Ei Valko-Venäjän kautta tulevat siirtolaiset ole viattomia, mutta …

Olemme viime päivinä saaneet seurata, että miten Valko-Venäjän kautta Puolaan ja sen myötä EU-alueelle pyrkivien siirtolaisten tilanne on muuttumassa  tragediaksi. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kyseiset siirtolaiset, lapsia lukuunottamatta, eivät ole viattomia Alexander Lukashenkon välikappaleita, vaan ovat tietoisesti ryhtyneet sellaisiksi. Väittää muuta on aliarvioida heitä ajattelevina ihmisinä. Ylen TV-uutisissa 9.11.2021  haastateltu irakilaismies myös kertoi, että he tiesivät, että mikä heitä rajalla odottaa.

Valko-Venäjän ja siirtolaisten yhteinen strategia on, että kun siirtolaisten tilanne rajan pinnassa muuttuu riittävän katastrofaaliseksi, EU:n taipuu ottamaan heidät vastaan. Tässä siirtolaiset itseasiassa soveltavat samaa taktiikkaa kuin lähtiessään huonokuntoisilla veneillä ylittämään Välimerta. Molemmissa tapauksissa he tietoisesti asettavat itsensä hengenvaaraan painostaakseen EU:ta päästämään heidät alueelleen. Erona vain on, ettei Valko-Venäjälle pääse pelastusaluksia, jotka poimivat ”merihädässä” olevat siirtolaiset ja tuovat heidät EU-alueen satamiin.

EU näyttää taas olevan täysin neuvoton tilanteen edessä. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen haastattelu  Ylen A-studiossa 9.11.2021 paljasti tilanteen. Hän tarjosi Puolalle vain solidaarisuutta, mikä käytännössä tarkoittanee, että Puola saa rajoillaan  toimia niin kuin parhaaksi näkee. Hän kertoi myös, että EU suunnittelee Valko-Venäjän vastaisten sanktioiden tiukentamista. On kuitenkin selvää, että mitkään EU:n asettamat sanktiot eivät saa Lukashenkoa nöyrtymään EU:n edessä ainakaan lyhyellä aikavälillä ja tuskinpa pidemmälläkään. Hän voi luottaa, että isoveli, Venäjä, auttaa aina tarvittaessa. Sillä on pitkäaikainen kokemus elämisestä EU-sanktioiden kanssa.

Ministeri Tuppurainen myös muisti mainita kansainväliset pakolaissopimukset ja niiden kunnioittamisen. Hän ei kuitenkaan tuonut esille, ettei niitä kyetty noudattamaan Kreikan rajalla, kun Turkki yritti vastaavaa siirtolaisvyörytystä EU-alueelle kuin Valko-Venäjä tekee nyt, ja ettei niitä kyetä noudattamaan nyt meneillään olevassa tilanteessa. Erona on, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan perääntyi Kreikka-operaatiostaan suhteellisen helposti. En tiedä, että onko hän suurempi humanisti kuin Lukashenko, joka on varmaan valmis minkälaisiin ihmisuhreihin tahansa saavuttaakseen päämääränsä: EU:n asettamien sanktioiden purkamisen ja mahdollisesti miljardikorvaukset siirtolaisvirtojen estämisestä kuten Turkki saa.

Tilanne Puolan rajalla voi jatkua kuukausia ellei vuosia, ellei Puola peräänny. Ylen A-studion (9.11.2021) mukaan  itävaltalainen siirtolaisuustutkija Gerald Straus näkee, että nyt EU kilpailee Valko-Venäjän kanssa julmuudessa ja ettei se voi eikä saa voittaa sitä kilpailua. Hän ehdottaa ratkaisuksi, että EU koettaisi sopia sellaisten maiden kuten  Ukraina, Moldova ja Georgia kanssa kyseisten siirtolaisten  vastaanottamisesta sopivaa taloudellista korvausta vastaan. En tiedä,  että kuinka realistinen tämä mahdollisuus on ja joka tapauksessa se vie aikaa.

Vaikka Valko-Venäjän kautta EU-alueelle pyrkivät siirtolaiset eivät ole viattomia välikappaleita, he ovat kuitenkin ihmisiä, joita tulee pyrkiä auttamaan akuutissa hädässä antautumatta Lukashenkon painostukselle. Ainakin TV-kuvien perusteella näyttää, että heitä voidaan auttaa paikan päällä toimittamalla telttoja, vaatteita, lämmityskaminoita, polttoainetta ja ruokaa piikkilankaesteen yli ja kenties tarjoamalla jonkinlaisia terveyspalveluita vastaavalla tavalla. Avoin kysymys on myös, että voivatko kansalaisjärjestöt kuten Punainen Risti auttaa siirtolaisia Valko-Venäjän puolella.

Sivuutettaessa Venäjää ministeri Tuppurainen toi esille, että Suomi voi tarvittaessa laittaa sen vastaiset rajanylityspaikat kiinni. TV-kuvien perusteella sain kuitenkin vaikutelman, etteivät Valko-Venäjältä tulevat siirtolaiset pyrkineet pääsemään Puolaan – kiltisti passi käsissään – rajanylityspaikoilta, vaan  lapioiden, pihtien ja muiden vastaavien työkalujen kanssa pitkin rajaa. Eikö Suomen ministereille ole tullut mieleen, että jos Suomi yrittää laittaa Venäjän vastaiset rajanylityspaikat kiinni siirtolaisten pysäyttämistä, he siirtyvät maastoon ja ylittävät rajan luvatta? Mikään ei estä heitä tekemästä niin, ellei Vladimir Putin tai hänen mahdollinen seuraajansa.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu