Ilkkujat Mykkäsen raja-aidan kimpussa

On käsittämätöntä kuinka asiatonta poliittinen keskustelu voi olla. Kansanedustaja Kai Mykkäsen ajatus raja-aidasta Suomen itärajalle on herättänyt lähinnä ilkuntaa (”Ex-sisäministerin ”kivulias” avaus pöyristyttää: Tällaista raja-aitaa Suomeen on harkittava”, Uusi Suomi, 14.11,2001). Kukaan näistä ilkkujista ei ole huolissaan varsinaisesta asiasta eli Suomen itärajan pitävyydestä, jos Suomen kohdistuu Venäjän taholta vastaava hybridioperaatio kuin nyt kohdistaa Valko-Venäjän kautta Puolaan.

Olen aika varma, että kaikki nämä ilkkujat ovat seuranneet tilannetta Puolassa sen Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Miten Puola olisi kyennyt ilman aitaa nähdyllä tavalla estämään Alexander Lukashenkon operaation toimittaa Puolan kautta EU-alueelle tuhansia, kymmeniä tuhansia, satoja tuhansia, jne. siirtolaisia? Jos ensimmäinen  erä olisi saatu toimitettua perille, toimitukset olisivat vain jatkuneet,  koska ymmärtääkseni Valko-Venäjä oli kehittänyt siitä tuottavan liiketoiminnan. Jos suorat lennot Minskiin olisi saatu pysäytettyä, kenties siirtolaisvirta olisi siirretty Venäjän kautta Valko-Venäjälle tapahtuvaksi.

Puolan esimerkki myös osoittaa, ettei aita yksin suojaa siirtolaisilta. Tuskin ilkkujoiltakaan on jäänyt huomaamatta, että siirtolaisia vastassa on rajavartioiden ja  sotilaiden armeija, jotka koettavat parhaansa mukaan estää siirtolaisia väkisin  tunkeutumusta Puolaan. Tuskinpa Mykkänenkään on ajatellut, että pelkkä aita riittää. Mutta Suomen pitkällä itärajalla voisi olla hyödyllistä olla maahantunkeutumista hidastava aitarakenelma, joka antaisi Suomen viranomaisille aikaa siirtää rajavartijoita ja sotilaita kohteisiin, joihin maahantunkeutuminen kullakin hetkellä keskittyy.

Jos nämä ilkkujat olisivat asialinjalla, he olisivat keskittyneet argumentoimaan, ettei nyt eikä  tulevaisuudessa Suomea eikä EU:ta Suomen kautta uhkaa Valko-Venäjän ja Puolan rajalla nähdyn kaltainen hybridioperaatio. Tai jos sellainen Suomeen kohdistuva operaatio voi olla mahdollinen, ilkkujat olisivat esittäneet, että miten sellaisen tapauksessa toimitaan? Päästetäänkö kaikki Suomeen pyrkijät normaaliin kansainvälisten sopimusten mukaiseen turvapaikkaprosessiin vai pyritäänkö estämään tai hidastamaan heidän vapaata pääsyä Suomeen? Jos pyritään, miten se tehdään ilman mitään aitoja tai vastaavia esteitä? Voidaanko nyt ja jatkossakin vain luottaa Venäjän hyvätahtoisuuteen rajavalvonnassa?

Asiallisen keskustelun sijasta nämä ilkkujat turvautuvat populismikorttiin ikään kuin kaikki, jotka ovat huolissaan EU:hun kohdistuvasta (hallitsemattomasta) siirtolaisuudesta ja Suomen itärajan turvallisuudesta, ovat populisteja. Heidän logiikan mukaan lähes kaikki EU:n vastuulliset tahot ovat populisteja tai sortuneet populismiin tehdessään siirtolaisuutta rajaavia sopimuksia Turkin ja Libyan kanssa ja katsoessaan läpi sormien Kreikan ja  Puolan ”push back”-toimintaa. Ilkkujoiden mukaan näille toimenpiteille ei ole muuta selitystä kuin populismi. Sosiaalidemokraattisille illkujoille tiedoksi, että jopa sisarpuolueet Tanskassa ja Ruotsissa ovat huolissaan hallitsemattomaksi osoittautuneesta siirtolaisuudesta. Mainittakoon vielä, ettei kyseinen huoli pääosin koske suomalaistaustaisia siirtolaisia kyseisissä maissa. Ovatko pohjoismaiset sisarpuolueet vain sortuneet populismiin?

Ainoa järkevä sivujuonne näitten ilkkujoiden kommenteissa on mahdollisen raja-aidan kustannukset. Ne on kuitenkin syytä suhteuttaa. Marinin hallitus heitti ministeri Lintilän johdolla noin miljardin harakoille koronatukirahoja eikä se tunnu missään.  Lintilä vain jatkaa tehtävässään. Täytyy myös muistaa, että lähinnä vuosina 1940-1941 Suomi rakensi noin 1200 kilometrin pitkän Salpalinjan. Luulen, että Mykkäsen mielessä olevan raja-aita olisi varsin kevyt verrattuna siihen.  Lopuksi, mahdollinen raja-aita Suomen itärajalla koskettaisi koko EU:ta. Olisi outoa, ettei EU:lta löytyisi siihen rahallista tukea.

Mutta näiden ilkkujoiden mielestä tällaista ei saa edes ehdottaa ajateltavaksi. Hävetkää!

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu