Ydinase, pelotevaikutus ja uhka, noudattaako Nato sopimuksiaan?

Pelotevaikutus ja uhka sekä ydinase. Miten nämä sopivat oheisiin vakaisiin Nato-sopimuksen  uskomuksiin ja tavoitteisiin?

”Tämän sopimuksen sopimuspuolet vahvistavat uskovansa Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjan tarkoituksiin ja periaatteisiin ja haluavansa elää rauhassa kaikkien kansojen ja kaikkien hallitusten kanssa.”
”1.artikla
Sopimuspuolet sitoutuvat, kuten Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjassa on määrätty, sopimaan kansainväliset erimielisyydet, joissa ne saattavat olla osallisina, rauhanomaisin keinoin sillä tavoin, etteivät kansainvälinen rauha, turvallisuus ja oikeus vaarannu, ja pidättäytymään kansainvälisissä suhteissaan kaikesta voimankäytöllä uhkailusta tai voiman käytöstä, joka voisi jollain tavoin olla ristiriidassa Yhdistyneitten Kansakuntien tarkoituksia vastaan.”

Tämä 1. artikla on osa Nato-sopimuksen 14 artiklasta. Voidaan kysyä nyt, noudattavatko kaikki Nato-maat allekirjoittamaansa sopimustaan?

Erityisen tärkeää on Suomen, tämän uunituoreen Nato-maan huomioida sopimuksen artiklat aina ensimmäisestä viimeiseen ja samalla myös YK:n asema tässä viitekehyksessä. Siksi YK:n ydinaseiden kieltoa koskeva voimassa oleva kansainvälinen sopimus sitoo Suomen ohessa myös muita Nato-maita. Ja sen vuoksi Suomen on esitettävä välittömästi myös Natolle tämän ydinaseita koskevan kieltosopimuksen ratifiointia ensinnäkin kaikkien Nato- maiden osalta, ja sitten kaikkien niidenkin, jotka ovat YK:n maita. Tämä on Suomen tämän hetken tärkein tehtävä maailmanrauhan takaamiseksi myös Naton itselleen asettamien tavoitteiden perusteella!

juhaniharjunharja
Vasemmistoliitto Utsjoki

Olen eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu