Eikö turvapaikkahakemusta voi jättää pääsemättä välittömästi Suomeen?

Hallitus on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiluonnoksen, jonka perusteella turvapaikanhakijoiden maahantulo voitaisiin estää ja hakemusten vastaanottamista rajoittaa merkittävästi. Oikeusoppineiden ensikommenttien perusteella se on varsin ongelmallinen kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja jopa Suomen perustuslain näkökulmassta.

Lakiluonnos antaa vaikutelman, että sen kirjoittajat eivät ole kyenneet minkäänlaiseen uuteen (out of the box) ajatteluun. Tietysti näin maallikkona aina epäilyttää alkaa opastaa asiantuntijoita, mutta kenties tässäkin asiassa pätee sanonta ”joskus sokeakin kana voi löytää jyvän”.

Vaikka en ole mikään pakolaisuutta koskevien kansainvälisen ihmisoikeussopimusten asiantuntija, kuvittelisin, että oikeus hakea turvapaikkaa on niiden kova ydin. Kannattaako Suomen haastaa juuri sitä? Eikö ole viisaampaa järjestää se mahdollisuus jollakin siedettävällä tasolla?

Jos kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Suomen turvallisuuden yhteensovittaminen meneillään olevan välineellistetyn maahanmuuton tapauksessa on mahdotonta, eikö olisi parempi tinkiä joistakin muista vaatimuksista tai niiden tulkinnoista? Esimerkiksi, edellyttävätkö kansainväliset pakolaissopimukset, että turvapaikanhakijoilla on oltava välitön ja vapaa pääsy maahan, josta hän hakee turvapaikkaa? Ainakin Suomessa noudatetaan sellaista käytäntöä.

Koska Venäjä on turvallinen maa kolmansien maiden kansalaisille, joita se pyrkii käyttämään aseena Suomea ja EU:ta vastaan, eikö nykyaikana voida ainakin turvapaikkahaun pikakäsittely hoitaa siten, että hakija jää odottamaan päätöstä Venäjän puolelle? Jos se rikkoo pakolaissopimuksia, se tuntuu pieneltä rikkeeltä verrattuna koko turvapaikkahakemismahdollisuuden eväämiseen.

Eli miten olisi, jos avattaisiin Venäjän rajalle yksi rajapiste, josssa voi hakea turvapaikkaa? Rajapisteen pitäisi olisi valvottu ja valtionraja aidattu molemmin puolin niin, että rajan voi ylittää rajapisteellä vain rajavartijoiden luvalla ja pääsääntöisesti yksitellen.

Olen jostakin ymmärtänyt, että maaston kautta Suomeen luvatta tulleita turvapaikanhakijoita voidaan – aivan sallitusti – käännyttää takaisin rajan yli ja ohjata heidät hakemaan turvapaikkaa rajapisteeltä, jossa hakemuksia otetaan vastaan. Jos näin on, silloin kaikki itärajan kautta tuleva turvapaikkahakijaliikenne keskittyisi tähän yhteen pisteeseen.

Hakemusten pikakäsittelyä varten voitaisiin perustaa rajapisteelle Migrin palvelupiste, jossa hoidetaan henkilön tunnistaminen, rekisteröinti ja puhuttelu.Koska valtaosalla turvapaikan hakijoista on puhelin, he voivat halutessaan varata ajan joko verkon kautta tai puhelimitse kyseiseen Migrin palvelupisteeseen. Samalla he saisivat kehotuksen tutustua tulevaan prosessiin. Toiseen Migrin palvelupisteeseen voitaisiin päästä jonottamalla. Tarvittava tulkkausapu voitanee hoitaa etänä.

Kuvittelisin, että henkilön tunnistaminen, rekisteröinti ja puhuttelu vievät muutaman tunnin. Kokeneeet Migrin virkahenkilöt varmaan kykenevät sellaisen puhuttelun perusteella tunnistamaan, onko henkilö haavoittuvassa asemassa tai mitä todennäköisimmin muuten turvapaikan tarpeessa. Jos on, hänet ohjataan vastaanottokeskukseen ja normaaliin turvapaikkaprosessiin. Muissa tapauksissa henkilö palautetaan puhuttelun jälkeen raja-aidan Venäjän puoleiselle puolelle odottomaan päätöstä, jos palautus yleensä tai käytännössä mahdollista tällaisessa tilanteessa.

Jos palautus ei ole mahdollista, järjestetään Migrin palvelupisteet siten, että turvapaikanhakija on koko tunnistamis- ja puhutteluprosessin ajan raja-aidan Venäjän puoleisella puolella (mutta Suomen alueella) ja palvelupisteen henkilöstö raja-aidan vastakkaisella puolella.

Kuvittelisin, että tässä mallissa toteutuu mahdollisuus hakea turvapaikkaa, mutta “asylum” ei ole taikasana, jolla automaattisesti pääsee Suomeen, EU:hun ja Schengen alueelle. Luulen, että se alkaisi vähentää kolmannen maiden kansalaisten halukkuutta suostua ihmisaseiksi Venäjän hybridioperaatiossa ja siten pikkuhiljaa nakertaa siltä pohjaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu