Ehdokkaat Stubb ja Haavisto sekä ydinaseet

Mietin tämän 29.1. illan a-studiota, jossa olivat haastateltavina ehdokkaat Pekka Haavisto ja Alexander Stubb. Liki kättelyssä tuli äärimmäisen jyrkkä ja olennainen ero näiden kahden ehdokkaan kannanotoissa: käsitys ydinaseista.

Stubb näyttää ymmärtävän niin, että DCA-sopimuksen myötä näitä ihmiskunnan vaarallisimpia joukkotuhoaseita voisi kiikutella Suomeenkin. Haavisto näyttää sentään ymmärtävän ehdottomasti paremmin ja järkevämmin näiden joukkotuhoaseiden vaarallisuuden.

Haastateltaessa sitten tutkijoita, professori Johanna Raunio-Niemi tuli maininneeksi jotain sen suuntaista, että tämä Stubbin ja Haaviston keskustelujen ero ydinaseita olisi vain nyanssi.

 

Mielestäni tämä ydinaseasia ei ole millään tavoin vain nyanssi, vaan se on olennaisen merkittävä ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusasia, jonka soisin kummankin ehdokkaan ymmärtävän hyvin vakavasti. Nyt näyttää siltä, että ehdokas Alexander Stubb haluaisi harjoittaa ydinasekannanotollaan vaarallista seikkailupolitiikkaa eikä vain Suomen osalta vaan periaatteessa koko ihmiskunnan osalta. Sillä jos USA alkaa liikutella Suomen ilmatilassa tai maaperällä näitä tuomiopäivän aseita suurvalta Venäjän rajanaapurissa, ollaan pian Kuuban kriisiäkin pahemmassa tilanteessa!

Mielestäni Suomen presidentin pitää ymmärtää erityisesti nämä ydinaseasiat, jotta niiden kanssa ei ole leikkimistä! Näin olisi ehdokas Aleksander Stubbinkin ymmärrettävä, ettei tule vieneeksi maatamme mitä vahingollisimman seikkailupolitiikan tielle, tielle josta ei ole paluuta muuhun kuin joukkotuhonnan hautausmaille.

Stubb, muistatko Hiroshiman ja Nagasakin? Ymmärrätkö joukkotuhonnan merkityksen? Miten on nyt tuon YK: n ydinaseita koskevan kieltosopimuksen kanssa, milloin presidenttiehdokkaat ottavat esiin tuon sopimuksen ratifioinnin?

Hiroshiman ja Nagasakin pommitukset – Wikipedia
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu