Mitä presidentin uudenvuoden puhe jätti sanomatta?
Yhteen lyhyeen puheeseen ei ole helppoa sisällyttää kaikkea mahdollista. Eikä ole tarpeenkaan. Mutta mielestäni olennaisia rauhan, yhteistoiminnan ja aseistariisunnan asioita jäin kovasti kaipaamaan presidentti Niinistön puheen sekä kansallista että kansainvälistä osuutta kuunnellessani.
Jotkut pitävät jämäkkänä sitä, että valtiojohtajiemme puheissa vilahtelee nyt usein ns. Nato-optio ja tähän sotilasliittoon liittymisen mahdollisuus omana valintana. Ikäänkuin se ei olisi jo monissa aiemmissa yhteyksissä tullut esiin ja kirjattu ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeviin asiakirjoihimme. Tosin näiden Nato-optiopuheiden yhteydessä en ole kuullut mainittavan sitä, että tällä hetkellä erityisesti Eurooppaa koskee kolmen keskeisen kansainvälisen tekijän Nato, USA ja Venäjä välinen ristiriita. Näin ollen onko nyt Suomen tosiaankaan kovin viisasta painottaa ja peräti painostaa viestimissäkin tuota Nato-optiota. Tämähän on miltei samaa kuin Suomi haluaisi ikään kuin neljänneksi kiistapukariksi Euroopan geopolitiikan tantereille: ”… karhun kanssa painii lyön ja maailma unholaan jääköön…” Jämäkältähän se saattaa toki jostakin kumman kulmasta kuulostaa, mutta mielestäni enemmänkin tyhmältä ja harkitsemattomalta ja osin uhittelevaltakin puheelta.
Onko se rohkeutta, jos on avoimesti tyhmä? No ainakin se on tyhmänrohkeutta.
Nyt kun maailmassa puhaltelevat jälleen vanhat tunkkaiset asevarustelun ja uhittelujen tuulet eikä vain Euroopassa, olisi mielestäni aitoa rohkeutta nostaa esiin rauhan, yhteistoiminnan ja aseistariisunnan paljolti unohtumaan päässeet tavoitteet. Ne antaisivat meille kaikille varsinaista rohkeutta uskoa positiivisempaan tulevaisuuteen. Ymmärrän toki sen, että silloin kun on paljon erimielisyyttä ja riitelyä, rohkealta saattaakin vaikuttaa riitelyyn osallistuminen. Että mekinpäs uskalletaan… Mutta tämä on sitä tyhmänrohkeutta, ei muuta.
Eräs hankala este Suomen osallistumiselle aidosti rauhaa, yhteistoimintaa ja aseistariisuntaa käsitteleviin toimiin syntyi vajaa kuukausi sitten, kun valtiovaltamme päätti hankkia kymmenin miljardein euroin hyökkäyskelpoisia hävittäjiä maasta, joka on nyt yhtenä keskeisenä kiistapuolena Euroopan turvallisuutta ja yhteistoimintaa heikentävässä Nato-, USA- ja Venäjä-kiistassa.
Ennen tuota hankintapäätöstä kuului eri tahoilta varoituksia, mutta kun jotkut nyt halusivat osoittaa sitä ”jämäkkyyttä”, niin tässä liki kiistakapulan omaisina nyt ollaan tumput suorina ja huuli lähes pyöreänä puhumassa ”jämäkästi” Nato-optioista ja sen semmoisista tyhmänrohkeista asioista. Varsinaiset rauhan, yhteistoiminnan ja aseistariisunnan asiat onkin kai nyt sitten helpointa unohtaa ja häveliäästikin piilottaa, kun olemme ihan itse saaneet tehdä jälkeen kerran tyhmänrohkean valinnan.
Mutta onko vielä olemassa sitten vaihtoehtoa valita oikein? Vaikealtahan tämä näyttää, mutta presidentti ja valtioneuvosto yhdessä eduskunnan kanssa voisivat keskeyttää tuon hävittäjähankintaprosessin edes siksi ajaksi, kun Naton, USA:n ja Venäjän välistä kiistaa sovitellaan. Tällöin Suomi avaisi aidosti rohkealla päätöksellään mahdollisuuden näyttää itselleen ja muillekin, että me tahdomme rauhaa, yhteistoimintaa ja aseistariisuntaa riitelyjen ja asevarustelujen sijaan.
Pankaapa töpinäksi presidentti, valtioneuvosto ja eduskunta! Kaivataan nyt aitoa rauhantyötä, ei ”uskottavaa pelottelua”.
Jaahas, se olikin vuoden ensimmäinen huumoriblogi.
Ilmoita asiaton viesti
Se uskottava pelote on annettu Venäjän taholta Suomelle. Sisältöä ei presidentti paljastanut, mutta ilmiselvästi edellyttää toimenpiteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään puhutaan enää korkeintaan joulurauhasta, muuten rauhantyö-ja puheet eivät mm. 10 miljardin hävittäjätilauksen ihastelun aikoina ole enää muotia. – Ennen oli jopa erityisiä rauhankulkueita-nykyisin ihasteltaisiin mieluummin sotilasparaatimarsseja, ellei meneillään oleva Koronasota niitä haittaisi.
– Puhuihan presidentti jotain ”korkeimmista arvoista” ja toivotti lopuksi maallistuneille, välipitämättömille ja jumalattomille suomalaisille ”jumalan siunausta”, vaikka enää 25%, eli vain joka neljäs suomalainen uskoo perinteiseen kristilliseen jumalaan…?!
Aikanaan Niinistön vaali-slogan oli: -Vastakkain asettelun aika on ohi, mutta joutui puheessaan myöntämään, että niin ei välttämättä ole vieläkään.
– Mm. UPM:n ja muidenkin suur-yritysten isokenkäiset ovat päättäneet ryhtyä ”viimeiseen taistoon” ay-liikettä vastaan, kun kokoomus, EK eikä edes Sipilä saaneet heidän mielestään tarpeeksi mitään aikaan?
Malliesimerkki koventuneista ajoista, arvoista ja vastakkainasettelusta.
( Mm. nämä, todella kovat ja rajut vastakkainasettelut, vanhanliiton kokoomustaustainen presidentti ohitti ja jätti mainitsematta puheessaan?)
Ilmoita asiaton viesti
Muistat varmaan, että rauhanliike oli paljolti Yhdysvaltoja vastaan ja symppasi NL:n rauhanohjuksia.
Ja toivotuksen ei pitäisi loukata kuin telaketjuateisteja.
Ilmoita asiaton viesti
…En tiedä ”telaketjuateisteista” ja onhan se toisaalta hyvä että presidentti muistaa-ja huomioi siunailullaan vähemmistötkin.
Ei se sinänsä ihmetytä maallistuneita, välinpitämättömiä, uskonnottomia, ateisteja, eikä joukoittain kirkkonsa hylkääviä.
( 20 vuodessa on 900 000 eronnut kirkosta ja heistä 90% eroakirkosta.fi-palvelimen kautta, jota parikin arkkipiispaa on pitänyt ”liian helppona” tapana-ja palveluna niin tärkeässä asiassa…)
Ilmoita asiaton viesti
Ja sinäkö uskot, että eroamisen syy on vain uskonnottomuus tai ateismi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin, on vain tapahtunut sama kuin lapsen uskolle joulupukkiin.
– Jumaluskoa-ja pelkoa on syötetty ja taottu Suomen kouluissakin lasten päihin ”totena” iät ja ajat(?!?).
Ilmoita asiaton viesti
Osa eronnut protestiksi linjojen takia, osalle liian liberaalia, osalle liian takapajuista, osalla taloudelliset syyt, osalla täydellinen uskonpuute. Itse olen telaketjuateisti ja silti kirkon jäsen, en ole vain saanut aikaan erota vaikka se kuulemma liian helpoksi onkin tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Saramon viisaat sanat Kansanuutisista pitäisi herättää ihan jokaisen.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2708021-mita-turvallisuutta-nato-toisi-kysyy-jussi-saramo
Ilmoita asiaton viesti
Yli 70-vuotisen elämäni aikana en ole vielä oppinut ymmärtämään miksi Suomi ei liittoudu itänaapurin kanssa, vaikka se toisi kaikkein vahvimman rauhankaluston (ydinaseita myöten) maamme ulkorajoille. Pääsisimme nauttimaan elämästä panematta ropoakaan varusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Ota lääkkeesi. Vain otettuina ne auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettumisen aika ei todellakaan ole ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Ton sun fonttis vois kyll vetää toiletista alas, huh höh. Täällä on katos meitä vanhempiakin lukijoita, kiitos 😉 Ei muuta kommentisia tähän blogiin.
Ilmoita asiaton viesti
TP ei tähdentänyt reserviläisten sotilaallisten taitojen ylläpitämisen tärkeyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorempien, sodanaikaiseen joukkoon-ja tehtäviin sijoitettujen kertauttamisen ja taitojen ylläpitämisen ymmärrän, mutta
mitään ”Dad`s Armyjen”, kodinturvajoukkojen ja uus-suojeluskuntien ylläpitoa-ja puuhastelujen tukemista en ymmärrä?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitinkin juuri näitä sodanaikaiseen joukkoon sijoitettavien sotataitoja. Olihan esim. Simo Häyhä vapaehtoisen reserviläistoiminnan tuote mitä suurimmassa määrin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän nyt on se nuoremmat…ikä 53 ja sodan ajan sijoitus.
Moni ei ymmärrä, että ne eri valmiusasteen joukot ovat esim. osittaisen liikekannallepanon myötä perustettava, varustettava ja kovapanosammutettava. Vanhemmille ikäluokille löytyy myös harjoiteltavaa mm. kohteen suojaamistehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Juhani Harjunharja Vasemmistoliitto Utsjoki”
Joskus näistä tulee mieleen, että ajattelutapa sen verran fiksattua, ettei mitään edistävää ole odottaa. Presidentin puheesta jäi yhtä ”oivaltava” fiilis.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanliiton kokoomustaustaisena ei tietenkään halunnut edes mainita mitään esim. metsä-ja teknologiayritysten meneillään olevasta hankkeesta ja ”viimeisestä taistelusta” pistää ay-liike polvilleen…?
– Ei vaikka aikoinaan vaalimainoksissaan ilmoitti VASTAKKAINASETTELUN olleen jo tuolloin ohi ja että kaikki ”oltaisiin samassa (kokoomuslaisessa?) veneessä, Suomelle töissä….?”
Mielestäni yksi merkittävimpiä ”sisäpoliittisia” ja yhteiskunnallisia, meneillään olevia hankkeita-ja vastakkainasetteluja, jotka toteutuessaan mullistaisivat merkittävästi suomalaista työelämää ja koko yhteiskuntaa, juuri siihen vastakkainasettelun suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti