Ovatko lakot viimeinen naula arkkuun.

Suomen talous on niin kurjassa kunnossa. että on pakko tehdä taloutta parantavia toimia. Kaikki ovat samaa mieltä, että tarvitaan menoleikkauksia ja samalla kasvua. Leikkaukset ovat tuskallisia ja niistä seuraa valtava tyytymättömyys ja parku. Vaikka leikkauksia tehdään, alijäämä sen kun vaan kasvaa. Tämä johtuu siitä, että verotulot laskevat ja samalla kalliista rakenteista johtuvat menot kasvavat. Julkiset työpaikat lisääntyvät ja samalla yksityisen sektorin työpaikat vähenevät. Talouden suuntaa on todella vaikea kääntää.

Miten tähän surkeuteen on sitten saatavissa vielä talouskasvua? Yritysten kansainvälinen kilpailukyky on huono. Suomella on syrjäinen sijainti markkinoista ja korkeat kuljetus kustannukset. Olemme surullisen lakkoaltis maa. Meillä on liian ankara verotus, se haittaa yritystoimintaa ja saa aikaan aivovientiä. Menetämme teollisuuden investointeja paremmin houkutteleville maille. Yritykset tekevät konkursseja ennätysvauhdilla. Olemme kaikilla mittareilla heikoimman talouden pohjoismaa. Olemme pitkällä takamatkalla kilpailemaan yritysten investoinneista.

Kaikesta synkistelystä ja realiteeteista huolimatta, meillä ei ole muuta kasvun keinoa, kun menestyvät yritykset ja niiden pärjääminen vientimarkkinoilla. Jos emme paranna yritystemme kilpailukykyä merkittävästi, meillä ei valitettavasti ole keinoja oikaista talouden syöksyä. Parannukset on tehtävä nopeasti. Viivyttely pahentaa tilannetta nopeasti. ”Sitä pahemmalta maistuvat lääkkeet mitä pahempi tauti”.

Käsittääkseni juuri tätä korjausta tämä hallitus yrittää tehdä. Niin kun kuuluu sanottavan, ”keinot ovat oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä”- Joka tapauksessa ainakin yrittävät parantaa tätä hyvinvointivaltion rahoitusta terveeseen suuntaan. Mielestäni asia on tärkeä, eikä sillä ole väliä onko EK:n tai Suomen Yrittäjien kynästä, jos teksti on oikea. Voi olla, että jokin hienotunteisempi etenemistapa olisi ehkä tullut paremmin hyväksytyksi.

Lakot kyllä sopivat tähän taloustilanteeseen erittäin huonosti. En ymmärrä, että niillä voitaisiin voittaa mitään. Lakot pahentavat miljardi kaupalla tilannetta. Mitä heikommaksi talous ajautuu, sitä suurempia leikkauksia julkisiin menoihin ja sosiaaliturvaan on pakko tehdä. Nyt jo puhutaan eläkkeisiinkin puuttumisesta. Puhutaan ALV:n korottamisesta ja monista haittaveroista. Valistunut arvaus on, myös verovapaisiin yleishyödyllisiin toimijoihin on pakko kohdistaa verotusta. Koskee varmaa myös Ay-liikettä. Työelämän uudistukset tullaan tekemään, se on vähintä millä voidaan yrittää parantaa yritysten toimintaedellytyksiä. Ne on tehtävä myös siksi, että pienimmät mikro yritykset voivat toimia ja synnyttää työpaikkoja.

Ay- liike sanoo puolustavansa heikompia osapuolia, palkansaajaa, köyhiä ja työttömiä. Näitten lakkojen lopputulos tulee olemaan päin vastainen. Eniten kärsivät lapset, jotka maksavat meidän syömävelkamme, kärsijöitä ovat myös köyhät ja työttömät. Mitä heikommaksi talous ajetaan sitä enemmän joudutaan leikkaamaan sosiaalitukia ja julkisia palveluita. Olemme menettäneet monia pienemmän jalostusarvon toimialoja ja tämä kehitys jatkuu. Pienipalkkaisten työpaikat vähenevät ja siirtyvät halvempien kustannusten maihin. Mielestäni Ay- liike on arvioinut tilanteen väärin. Vastakkain asettelua ei pitäisi olla. Tässä kansainvälisessä kilpailussa, työnantajan menestys on molemmille tärkeintä ja intressi tulisi olla molemmilla sama.  Valitettavasti nyt sahataan omaa oksaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu