Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmä – miksi aivan perusasiat näyttävät olevan pielessä?

Kun olen median kautta kuullut Helsingin kaupungin katastrofaaliseksi osoittautuneesta uuden palkanmaksujärjestelmän käyttööottoprosessista, en ole voinut muuta kuin ihmetellä, että eivätkö prosessista vastaavat asiantuntijat  – niin Helsingin kaupungin kuin toimittajan puolella – ole tietoisia järjestelmien rinnakkaisesta käyttöönotosta. Rinnakkainen käyttöönotto on ollut vuosikymmeniä tunnettu ja paljon käytetty tietojärjestelmien käyttöönottostrategia.

Rinnakkaisessa käyttöönotossa vanhaa järjestelmää ajetaan ja käytetään rinnakkain uuden järjestelmän kanssa niin kauan, että voidaan luottaa, että uusi järjestelmä toimii toivotulla tavalla. Haittapuolena on, että kahden järjestelmän pyörittäminen vaatii ylimääräisiä henkilöresursseja. Yksi mahdollisuus tasoittaa resurssitarvetta on suorittaa rinnakkainen käyttöönotto asteittain. Palkanmaksujärjestelmän tapauksessa erotellaan eri palkansaajaryhmät (esim. kuukausipalkkaa saavat vs. tuntipalkkaa saavat) ja varmistetaan ensin, että esim. kuukausipalkat saadaan maksettua oikein uutta järjestelmään käyttäen, ja sen sen jälkeen siirrytään vastaavaan varmistukseen  tuntipalkkojen tapauksessa.

En tiedä syitä Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmän ongelmiin. Ovatko syyt ongelmana ohjelmistovirheet vai siinä, että järjestelmä on hankala käyttää, vai siinä ettei käyttäjiä ole ennätetty kouluttaa riittävästi? Rinnakkainen käyttöönotto olisi tuonut esille kaikki nämä uuuden järjestelmän mahdolliset ongelmakohdat ja olisi varmistanut, että kaikille saaadaan maksettua palkat oikein ja ajallaan. Samalla olisi koulutettu henkilöstöä uuden järjestelmään käyttöön.

On käsittämätöntä ja täysin vastuutonta hypätä niinkin kriittisen järjestelmän kuin palkanmaksujärjestelmä tapauksessa uuteen järjestelmään varmistamatta, että uusi järjestelmä todella toimii ja että sitä osataan käyttää.  Miten on mahdollista, että aivan perusasiat käyttöönotossa näyttävät olevan pielessä?

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu