Osallistuuko Suomi Nato-hakemuksellaan ydinaserikkomuksien peittelyyn?

Osallistuuko Suomi Nato-hakemuksellaan mahdollisesti ydinasesotarikosten vähättelyyn tai peittelyyn?

Vuoden 1945 elokuun 6. ja 9. päivä Yhdysvallat hävitti ydinasein kaksi japanin siviilikaupunkia asukkaineen: Hiroshima ja Nagasaki ovat noista päivistä lähtien olleet sodassa tapahtuneiden äärimmäisen vakavien sotarikosten esimerkkejä ja esimerkkejä myös äärimmäisen törkeästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan, vaikka USA:n tekoja ei olekaan saatu käsitellyksi kansainvälisissä tuomioistuimissa.
Kuitenkin Suomen rikoslaki sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan käsittelee luvussa 11 joukkotuhonnan aseiden tuomittavaa käyttöä, mihin myös ydinaseiden käyttö kuuluu. YK:n ydinaseita koskeva kansainvälinen kieltosopimus on myös lainvoimainen ja koskee kaikkia valtioita ja kansoja, vaikka Suomi ei tuota lakia ole syystä tai toisesta vieläkään ratifioinut.
Koska USA on ainut maa maailmassa, joka on käyttänyt tätä tuomittavaa asetta toisen maan siviilikaupunkien ja niiden ihmisten tuhoamiseen, on USA samalla tehnyt kaksi hyvin vakavaa, törkeää ja raakaa sotarikosta ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joiden käsittely kansainvälisissä tuomioistumissa olisi edelleen ajankohtainen ja kesken oleva asia. Nämä rikoksethan eivät vanhene.
Koska USA on samalla sotilasliitto Naton johtava sotilasvalta, olisi Suomen ollut ehdottoman välttämätöntä käsitellä tämä ydinasein tehty rikosvyyhti ennen Nato-hakemuksen jättöä. Sotilasliittokumppanuus vakavia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan tehneen valtion kanssa on nähdäkseni rikkomus maamme rikoslain kirjainta ja henkeä vastaan. Se on samalla rikkomus myös YK:n ydinaseita koskevaa kansainvälistä kieltosopimusta vastaan.

Nähdäkseni hyvin tunnetun rikoksen peittely tai vähättely on sellaista toimintaa, jota voidaan verrata asian osalta jälkikäteiseen rikoskumppanuuteen. Siksi Suomen eduskunnan tulee käsitellä tuo jo sovittu Nato-hakemus uudelleen ottaen huomioon Suomen rikoslaki ja YK:n ydinaseita koskeva kansainvälinen kieltosopimus. Tätä varten Suomen tulee keskeyttää oma-aloitteisesti tuon hakemuksen käsittely Nato-maissa.

0
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu