Kohti aktiivista, mutta valikoivaa ja hallittua työperäistä maahanmuuttoa
Katselin muutama päivä sitten (9.5.2023) A-studiota, jossa kolmen ajatuspajan edustajaa keskusteli maahanmuutosta. Yksi niistä oli lähellä Kokoomusta, toinen lähellä Perussuomalaisia ja kolmas RKP:tä. Ilmeisesti nämä kolme oli valittu hallitusneuvottelut mielessä. Yksinkertaisuuden vuoksi kutsun heitä taustapuolueittensa edustajiksi.
Keskustelun taso hämmästytti minua. Toimittajan yrityksistä huolimatta se oli pitkälti ohipuhumista. Jos hallitusneuvottelut ovat samaa tasoa, takkuista tulee olemaan.
Keskityn tässä puheenvuorossa lähinnä työperäiseen maahanmuuttoon sulkien pois (korkeasti koulutettujen) osaajien maahanmuuton. Jälkimmäiset muodostavat aivan oman kategoriansa eikä puolueiden välillä ole merkittävää kiistaa heidän tapauksessa.
Sain vaikutelman, etteivät Perussuomalaiset ota täysin tosissaan työvoimapulaa Suomessa. He uskovat, että se voidaan ratkaista nyt ja tulevaisuudessa työllistämällä suomalaisia työttömiä ja houkuttelemalla työvoimaa muualta EU-alueelta. Mitä sitten, jos se ei onnistu?
Tosin, jos Suomi ei kykene kilpailemaan muiden työvoimapulasta kärsivien EU-maiden (kuten muut Pohjoismaat ja Saksa) työvoiman houkuttelussa EU-alueelta, miten ihmeessä se kykenee kilpailemaan niiden kanssa EU-ulkopuolella. Houkuttelevammat maat kuorivat kerman päältä ja Suomelle jää vain tähteet. Onko Suomen houkuttelevuutta epäilevien ajatus tosiaan se, että mitä enemmän ihminen tietää Suomesta, sitä vähemmän houkutteleva Suomi on hänelle? Se ei ole mairitteleva käsitys Suomesta!
Kokoomuksen edustaja vähätteli humanitaarisen maahanmuuton merkitystä, vaikka kokoomuslaisen sisäministeri Petteri Orpon aikana (vuonna 2015) Suomeen saapui noin 30.000 turvapaikan hakijaa. Onko varmaa, ettei vastaava pakolaisaalto voi toistua?
RKP:n edustaja tuntui kannattavan täysin vapaata maahanmuuttoa. Hän piti ihmisten oikeutta hakea parempaa elämää ihmisoikeutena. Vertaamalla maahanmuuttoa Suomeen suomalaisten muuttoon Pohjois-Amerikkaan ja Ruotsiin, hän ilmeisesti viittasi, että maahanmuuton Suomeen pitäisi olla yhtä vapaata kuin muuton Pohjois-Amerikkaan 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa (mutta ei enää!) tai Ruotsiin pohjoismaiden yhteisten työmarkkinoiden (1954) jälkeen. On vaikea uskoa, että tällainen vapaa maahanmuutto on agendalla hallitusneuvotteluissa.
Kokoomuksen ja RKP:n edustajilla oli vaikeuksia niellä perussuomalaisten käyttöönottamaa käsitettä ”haittamaahanmuutto”. Se kuitenkin tiivistää sen tosiasian, että kaikki maahanmuuttajat eivät ole taloudellisessa mielessä hyödyllisiä Suomelle tai ovat suorastaan turvallisuusuhkia suomalaisessa yhteiskunnassa. Kokoomuksen edustaja tuntui ymmärtävän yskän, mutta painotti, että kaikkia maahanmuuttjia on kohdeltava yksilöinä, ja tuntui vierastavan maahanmuuttajien pisteyttämistä Kanadan tapaan.
Ihmisille ja uskoakseni muillekin elämille on kuitenkin luonteenomaista arvioida omaan lajiin tai ryhmään kuulumattomia eläimiä jonkun toisen eläinlajin tai ryhmän edustajina eikä yksilöinä. Kun jänis näkee ketun, ei se ensin kysy, että oletko sinä hyvä kettu vai paha kettu, ja tee päätöstään paeta tai olla pakenematta sen mukaan. Ja kun ketusta on kyse, voiko jänis luottaa ketun vastaukseen?
Ihmisetkin toimivat samalla tavalla. Luin 10.5.2023 HS:tä mielipidekirjoituksen, jossa arvioitiin, että kaksoiskansalaisuusjärjestelmää joudutaan harkitsemaan uudelleen, kun on käynyt ilmi, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaava HUS:n työntekijä oli urkkinut ainakin yhden (Marinin hallituksen?) ministerin henkilö- ja terveystietoja (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009571416.html). Vaikka valtaosa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista ei varmaan muodosta turvallisuusuhkaa Suomelle, heidät kokonaisuutena voidaan kokea turvallisuusuhkaksi ainakin joissakin tehtävissä. Ollakseen johdonmukainen tämän Kokoomuksen edustajan tulee kiivaasti vastustaa tällaista Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten kategorista diskriminointia, vaikka hän varmaan ymmärtää hyvin, ettei kukaan tiedä yksilötasolla kuka heistä on luotettava Putini kätyri ja kuka ei.
Summa summarum, uskon, että työperäistä maahanmuuttoa Suomeen tarvitaan. Sen tulisi kuitenkin olla mahdollisimman valikoivaa ja hallittua. Valikoiva maahanmuutto ottaa huomioon maahanmuuttajan merkitsemät riskit, sopeutumisedellytykset suomalaisen yhteiskuntaan, työllistymismahdoillisuudet, kyvyn elättää itsenä ja mahdollisen perheensä, jne.
Hallitussa maahanmuutossa viranomaisten pitäisi tietää, että ketä tänne muuttaa työn perässä. Maaahanmuuttoa pitäisi myös voida säädellä niin, että kaikki voidaan asiallisesti ottaa vastaan ja ohjata heidät kotoutumisisohjelmiin ja työelämään niin pian kuin mahdollista. En tiedä, että missä määrin tämä kaikki on mahdollista EU-alueelta tulevien maahanmuuttajien tapauksessa. Helsingissä käydessä tuntuu, että ilmeisesti EU-alueelta tullut vapaa maahanmuutto on johtanut sietämättömään tilanteeseen. Suomen pääkaupungissa ei saa enää ravintolapalveluita suomeksi. Liekö nämä ravintolatyöntekijät osallistuvat mihinkään kotoutumisohjelmiin, joissa opittaisiin suomen tai edes ruotsin kieltä. Jos ei, tilanne vain pahenee.
Hallitussa maahanmuutossa viranomaisten pitäisi myös kyetä seuraamaan yksilökohtaisesti, että miten kotoutuminen (esim. suomen kielen oppiminen) ja työllistyminen edistyy ja ettei maahanmuuttaja ole joutunut rikollisen hyväksikäytön uhriksi. Voitaisiinko tätä varten ainakin EU:n ulkopuoliset maahanmuuttajat velvoittaa ”neuvolakäynteihin”, joissa selvitettäisiin kunkin tilanne esim. puolivuosittain? Ja heti kättelyssä kullekin maahanmuuttajalle tulee antaa selkokielinen tietopaketti oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan Suomessa sekä yhteystiedot avun pyytämiseksi tarvittaessa, jotta he kykenisivät itsekin valvomaan oikeuksiaan.
Uskon, että aktiivinen maahanmuuttopolitiikka on paras varmistaa valikoiva ja hallittu maahanmuutto. On valittava maahanmuuton kohdemaat ja -kohderyhmät, ja markkinoitava Suomea heille mahdollisuutena ja sen jälkeen yritettävä valita kiinnostuneista parhaat tai lupaavimmat. Kohdemaiksi on valittava sellaisia, joista on realistista odottaa saatavan työperäisiä maahanmuuttajia, joiden voidaan odottaa helpoiten sopeutuvan suomalaisen yhteiskuntaan, työllistyvän, kykenevän elättämään itsensä ja mahdollisen perheensä, ja joiden maahanmuutto sisältää pienimmät riskit. Tilastot eri taustaisten maahanmuuttajien työllistymisestä ja kouluttautumisesta, jos ovat käyneet kouluja Suomessa, kertovat sopeutumistodennäköisyydestä ja tilastot heidän tekemistä rikoksista tarjoavat faktatietoa riskeistä. Koska perheen elättäminen – turvautumatta suoriin sosiaalitukiin – ilman molempien vanhempien työssä käyntiä on lähes mahdotonta Suomessa pieni- ja keskituloisillekin, maahanmuuttoa maista, joissa kulttuuritausta vaikeuttaa toisen sukupuolen työllistymistä (esim. naisten työssäkäyntiä kodin ulkopuolella), tulisi välttää.
Vaikka ilmasto Suomessa on mikä on, eivätkä palkat ole parhaimmat, verotus kireää ja eläminen kallista, Suomessa on myös etuja (esim. ilmainen koulutus kaikilla koulutusasteilla, ilmainen terveydenhoito, puhdas ilma, puhdas vesi, sukupuolten tasa-arvo, vähäinen korruptio, turvallinen elinympäristö, matala hierarkia työpaikoilla, työn ja vapaa-ajan tasapaino, lyhyet työmatkat). En näe Suomen houkuttelevuutta niin toivottomaksi kuin monet Suomi-epäilijät. Kenties 40-50 asteen hellekesien jatkuessa Etelä- ja Keski-Euroopassa, Suomen viileämpi ilmasto alkaa olla monille houkutustekijä eikä mikään karkote.
Suomi näyttää erityisesti aktivitoituneen rekrytointiin Filippiineiltä. Se on varmaan hyvä kohde. Panostaminen naisten rekrytointiin on turvallisempaa kuin miesten, sillä uskoakseni kulttuuritaustasta riippumatta naiset syyllistyvät vähemmän rikoksiin kuin miehet. Mutta miksei rekrytointiponnistuksia, voida kohdistaa myös valikoituihin EU-maihin? Ja onhan EU:n ulkopuolisia maita lähempänäkin kuin Filippiinit (esim. Ukraina).
Suomeen tarvitaan 100 000 työntekijää ja puhutaan maahanmuuton tarpeesta täyttää kyseinen vaje. Samaan aikaan Suomessa on yli 250 000 työtöntä työnhakijaa https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Textbase/Tkat/Pdf/Tkat_fi.pdf
– plus paljon heppoisin perustein työkyvyttömyyseläkkeelle siirrettyjä yht. n. 130 000 henkilöä. https://www.etk.fi/ajankohtaista/tyokyvyttomyyselakkeelle-siirtyneiden-maara-kaantyi-laskuun-koronavuonna/
Miksi emme pyri työllistämään ensisijaisesti omia työttömiä, joiden kotona makaaminen maksaa erikseen vielä maltaita?
Ilmoita asiaton viesti
100.000 työntekijää tarvittaisiin ehkä nyt, mutta joka vuosi tulee eläkeikään enemmän suomalaisia kuin tulee työikään. Vuonna 1960 taisi syntyä yli 80.000 lasta, laskien jyrkästi 1960-luvulla noin 60.000 lapseen. Vuonna 2000 lapsia syntyi noin 57000 ja on sen jälkeen ollut 60.000 pinnassa. Jo tämä ero syntyneiden määrässä viittaa, että seuraavina 10 vuotena voi hyvinkin syntyy suuruusluokkaa 100.000 uuden työntekijän lisätarve. Tietysti talouskasvu ja sen painottuminen (esim palvelusektorin kasvu) ja automatisaatio/digitalisaatio vaikuttavat tarpeeseen myös.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä olisi kuitenkin reservissä yli 250 000 työnhakijaa ja väitän, että kymmeniä tuhansia perusteetta eläkkeellä olevia, mutta kukaan ei puhu näiden ryhmien käyttöön otosta. Vaan suuri kielitaidoton ryhmä eri kulttuurin edustajia, olisivat Suomen pelastajat.
– Se on vähän sama, jos sotien jälkeen olisimme jääneet traumatisoituneena ja masentuneena tumput suorana kaaoksen keskelle odottamaan, että ulkomailta tullaan rakentamaan Suomi jaloilleen. Ei silloin päässyt eläkkeelle, jos oli väsynyt tai mieli maassa.
Nykyinen vihervasemmistolainen hippikulttuuri, jossa ihmisillä on vain oikeuksia, mutta ei lainkaan vastuuta, on romuttamassa hyvinvointi-yhteiskunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Iivarin laskelmassa pitäisi huomioida että ne boomerit on mullan alla ennen kuin maahanmuuttaja-avustajat on oppineet kielen.
Vanhimmat boomerit on yli 75 vuotiaita, keski-ikä yli 70. Niitä kuolee jo kuin kärpäsiä. Varsinkin kun saavat viidennen rokotuksen tai viidennen koronatartunnan. Uusimaa-lehdessä lääkäri kertoi että koronatartuntoja voi yhdellä ihmisellä olla viisikin rokotusten jälkeenkin eikä se ensimmäinen tartunta suinkaan välttämättä ole se vakavin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo neuvola oli hyvä. Kyllähän suomalaisetkin duunarit joutuvat käymään neuvolajärjestelmän läpi ennen työelämää. On suorastaan pakollinen ja tapahtuu hyvissä ajoin.
Neuvola nimenäkin on niin hauska. Rådgivning på svenska. Riikinruotsalaiset on ymmällään, siellä äitiysneuvonnalla on ihan eri nimi.
Noin muutoin epäilen sellaisen kansakunnan elinvoimaa joka tarvitsee vieraan apuja töiden tekemisessä.
Ettei vain olisi niin että koululaitokseen on sijoitettu päivähoitoon käsittämätön määrä nuoria ihmisiä säilytykseen. Käsittämätön määrä opettajia tarvitaan siellä heidän päivähoitajikseen. Käsittämätön määrä koulutuksen suunnittelijoita, koordinaattoreita ja uusien hömppäprojektien alullepanijoita.¨
Koulu on palvellut salassa toimintaansa liian työvoiman piilottajana ja ei voi nyt luopua tehtävästään vaikka tilanne on muuttunut.
Koulun tehtävä oli joskus 1960-luvulla valmistaa oppilaita elinkeinoelämään. Jossain vaiheessa tavoite muuttui päiväkodiksi ettei oppilaat vaan pääsisi elinkeinoelämään pilaamaan liialla työvoimalla työmarkkinoiden tasapainoa.
Jossain vaiheessa syntyi työttömyysturva jonka saamisen ehdottomana edellytyksenä on ettei missään tapauksessa pidä ryhtyä tekemään mitään.
Näiden ihmisten palkkaamisen esteenä työnantajan kannalta ei ole mikään muu kuin se, ettei työehto ”at will” ole sallittu. Ei ole sallittua tai ainakin on pirun hankalaa lopettaa kerran aloitettua työsuhdetta. Tämä on työnantajan kannalta niin keskeistä ettei työttömän palkkaaminen ole kovin kiinnostavaa. Jos sellaiseen ryhtyy, se kannattaa tehdä siihen erikoistuneen firman välityksellä joka puolestaan nostaa kustannuksia lisää ja loitontaa syntyvää mahdollisia työsuhteen osapuolia entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kuullut selkeää vastausta kysymykseen. Mistä maista ”työperäisiä” Suomeen halutaan?
Filippiinit tarvitsevat hoitajansa itse ja Afrikka lääkärinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Filippiinit varmaan tarvitsisi hoitajansa, mutta monet filippiiniläiset näkevät mahdollisuuden työskennellä ulkomailla ja ansaita siten monikertaista (?) palkkaa ja syntyvää mahdollisuuden auttaa kotiin jäävää perhettä tärkeämmäksi kuin jäämistä kotimaahan sairaanhoitajaksi. Ihmiset siellä joutuvat tekemään vaikeita valintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi maa on nyt ilmoitettu. Hyvä.
Toivon, että ovat kauniita hedelmällisessä iässä olevia lapsettomia naisoletettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Filippiineillä koulutetaan suunitellusti hoitajia muualle lähtijöiksi.Koulutus tapahtuu isolta osin englanniksi ja opetuksessa noudatetaan englantia puhuvien maiden vaatimustasoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. suorittaviin töihin paras tapa lienee suorat rekrytointimatkat sellaisiin kohdemaihin, joista on odotettavissa löytää ammattitaitoista työvoimaa.
Suurempi ongelma on saada Suomeen korkeasti koulutettua väkeä, koska suomalaisten firmojen palkkapolitiikka on mikä on. Kansainvälisesti matalat palkat yhdistettynä kovaan verotukseen ja korkeisiin hintoihin tarkoittavat osaajille huomattavan heikkoa materiaalista elintasoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaa, että tänne saadaan, mitä jäljelle jää.
Ilmoita asiaton viesti
Koulutetuista tänne jää ne, joilla on joku siviilisyy siihen.
Viime syksynä Suomeen houkuteltiin ulkomailta nippu ihmisiä. Eräs New Yorkista tänne tullut sanoi suoraan, että hän saisi NYC:ssä nelinkertaisen liksan verrattuna Suomessa tienaamaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvaan, joo.
Ilmoita asiaton viesti
EK:ssa ja Kokoomuksessa on kova halu saada ulkomaista halpatyövoimaa suurtyöttömyyden Suomeen.
Samalla suomalaiset työttömät syrjäytetään pysyvästi, mutta se on niille vain sivuseikka.
Ilmoita asiaton viesti
Heitän tähän sekaan vähän jotain.
Meillä ei suinkaan ole ilmainen terveydenhuolto. Siitä maksetaan jonkinmoisia maksuja, täällä Lahdessa terveyskeskusmaksu 0n 41;-.
Mutta halpaa se tietenkin on.
Jos ei siis lasketa sitä että veroissa maksetaan sitten aivan riittävästi.
Mutta maahanmuuttoon. Menen itseni kautta.
Jo olisin unkarilainen, kreikkalainen, espanjalainen ym. joka on omassa maassaan työtön ja katselee mitä tekisi.
Niin kun selvittäisin muuttaisinko Suomeen niin ensimmäiseksi tulisi tietenkin sijainti:
Kaukana kaikesta, käytännössä saari, puolet vuodesta lämpötila on pakkasella ja maassa lumi. (Ei se hiihtäminen olisi mikään syy tulla.)
Luonto. Kuinka moni tosiasiassa tulee siksi että täällä on metsää? Onhan sitä kaikkialla muuallakin. Talous, palkkataso ei ole parempi vaan huonompi kuin ”muualla” Euroopassa missä tarvitaan työvoimaa. Elinkustannukse n. 25% korkeammat kuin muualla Euroopassa. Asumiskustannukset samoin. Hintataso muutoinkin huomattavasti korkeampi.
Kyllä kiertäisin Suomi-nimisen valtion kaukaa.
Mitä ”luontoon” tulee niin jos olisi niin kova hinku niin voisi tulla mieleen että käympä joskus lomailemassa.
Sama tilanne jos olisin Euroopan ulkopuolelta.
Tilanne muuttuu jos olisin ammatti- ja kielitaidoton ja ilman toimeentuloa.
Saattaisi olla että ajattelisin, selvitettyäni sosiaaliset edut, että tuonne voisi mennä asumaan. Ei tarvitse olla koulutusta, ei tarvitse osata kieltä ja jonkinmoinen raha juoksee joka tapauksessa.
Ja kutenb blogisti? taisi kirjoittaa, Filippiinit tarvitsevat hoitajansa itse, afrikkalaiset lääkärinsä ja insinöörinsä jne.
Sitä että me ”tuomme” tänne oppimishaluiset ihmiset kehitysmaista voidaan verrata myös kolonialismiin.
Ilmoita asiaton viesti
”…täällä Lahdessa terveyskeskusmaksu 0n 41;-.”
Se 41,80 euroa on koko vuoden maksu.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kaavaillut maahanmuutto suunnitelmat eivät toteudu,
Suomi kehittyy vähän hitaammin. Se ei ole maailmanloppu.
Ilmoita asiaton viesti