti kaikkien toimesta, jos on hyssälää mukana, ja siinä kun uupuu tai riskiä tästä, tilanne menee takuusti kaaokselle. Menee tai ei, paree olla testaamatta ”
…
Tarkastelee tällaisenkin vinkkelin valossa ilmiöitä kuten:
woke, kapitalismi, kommunismi, sosialismi, ateismi, islam, k-usko, perssut, demarit, kokkareiset, vihervassarit, …
Ilmoita asiaton viesti
Tiivistetäänpä nyt ihan kunnolla noiden kolmen olemus.
Pekka Toveri. Korkea-arvoinen sotilas, joo-o, mutta siihen nähden hyvin epäselvästi artikuloiva puhuja. Tuntee epäilemättä strategisen ajattelun, mutta ei malta keskittyä siihen, vaan ryhtyy tämän tästä arvioimaan myös yhteiskuntia.
Jussi Lassila. Millaista mahtaa olla UPI:n tutkijoiden työ? Googlettamista, rohkenen päätellä.
Ben Zyskowicz. Parlamentaarikkona pitkäaikainen, poliitikkona silti alisuorittaja. Suomessa oikeistoa, mutta jos toimisi Israelissa, kuuluisi vasemmistoon. En ole tietenkään passittamassa häntä juutalaisvaltioksi kutsuttuun maahan, mutta Zyskowiczin julkinen identiteetti koostuu helsinkiläisyydestä, kokoomuslaisuudesta ja – juutalaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Toverin haahuilun yhteiskunnassa laajemmalti, voi kokea hyvänä, vaikka ei asiantuntija olisikaan, ammattinsa ulkopuolella, tai olisi muita häntä parempia.
Minusta yleiskurkottelu on tärkeää jokaiselle, jos vain kiinnostusta on. Tällainen on kasvua tarpeellisuuteen, eräänlaista siltaa, ja jokaisen toimesta. Must.
Hakevuus on tärkeää tiedostaa, ja usein myös mainita, sekä tosiaan viitata tässä heihin, kenellä on varteenotettavuutta jossain.
Tarvitaan mm aktiivista sijoittamista, yrittämisen lisänä. Tässä yrittäminen, jotain aidon yhteiseen tuomista helpommin.
Lassilan ajattelussa oli tosi merkittäviä kohtia, joita en julkisuudessa ole kuullut muilta. Yleensä Venäjästä puhutaan mitä halutaan.
Zysse voisi kokemuksen puolesta olla paljon syvemmälle yltävä kuvioissa. Tältä osin asettuu alisuorittajaksi, kuten moni muukin. Kyse on irrallisuudesta siihen nähden, mitä tuli olla kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti