Uhkien hälventäminen

Puolustusministeri

Antti Kaikkonen

Uhkien hälventäminen

Hyvä puolustusministeri. Olette osa maamme poliittista päätösjärjestelmää, ette osa sotilaallista ns. puolustusjärjestelmää. Poliittisen järjestelmämme tehtäväksi näen sen, että sen tulee poistaa käytännön ongelmia, jotka kansalaisille ovat yleisimmin taloudellisia kuin sotilaallisia – vaikka meillä onkin yleinen asevelvollisuus.

Eräs suuri käytännön ongelma on ihmismieliä rasittava uhkan kasvattaminen. Uhka on pelon yksi keskeinen ilmentymä ja sen vaikutus ihmismielissä on psykometrisin tutkimuksin havaittu olevan noin viisinkertainen asiasta koettavaan mahdolliseen positiiviseen variaatioon nähden. Tämän tosiasian tunnistaen ihmettelen, miksi poliittisen turvallisuuspolitiikan päämääristä ja tavoitteista tuntuu tyystin puuttuvan uhkan hälventäminen? Vain pyssyuskovaisuus tuntuu olevan se hyvin kallis ja mielestäni ratkaisevasti virheellisille urille johtava linja, jota nyt tunnutaan ajettavan sekä sotilaiden että poliittisten päättäjien taholta meidän tavallisten kansalaisten kalloihin.

Kymmenien miljardien eurojen hintainen uhkan poliittinen ja sotilaallinen kylvö kostautuu herkästi. Tästä asiasta ei tarvitse katsoa kuin siihen suureen Hitler-seikkailuun, joka johti kansamme tappavien katastrofien tielle. Tämä historian totuus suhteessa myös siihen, että Suomi niminen valtio ja kansakunta syntyi nimen omaan naapurimme Venäjän/ Neuvosto-Venäjän sisällä. Tätäkään historiallista tosiasiaa ei pitäisi nykypoliitikkojemme unohtaa, ei des minkään Ukrainan (entinen neuvostotasavalta) uhalla pelottelun kautta. Vaikka olemme EU:n jäsen, ei sen tarvitse tarkoittaa sitä, että me unohdamme historiamme kansallisen itsenäisyyden satavuotisella tiellä.

Tämä naapurimaa Venäjällä uhkailu äärimmäisen kalliiden hävittäjäturhakkeiden hankkimiseksi lähentelee jo poliittista paranoiaa, joka voi johtaa sokeuteen lähimpien naapurisuhteiden ylläpitoa ajatellen.

Oltakoon Venäjästä ja sen politiikasta arjen ihmisen tasolla mitä mieltä tahansa, johtavien poliittisten päättäjien kuten ministerien ja presidentin pitää kyetä näkemään tarkoituksellakin luotujen uhkien aiheuttamien pelkofantasioiden lävitse. Järki ei jätä, kun noita uhkia hälvennetään yhteistyössä lähimpien naapurien kanssa. Lähimpiin naapureihin kuuluu Ruotsin lisäksi Norja ja Venäjä sekä Viro.

Kymmenet miljardit voidaan sijoittaa tieteisiin, taiteisiin ja kulttuuriin sekä rauhantyöhön synkkien uhkakuvien sijaan. Nämä haaveillut uudet sotakoneet ovat valitettavasti niitä uhkapilviä, joita hälventämään ne eivät ole se ihmismäisesti paras keino. Tämän kun te poliitikot uskaltaisitte rohkeasti kertoa meille kansalaisille, meille noiden hullun kalliiden sotakoneiden maksajille, niin luottamus ihmisyyteen alkaisi palautua. Nyt se on pahasti rapautumassa.

Odotan puolustusministeriltä innovatiivisempaa ja rohkeampaa otetta näihin uhkien hälventämisasioihin. Odotan myös kommenttianne.
+1
juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu