Presidentin puheesta sanon seuraavaa

Tässä ensin linkki presidentin puheeseen: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe suurlähettiläskokouksessa 23.8.2022 – Presidentti

Vaikka en ole tasan tarkkaan samaa mieltä Niinstön kanssa ainakaan Natosta, niin tämä puheen loppuvirke on sellainen, johon voin yhtyä tasan tarkkaan:
”Yhteistä näille haasteille on, että niistä yhtäkään ei ratkaista asein. Eikä yksin. Tarvitaan vilpitöntä pyrkimystä jakolinjojen ylittämiseen ja toimivien ja oikeudenmukaisten ratkaisujen löytämiseen. Sanalla sanoen: tarvitaan diplomatiaa.”
Tämä lausuma taisi jäädä Ylen uutisoinnissa kovin vähälle huomiolle.

Tähänkin lausumaan voin yhtyä tasan tarkkaan:

”Teknologinen kehitys tuottaa myös uusia viheliäisiä haasteita ja uhkia. Monet uudet teknologiat pitävät itsessään sisällään merkittävää vaarapotentiaalia, eikä sitä pidä lisätä nollasummapelimäisellä ajattelulla. On vältettävä teknologisen asevarustelun hengen leviämistä maailmaan.”

Lisäisin tuohon lausumaan kuitenkin sen, että YK:n ydinaseita koskeva kieltosopimus tulee ottaa Suomessa vakavaan uudelleen harkintaan, jotta vältymme ”teknologisen asevarustelun hengen leviämiseltä” erityisesti Suomeen.
Siksi Presidentin puheen Nato-osan ydinasepelote on pahasti ristiriidassa hänen em. lausumansa kanssa. Tämän ydinaseasian toivoisin nyt presidentti Niinistön ottavan omassa päässään uudelleen harkintaan!
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei saa perustua YK:n merkittävän, maailmanlaajuisen ydinaseita koskevan sopimuksen vastaisuuteen! Naton ja muiden ydinasevaltojen turvallisuuspolitiikka pohjautuu nyt juuri noiden ydinaseiden johdosta pahasti ihmiskunnan kokonaisturvallisuuden mitätöintiin niin sanoissa kuin teoissakin.
0
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu