Terrorismin vastainen sota osa terroriongelmaa
Niin kamalia ja tuomittavia kuin nuo terrori-iskut ovatkin, mutta jos vähänkään tarkemmin näitä terroriasioita katsoo, ei voi välttyä olla huomaamatta, että meillä täällä "lännessä" ollaan jo yli viisitoista vuotta hysterisoitu "terrorismin vastaisella sodalla" ja todellakin käyty ja käydään sitä sotaa. Kun G.W. Bush julisti tämän sodan alkaneeksi vuoden 2001 lopulla, siirsi hän samalla tämän sodan myös Eurooppaan hankkimalla kumppanikseen ensin Afganistaniin ja liki välittömästi myös Irakiin eurooppalaista Nato-sotavoimaa näihin kahteen erityiseen miehityssotaan.
Juuri näissä kahdessa sodassa ovat "kunnostautuneet" erityisesti jenkit ja britit, mutta kyllä Afganistanissa niiden neljänkymmenen miehitysmaan (Nato-Isaf) joukossa on Suomikin rämpinyt panttipataljoonineen. YK:n alaiseksi nimetty Nato-Isaf-miehityshanke alkoi kuitenkin pian mietityttää juurikin YK:ssa, kun havaittiin, että Afganistanissa alkoi kuolla siviilejä noin puolen tuhannen ihmisen vuosivauhtia nimen omaan USA-Nato-Isaf-joukkojen pommituksissa, erityisesti kauko-ohjattujen, miehittämätömien automaattilennokkien iskuissa.
Kun ilmapiiriä on vain vuosi vuodelta Euroopassakin vahvistettu tuolla "terrorismin vastaisella sodalla", niin johan on kumma, ettemmekö sitten ole sodassa. Ja sotahan tarvitsee elääkseen vihollisen. Oivallisin niistä oli alun perin Al Qaida, sitten Taleban ja nyt ISIS, jotka kaikki kumpuavat juuri noista miehitysodan tai sen naapuruston maista.
Totta kai nämä joukkiot ovat raakoja, erityisiä ja sopivia vihollisia, kun ovat kerta terroristeja. Mutta paradoksaalistako vai ei, länsi käyttäytyy vihollistaan kohtaan samalla tavalla terroristisesti. Sillä sota kuin sota tekee sotivista osapuolista kaltaisijaan. "Terrorismin vastainen sota" ruokkii näin itseään: pelko ajaa aggressioon kenet tahansa, kun siihen syntyy tilaisuus. Eli "terrorismin vastainen sota" ei ole ratkaisu ongelmaan, se on itse osa ongelmaa. Terrorismi ei lopu, eikä juuri vähenekään "terrorismin vastaisella sodalla", koska ongelma ei ratkaise itseään.
Ainoa mieleeni tuleva keino on lopettaa itse tämä lännen julistama "terrorismin vastainen sota" vähin äänin, ja siirtyä neuvottelujen tielle. Olkootkin, että ne juuri nyt vaikuttavat mahdottomilta. Mutta rauha ei synny sodan välinein – paitsi hautausmaan rauha, jos sekään. Kamalaahan se toki on, että sota ei ole ratkaisu sotaan, oli sitten kysymys vaikka "vain" terrorismista. Kamalaako vai ei on sekin, että ainoa tie rauhaan on mitä ilmeisimmin lakata sotimasta. Ja ryhtyä rohkeasti pitkiin ja vaikeisiin neuvotteluihin – myös noiden terroristien kanssa.
Laiton sota Irakia vastaan sai aikaiseksi melkoisen kierteen josta länkkärit saavat nyt maksaa hintaa. En ihmettele miksi Britania on kohteena.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Teppo Syvärilä. Niinpä…
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän Theresa Mayn reaktion, mutta vaikka ”Terrorismi synnyttää terrorismia ja hyökkääjät inspiroivat toisiaan” niin myös ”Terrorismin vastainen sota” näyttää synnyttävän terrorismia…
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/222435-theresa-m…
Ilmoita asiaton viesti
Eli länsi taas syypää..minusta syyllinen on itä,,ei länsimaisiin arvoihin kuulu terrorismi,,bloggaaaja tietää sen varsin hyvin,mutta tekee silti kominternin mukaista propagandaa tuutin täydeltä !
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos taasen tutusti henkilöön suuntautuvasta kommentistasi Jari Pirppu.
Miten se olikaan? ”Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu” tai ”Niin makaa kuin petaakin” tai ”Joka tuulta kylvää se myrskyä niittää” tai ”Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa” eli niin ikävää kuin tämä asia onkin, ”terrorismin vastainen sota” ruokkii itse itseään – senhän me kaikki jo näemme näiden yli viidentoista ”sotavuoden” jälkeenkin. Valitettavasti sota ei lopu sotimalla… niin ikävää kuin se onkin. Vaikka Putinkin tuossa juuri kuului presidenttimme tavoin valittelevan asiaa, mutta silti kannusti Teresan tavoin kiristämään ”terrorismin vastaista sotaa”. Ei siis auta ”kominternkaan”. Sääli… 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaat ovat osasyyllisiä, ikävän usein ovat rahoittaneet eri iskuja jopa omiaan vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Juhani Harjunharja on oikeassa. Terroristit eivät lopu sotimalla. Pitää paneutua perussyihin, joista terrorismi kumpuaa. Ihan ilmiselvä syy on köyhyys, jossa suuri ehkäpä suurin osa ihmisistä joutuu elämään.
Kun ei ole toivoa paremmasta, lähdetäänm pakoon, kunhan vain jonnekin päästään, tai ryhdytään vaikka merirosvoiksi. Ne,joilta ei vielä kaikki ole mennyt ryhtyvät jopa terroristeiksi, palkkaavat riveihin muita toivottomia ja niitähän nykymaailmassa riittää.
Pyrkimys sosiaaliseen tasa-arvoon on niin kaukainen haave, ettei siihen enää uskota. Se on kuitenkin ainoa pysyvän rauhan tie. Tarvitaan koulutusta, sivistystä ja ihan kokreettisesti leipää hädän lievittämiseen. Sota mitä ryhmään vastaan tahansa, lisää sodan uhreja, mutta ei tuo pysyvää rauhaa. Terroristit eivät lopu tappamalla.
Normaalin lainkäytön pitää riittää myös terroristeja vastaan. Pahantekijät on saatava kiinni ja oikeuteen. Se ei ole sotaa, vaan normaalia rikosten selvittämistä ja rikollisten kiinni ottoa, johon kansalaiset on saatava mukaan, ei pakolla vaan oman etunsa vuoksi.
En usko, että sen kummemmin Isis kuin Talebanitkaan olisivat saaneet toiminta-alueillaan itselleen sellaisen aseman kuin ovat saaneet, ellei heillä oli paikallisen siviliväestön tuki ainakin alkuvaiheessa. Sen jälkeen, kun valta ja aseet ovat siirtyneet tällaisella ryhmälle, ollaan jo myöhässä. Pitää siis toimia niin, että terroristiryhmien synnylle ei ole luontaisia edellytyksiä, kuten nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi Viljo Heinonen. Lainaan osaa kirjoiteuksestasi: ”Normaalin lainkäytön pitää riittää myös terroristeja vastaan. Pahantekijät on saatava kiinni ja oikeuteen. Se ei ole sotaa, vaan normaalia rikosten selvittämistä ja rikollisten kiinni ottoa, johon kansalaiset on saatava mukaan, ei pakolla vaan oman etunsa vuoksi. ” Yhdyn tähän erittäin järkevään näkemykseesi!
Ilmoita asiaton viesti