Potkulaki voimaan ja pian – Irtisanomisen helpottamisen hyödyt ovat isommat kuin haitat

Pääministeri Petteri Orpon (kok) johtama hallitus on ilmoittanut, että se toteuttaa suunnittelemansa työmarkkinoiden lainsäädäntöä koskevat muutokset poliittisia työtaisteluista huolimatta.

Hallitus aikoo muun muassa helpottaa työntekijöiden irtisanomista. ”Henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy”, todetaan hallitusohjelmassa.

Nyt voimassa olevassa työsopimuslaissa todetaan: ”Työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä.”

Irtisanomisen perusteista poistuisi siis painavuuden vaatimus. Asiallinen peruste riittäisi. Tuomioistuimet lopulta määrittävät, miten muutos vaikuttaa. Mutta voinee olettaa, että irtisanominen helpottuu.

Virherekrytointi on pienyrittäjälle iso ongelma.

Työntekijäpuolen mukaan muutos lisää mielivaltaisten potkujen määrää. Totta. Kun irtisanomista helpotetaan, jotkut työnantajat kuka mistäkin syystä jakavat aiempaa enemmän mielivaltaisia ja perusteettomia potkuja.

Irtisanomisen helpottamiseen liittyy hyötyjä

Toisaalta kun asioita yksinkertaistetaan, vahva irtisanomissuoja suojelee työllisiä työttömien edun kustannuksella. Työpaikkoja jää syntymättä, koska työnantajat karttavat riskiä ja palkkaavat vain väkeä, jonka suoriutumisesta he ovat täysin varmoja.

Taloustieteen professori Niku Määttänen on hahmotellut irtisanomissuojan merkitystä tuottavuudelle ja työllisyydelle tässä ansiokkaassa kirjoituksessa.

Erityisesti pienyrittäjälle on iso ongelma, jos hän tekee virherekrytoinnin eikä pysty irtisanomaan huonoa työntekijää helposti. Jos pienten ja keskikokoisten yritysten on hankala palkata lisää työntekijöitä eli kasvattaa liiketoimintaansa, se on Suomelle huono asia, koska nimenomaan näissä yrityksissä syntyy suomalaisten hyvinvoinnin ja elintason kannalta elintärkeää tuottavuuden kasvua.

Toisin sanoen kun irtisanomista helpotetaan, jotkut ihmiset kärsivät, mutta toivon mukaan vielä isompi joukko ihmisiä ja lopulta kaikki suomalaiset hyötyvät.

Toivottavasti myös irtisanomisen helpottamisen vaikutukset jäävät peloteltua vähäisemmiksi. Yksi asia pitää muistaa: lähtökohtaisesti työnantajien enemmistö mieluummin pitää työntekijänsä töissä kuin jakaa potkuja, sillä työntekijänvaihdos aiheuttaa aina kuluja ja vaivaa.

Lisäksi jos irtisanomisen helpottaminen synnyttää jonkinlaisen mielivaltaisten potkujen aallon, muutos voidaan peruuttaa työsopimuslakia kiristämällä.

Hallituksen aie helpottaa irtisanomista on mielekäs ja perusteltu. Toivottavasti se toteutuu pian.

Kirjoittaja on datasta ja tiedosta vastaava toimituspäällikkö.

juhanarossi

Toimituspäällikkö, Alma Businessmediat

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu