Brutaalin karmeat pahat ja hyvät sodat

Mietin näin, jotta kyllä sodat ovat aina kamalan brutaaleja ja karmeita ihmisen kannalta, mutta jotkut niistä hyötyvät jopa siis kamalasti. Tämän selkeän ristiriidan johdosta myös Irakin, Afganistanin ja yllätys yllätys, myös Ukrainan sodasta muutamat tahot hyötyvät jopa oikein reilusti niin taloudellisessa kuin poliittisessakin ja toki sotilaallisessa mielessä.

 

Mietin näin:
1. Taloudellisessa mielessä sodista hyötyvät erityisesti aseiden tuottajat ja niiden myyjät siis aseteollisuus ja -kauppa.
2. Poliittisessa mielessä sotaa käyvät vallanpitäjät hyötyvät tuosta monessakin mielessä: esimerkiksi, jos vallanpitäjillä on sisäpoliittisesti jotenkin hankalaa suosionsa ja kannatuksensa suhteen, niin kyllä sota ulkoista vihollista vastaan friskaa joskus jopa komeasti: sankarivainajatkin silloin kruunaavat vallanpidon saavutuksia.
3. Sotilaallisesti sodasta hyötyvät ainakin sotavoimat, kun sodat ovat hyvää harjoittelua elävillä maaleilla aina seuraavaa sotaa varten

Irakin, Afganistanin ja Ukrainan sodista eniten hyötyä saivat ja saavat noilla kolmella kategorialla yllätys yllätys USA, Venäjä (kylläkin kovin ristiriitaisesti) ja Nato.

Suomikin on nyt tuossa joukossa mukana, mutta siinä mielessä perin ongelmallisessa asemassa, jotta vaikka Afganistanista Nato-kumppanuussotamme tuotti kenraaliemmekin mielestä hyvää sotilaallista kokemusta, niin kalliiksi se tuli: julkisuudessa virinneiden tietojen mukaan yli miljardin. No muutama sinkkiarkkukin siinä tuotiin omiin sankarihautoihimme, joten poliittisesti hyöty ei täyttänyt vallanpitäjyyden kannalta parasta mahdollista tuotosta sankarivainajamielessäkään.

Mutta miten on sitten tämän Ukrainan sodan ja Nato-liiton kanssa? Ainakin Ukrainan sota avasi maamme joillekin valtaapitäville liki yksimielisen syyn (talvisota-myytteineenkin) hinkua hurskaasti Nato-taivaan ihanaan sotaenkelikuoroon: sotapuudeliksi samalla myös Setä Samulin syliin. 

Mietin vielä: olisiko Suomella Natosta huolimatta varaa vielä järkiintyä. Miten on presidenttimme ja hallituksemme sekä eduskunnan Nato-kiihkoisin enemmistö? Olisiko sittenkin hyvä toteuttaa sitä kansainvälistä sopimuspohjaista politiikkaa, josta olemme muutoin niin ylpeitä : YK:n kansainvälinen ydinaseiden kieltosopimus odottaa Suomenkin hyväksyntää ratifioinnin puumerkein, pankaapa vallanpitäjät nyt töpinäksi!

+1
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu