Aivovienti, huono diili

Aivovienti on Suomen kansantaloudelle huono diili. Suomi maksaa, muut hyötyvät. Menetämme koulutettuja, saamme tilalle kouluttamattomia, jopa lukutaidottomia. Suomi ei pysty kilpailemaan huippuosaajista.

Perusvirheet meillä on korkea verotus ja yritysten heikko kilpailukyky. Yritysten kilpailukykyä onkin pakko kaikin tavoin parantaa. Suomi elää yritysten kassavirroilla ja on riippuvainen viennistä. Julkisia kuluja on karsittava ja verotusta on pakko tulevaisuudessa keventää.

Koulutus on meillä pitkäkestoista yhteiskunnalle erittäin kallista. Se ei kuitenkaan vastaa yritysten tarpeita. Koulutetaan liikaa ”yleissivistyneitä humanisteja”. Ammatillisen koulutuksen taso on myös heikentynyt. Yritysten täytyy uudelleen kouluttaa osaajat. Pelkästään rahan lisää pumppaaminen ja koulutuksen määrän lisääminen johtaa vaan ojasta allikkoon. Avain sanoja ovat laatu ja yritysten osaaja tarpeet. Ammatillisen koulutuksen maksullisuutta voisi olla hyvä pohtia. Ilmaisella koulutuksella kun on ilmaisen laatu ja arvostus.

Kansalaisen ja valtion välillä tulisi laatia työ ja koulutus sopimus. Opintotuet voisi antaa ehdollisina, siten, että tuki olisi aluksi velkaa. Ainakin nimellisen hinnan voisi määrittää myös itse opetukselle. Ulkolaiselta opiskelijalta voisi tuen ehtona vaatia velalle jonkin tason vakuuden. Kun on koulutuksen jälkeen työskennellyt Suomessa viisi vuotta, saisi velan verovapaana anteeksi, aina 1/5 vuosittain

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu