Pieniä kysymyksiä Natoon menosta
Miettiessä maamme Nato- ratkaisua, pakkaa tulemaan mieleen muutamia kysymyksiä, joihin toivoisin saavani vastauksiakin. No ensin noita kysymyksiä:
1. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka sitten määrittää Suomelle hyvät ja pahat ”enkelit”? Eli siis kuka määrittää Suomelle ne ihmisryhmät, maat ja valtiot, jotka ovat meidänkin ystäviämme ja meidänkin ”epäystäviämme” eli vihollisiamme? Onko se USA tai nyt alkuun Turkki (esim. ovakto kurdit meillekin terroristeja)?
2. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon. kuka määrittää meille sotatehtävät? Onko se USA tai joku muu Naton ydinasevalta? Vai ihan vain joku muu? Vai pelkästään me itse?
3. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meillekin ne ihmisryhmät, maat ja valtiot, jotka ovat tehneet sotarikoksia joissakin sodissa? Kuka määrittää samalla ne ihmisryhmät, maat ja valtiot, jotka asetetaan kansainväliseen sotarikostutkintaan? Onko se USA tai vallan joku muu? Miten esimerkiksi USA:n tekemät sotarikokset (alkaen vaikka Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkien tuhoamisesta ydinasein ja siitä sitten linjassa aina viimeiseen miehityssotaan Afganistanissa?) voidaan saada kansainvälisen tuomioistuimen tutkittaviksi? No Venäjän törkyteot lieneävät selvä asia, mutta entäpä Suomen omat törkyteot tai niissä apuna olemiset (sisällisotamme, jatkosotamme Natsi-Saksan veljeydessä, entäpä tuon Afganistanin miehityssodassa avustaminen)?
4. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meille meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme suunnan? Määrittääkö sen USA ”ydinasesateenvarjoineen”? Vai joku muu? Miten on Suomen itsensä laita näissä suurissa kansainvälisissä asioissa. Tuleeko Suomen ”pahaksi enkeliksi” USA:n määrittämänä myös Kiina?
5. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meille mahdollisuuden liittyä YK:n ydinaseiden kieltosopimukseen? Vai jääkö tämä kansainvälisesti hyväksytty sopimus maaltamme mahdottomaksi allekirjoittaa ja ratifioida?
6. Kun nyt ollaan menossa Nato- taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, kuka määrittää meidän itärajamme kautta käytävän yhteistoiminnan Venäjän kanssa? Tuleeko Naton myötä itärajastamme uuden kylmän sodan muuri, jonka ylitse vain Naton pelotevaikutusta voidaan käyttää ja vahvistaa?
7. Kun nyt ollaan menossa Nato-taivaan valtakuntaan eli sotilasliitto Natoon, tulevatko Nato-maiden ydinaseet määrittämään kasvavan pelotevaikutuksensa myötä samalla kärjistyvän ”kauhun tasapainon” muutoksen suuntaan, jonka myötä kolmas maailmansota kaikkine eri maiden ja sotilasliittojen aseineen tuhoaa koko ihmiskunnan? Tämä lienee nyt se erityisen ikävä ja erityisen ratkaiseva kysymys siitä, tuoko Natoon liittyminen lisäturvaa Suomelle ja samalla koko Euroopalle, jota myöten myös koko ihmiskunnalle?
Kaksikymmentäkolme (23) kysymystä, jotka otsikon mukaan ovat – onneksi – vain pieniä.
Kuudenteen kysymyssatsiin vastaan yleisesti, että talouspakotteiden myötä yhteistoiminta itärajan yli on jo vähentynyt huomattavasti. Aseet Ukrainassa on saatava vaikenemaan, ja Venäjän käytös merkittävästi korjaantumaan, ennen kuin portteja aletaan taas availla. Natolla ei ole osuutta rajan tämänhetkiseen tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Yritetään vastata:
Suomen liittyminen Natoon ei muuta Suomen päätöksenteko-oikeuksia entiseen verrattuna, eikä Suomen jäsenyys Natossa vaikuta vaikkapa 3. maailmansodan mahdolliseen puhkeamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sitä voisi luulla.
Ilmoita asiaton viesti
NATO on Pohjois-Atlantin puolustusliitto, poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma, jossa on 30 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jäsenmaata. Se on Naton toimialue.
Suomen aino vihollinen on Venäjän ilmoituksen mukaan Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Naton peruskirjaan tutustumalla ainakin osaan kysymyksistä saa vastauksen.
https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_17120.htm
K
Ilmoita asiaton viesti
1) Suomi
2) Suomi
3) YK (VETO oikeus on poistettava, ei liity NATOon)
4) Suomi yhdessä EU maiden kanssa.
5) Suomi
6) Suomi hallitsee omia raja-alueitaan, rajankäyntiä ja naapurisuhteita.
7) Suomen jäsenyys ei vaikuta … tai ehkä oikeammin, suomen vaikutusvalta Ydinaseisiin kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
OLE HYVÄ JA KIRJOITA BLOGISI ILMAN LIHAVOINTIA
Lihavoinnin tarkoitus on, että nimi tai tärkeä asia erottuu leipätekstistä. Jos tekstisi on niin mitätöntä ja luulet, että sen saa paremmaksi lihavoinnilla, olet väärässä, se ei auta.
Ilmoita asiaton viesti
Et huomaa mitään eroa siihen kun olemme Natossa. Yritykset tulevat huomaamaan että ulkomaiset yritykset uskaltavat satsata Suomeen enemmän sekä vientimme saa uusia vetoja. Siinä se.
Ilmoita asiaton viesti
”Naton myötä itärajastamme uuden kylmän sodan muuri, jonka ylitse vain Naton pelotevaikutusta voidaan käyttää ja vahvistaa?”
Venäjän ja Naton välinen raja ei Pohjois-Norjassa ollut mikään kylmän sodan muuri Neuvostoliiton romahdettua 1991 ja ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan keväällä 2022. Kanssakäynti Norjan ja Venäjän rajalla Pohjois-Norjassa oli hyvin vilkasta, samaan tapaan kuin omalla itärajallamme. Nyt ne ajat ovat ohi, Venäjän toimien takia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö siis Suomi saa liittyä NATO:on sen takia, kun vuoden 1918 sodassa tapahtui hirveyksiä ja oltiin natsien aseveljiä jatkosodassa?
Onko blogistin mahdotonta pysyä ihan vaan tässä ajassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin se tuntuu olevan ylitsekäymättömän vaikeaa, kun rittävästi natseja löytyy vain kaukaisesta menneisyydestä…
Ilmoita asiaton viesti
Suomen liikkumavara ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ainakin kapenee kun Putin seuraa jatkossa entistäkin tarkemmin mitä Suomessa tapahtuu.
Venäjä ilmoitti ettei Suomeen saa sijoittaa NATO:n tukikohtia.
Taisi käydä sittenkin niin että NATO:sta tuli pannukakku.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ilmoitti? Tuosta noin vain? Eli käski meitä? No mutta sittenhän tilanne on jo niin hirmuinen ja pelottava, että taitaa olla kaiken viisauden alku olla liittymättä koko pannukakkuun. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa liittyä seurueeseen johon kuuluu Valko-Venäjä, Venäjä, Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan. Siellä olisi kuulemma semmoisessa kiikkulaudan muotoisessa pitkässä pöydässä paikkoja vapaana…
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Varsinkin kun koko tämän ODKB:n idea on se, että jäsenmaat eivät saa hyökätä toistensa kimppuun. Tämä tärkeä aspekti puuttuu NATO:sta kokonaan! Kyllä nyt pitää laittaa kaikki fundeeraukset uusiksi!
Ilmoita asiaton viesti
Putinille voi sanoa, että mitä sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmaa ei mun mielestä ole, jos NATO ja sen jäsenet pysyvät alueensa sisällä ja jos joku touhuilee sotaisia omiaan vierailla mannuilla, niin NATO:n pitää siitä rangaista aidan taakse kurkottelijaa. NATO:n pitää pitäytyä puolustusliittona. Ne kurkottelijat ovat pääasiassa ollet USA, (EU), Britannia ja Ranska. Ymmärrettävistä syistä avuttomat pikkupojat kuten Eesti ja Suomi liittoon hinkuvana nöyrinä seurailevat perässä taistelussa mm. energiavarojen herruudesta.
Ilmoita asiaton viesti