Kerrankin samaa mieltä Aki Kangasharjun kanssa

Kommentoidessaan Yle TV1:n erikoislähetyksessä Marinin hallituksen tekemiä päätöksiä (4.5.2020) koronarajoitusten lieventämisestä, ekonomistit Aki Kangasharju  ja Elina Pylkkänen ihmettelivät yhteen ääneen, ettei hallitus päättänyt toimia nopeammin ravintoloiden asteittaisessa avaamisessa. Nythän avaaminen voi tapahtua kesäkuun alusta alkaen.

En ole usein ollut samaa mieltä Kangasharjun kanssa, mutta nyt olen. Liekö se on merkki, että olen tulossa vanhaksi.

Ekonomistit olivat huolissaan, että joka ikinen viikko nykyisten rajoitusten alaisena maksaa Suomelle rutosti rahaa (elinkeinoelämän mukaan miljardiluokkaa). Hallituksen päätös merkitsee neljän viikon viivettä. Jos ravintolat olisi voitu avata vaikka toukokuun puolivälissä, jo sekin olisi merkinnyt merkittäviä säästöjä.

Hallitus näyttää perustelevan viivettä sillä, että ravintoloiden asteittainen avaaminen vaatii uutta lainsäädäntöä. Se oli kyllä minulle yllätys. Olisin kuvitellut, että vähintään nykyisen valmiuslain puitteissa valtiovalta olisi kyennyt asettamaan tilapäisiä rajoituksia koskien ravintoloiden toimintaa (esim. asiakkaiden määrä per m2, hygieniakäytännöt,  turvavälikäytännöt, (väkevien) alkoholin tarjoilun rajoitukset, ja niin edelleen). Mutta ilmeisesti ei.

Asia tuskin tuli yllätyksenä hallitukselle tai ainakaan ministeriöiden virkamiehille. Koska on ollut täysin selvää alusta alkaen, että koronarajoituksia joudutaan jossakin vaiheessa asteittain purkamaan, on outoa, ettei sen vaatimaa lainsäädäntöä ole alettu ennakoivasti valmistella jo etukäteen. Jos pykälät olisivat valmiina, ei kai niiden hyväksyminen eduskunnassa veisi kuin viikon. Nyt saamme jännittää, että saadaanko tarvittava lainsäädäntö valmiiksi edes toukokuun aikana.

Jos hallituksen päätöksestä haluaa löytää positiivista, se kuitenkin merkitsee myös talouden avaamista. Pisteet siitä. Ennakkospekulaatioiden perusteella pelkäsin, että hallitus päättää avata asteittain ainoastaan kirjastot ja museot.

Mutta hitaat on hallituksen kiireet talouden avaamisessa. Jossakin päin Suomea ravintolat olisi voitu täysin turvallisesti (rajoitetusti) avata viikkoja sitten – heti, kun kävi ilmi, että epidemian hidastamistoimenpiteet olivat purreet eikä enää ollut akuuttia pelkoa hoitokapasiteetin ylikuormittumisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu