Pieniä kysymyksiä Natoon menosta

Miettiessä maamme Nato- ratkaisua, pakkaa tulemaan mieleen muutamia kysymyksiä, joihin toivoisin saavani vastauksiakin. No ensin noita kysymyksiä:

1. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon,  kuka sitten määrittää Suomelle hyvät ja  pahat ”enkelit”? Eli siis kuka määrittää Suomelle ne ihmisryhmät, maat ja valtiot, jotka ovat meidänkin  ystäviämme ja   meidänkin ”epäystäviämme” eli vihollisiamme? Onko se USA tai nyt alkuun Turkki (esim. ovakto kurdit meillekin terroristeja)? 

2. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon. kuka määrittää meille sotatehtävät? Onko se USA tai joku muu Naton ydinasevalta? Vai ihan vain joku muu? Vai pelkästään me itse?

3. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meillekin ne ihmisryhmät,   maat ja valtiot, jotka ovat tehneet sotarikoksia joissakin sodissa? Kuka määrittää samalla ne ihmisryhmät,   maat ja valtiot, jotka asetetaan kansainväliseen sotarikostutkintaan? Onko se USA tai vallan joku muu? Miten esimerkiksi USA:n tekemät  sotarikokset (alkaen vaikka Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkien tuhoamisesta ydinasein ja siitä sitten   linjassa aina viimeiseen miehityssotaan Afganistanissa?) voidaan saada kansainvälisen tuomioistuimen tutkittaviksi? No Venäjän törkyteot lieneävät   selvä asia, mutta entäpä Suomen omat törkyteot tai niissä apuna olemiset (sisällisotamme, jatkosotamme Natsi-Saksan veljeydessä, entäpä tuon Afganistanin miehityssodassa avustaminen)?

4. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meille meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme suunnan? Määrittääkö sen USA ”ydinasesateenvarjoineen”? Vai joku muu? Miten on Suomen itsensä laita näissä suurissa kansainvälisissä asioissa.  Tuleeko Suomen ”pahaksi enkeliksi” USA:n määrittämänä myös Kiina?

5. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meille mahdollisuuden liittyä YK:n ydinaseiden kieltosopimukseen? Vai jääkö tämä kansainvälisesti hyväksytty sopimus maaltamme mahdottomaksi allekirjoittaa  ja ratifioida?

6. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meidän itärajamme kautta  käytävän yhteistoiminnan Venäjän kanssa? Tuleeko Naton myötä itärajastamme uuden kylmän sodan muuri, jonka ylitse vain  Naton pelotevaikutusta voidaan käyttää ja vahvistaa?

7. Kun nyt ollaan menossa Nato-taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, tulevatko Nato-maiden ydinaseet määrittämään kasvavan pelotevaikutuksensa myötä samalla kärjistyvän ”kauhun tasapainon” muutoksen suuntaan, jonka myötä kolmas maailmansota      kaikkine eri maiden ja sotilasliittojen aseineen tuhoaa koko ihmiskunnan? Tämä lienee nyt se erityisen ikävä ja erityisen   ratkaiseva kysymys siitä, tuoko Natoon liittyminen lisäturvaa Suomelle ja samalla koko Euroopalle, jota myöten myös koko  ihmiskunnalle?

+1
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu