Kumpaa uskoa – Petteri Taalasta vai Markku Ollikaista?
HS:ssa oli tänään (28.4.2023) kirjoitus ”Ilmastogurun metsäpuheet hämmentävät tutkijoita”. Kirjoituksen mukaan Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petter Taalaksen näkemykset Suomen ilmastopolitiikasta, metsistä ja hiilinieluista ovat saaneet emeritusprofessori Markku Ollikaisen vetämän Suomen ilmastopaneelin hämmentymään. Näin ilmastotieteen maallikkona herää kysymys, että kumpaa uskoa?
Sama HS:n artikkeli puhuu huippututkijoista koostuvasta Suomen ilmastopaneelista. Pitkän akateemisen uran tehneenä olen oppinut luomaan ensimmäisen käsityksen tutkijoiden pätevyydestä heidän viittausindeksien perusteella eli kuinka paljon tutkijoiden julkaisuihin viitataan. Google Scholar tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden tarkistaa useimpien nykyajan tutkijoiden julkaisujen saamien viittausten määrän. Google Scholarilla ja eri viittausindekseillä on heikkoutensa. Kuitenkin kun puhutaan huippututkijasta, voidaan olettaa, että hän on tehnyt merkittäviä tieteellisiä kontribuutioita ja että hänen julkaisuhin viitataan.
Suomen ilmastopaneelissa on tällä hetkellä 15 jäsentä. Jäsenten esittelyjen (https://www.ilmastopaneeli.fi/yhteystiedot/) mukaan viisi heistä on hyvinkin tutkinut varsinaista ilmastonmuutosta (ilmastopäästöjä, hiilinieluja, jne.). Loput kymmenen näyttävät tutkineen erilaisia ilmastomuutokseen liittyviä liitännäisilmiöitä (esim. energia, rakentaminen, liikenne, ilmastolainsäädäntö, sopeutuminen ilmastomuutokseen). Heidän edustamat näkökulmat ovat varmaan aivan aiheellisia ilmastomuutoksen (kaikkine vaikutuksineen), kokonaisvaltaisessa selvittämisessä, mutta he eivät välttämättä ole asiantuntijoita arvioimaan Petteri Taalaksen näkemyksiä.
Edellä mainituista viidestä varsinaista ilmastonmuutosta tutkineesta tai tutkivasta jäsenestä kolmella ei ole henkilökohtaista Google Scholar-sivuja. Nopeasti katsottuna kahdella heistä viittausten määrä näyttää olevan sen verran vaatimaton, ettei heitä voi ainakaan vielä huippututkijoiksi luonehtia. Sen sijaan kolmas heistä, Timo Vesala, näyttää olevan ahkerasti viitattu. Hänen julkaisuihin on hyvinkin viittauksia relusti yli 30.000. Vaikka en tunne hänen tieteenalan viittauskäytäntöä, eli kuinka paljon esim. maailamn ”top 1”-prosentin tai ”top 2”-prosentin tutkijoilla on viittauksia, veikkaan, että häntä voi pitää huippututkijana alallaan.
Kahdella muulla kyseisestä viidestä, Heli Peltolalla on lähes 11.500 viittausta. Sitä voitanee pitää aivan kohtuullisena ainakin riviprofessoreille. Sen sijaan Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajalla Markku Ollikaisella on vain rapiat 5000 viittausta. Se ei vaikuta suurelta pitkän yliopistouran tehneeltä emeritusprofessorilta. Vaikka hänen on kutsuttu Suomalaisen Tiedeakatemiaan vuonna 2011, vaikea häntä on pitää huippututkijana, mutta varmaan hän on alansa asiantuntija.
Niin, Petteri Taalas. Hänen julkaisutoiminta ja saama viittaushuomio on vaatimatonta. Sitä osaltaan selittää, että hän siirtyi 2002 erilaisiin johtotehtäviin. Se näkyy hänen julkaisutuotannossa. Petteri Taalas on myös kutsuttu Suomalaisen Tiedeakatemiaan vuonna 2009. Vaikka hän ei ole huipputukija, varmaan hän myös on alansa asiantuntija.
Niin, kumpaa uskoa? HS:n toimittaja on tunnistanut keskeisen näkökulmaeron Taalaksen ja Ollikaisen (ja Suomen ilmastopaneelin välillä): “Taalas katsoo ilmastonmuutosta globaalista näkökulmasta”, kun taas Ollikainen kumppaneineen katsoo asiaa Suomen (ja EU:n) ilmastotavoitteiden näkökulmasta. Vaikka myös Ollikainen varmaan ymmärtää, että ilmastonmuutos on globaali ilmiö, hän ei välttämättä tunnista, että ajamalla tiukkaa ilmastopolitiikkaa Suomi voi sortua paikalliseen optimoitiin globaalin optimoinnon kustannuksella. Esimerkkinä, jos suomalaiselle puusta tuotetuille tuotteille on globaalia kysyntää, hakkuiden rajoittaminen Suomessa, siirtää hakkuut jonnekin muualle, jossa niiden aiheuttamat menetykset metsien hiilinieluissa voivat olla paljon suuremmat kuin Suomessa olisivat.
Taidan olla sittenkin olla globalisti – ainkain tässä tässä.
P.S. Onko liikaa vaadittu, että Suomen johtavan sanaomalehden toimittajat käyttäisivät asiallista kieltä kirjoittaessaan tieteestä? Jos kyse ei ole huippututkijasta, olisi parempi puhua tieteellisestä asiantuntijasta. Tieteellinen asiantuntija ei välttämättä ole huippututkija, vaikka hän tietäisi kaiken mitä hänen tutkimusalasta tiedetään (mikä nykyisin tosin pyrkii olemaan mahdotonta). Huppututkijalta vaaditaan, että hän on kasvattanut niin merkittävästi sitä että mitä tutkimusalalla tiedetään, että häneen viitataan vastaavasti; tai vielä vaativammin, että hän on haastanut olemassa olevaan tieteellistä tietoa tutkimusalueellaan osoittamalla, että joku sitä koskeva oikeaksi uskottu tieteellinen käsitys onkin virheellinen, ja mahdollisesti on tarjonnut uuden ja paremmain korvaavan käsityksen.
Vierastan myös guru-termin käyttö tutkijoiden yhteydessä. Se vihjaa, että tutkijan asiantuntemus ei olekaan tieteeseen perustuvaa, vaan jotakin hindulaiseen uskonnolliseen valaistumiseen verrattavaa. En tiedä, että onko guru-termin käyttö Petteri Taalaksen yhteydessä HS:n toimittajan hienovaraista piruilua.
Mutuiluna sanoisin, että Ollikainen vaikuttaa enempi ilmastopoliitikolta ja Taalas ilmastorealistilta, ainakin ajoittain. Helpommin uskon Taalasta kuin Ollikaista.
Ilmoita asiaton viesti
Huippututkijoista (meteorologia, ilmasto fysiikka) puheenollen prof Richard Lindzen julkaisuluettelo on aivan omaa luokkaansa:
https://scholar.google.com/citations?user=kKs8h0kAAAAJ&hl=en
Uskon ja luulen että hyvin moni suomalainen uskoo ennemmin prof Lindzenin olevan pätevämpi kuin kumpikaan suomalainen. Tässä yksi Lindzenin haastattelusta, joka on osoitus henkilön pätevyydestä; kun ihminen todella tietää niin hän osaa selittää asiat ja ilmiöt niin että tavallinen kansalainenkin ymmärtää.
Hallitusneuvottelujen ilmasto-osioon esimateriaaliksi:
https://youtu.be/DYWrehjaMFQ
00:00 Dr Richard Lindzen on his career as an atmospheric physicist and what drew him to study Earth’s climate
01:21 On carbon dioxide and the greenhouse effect
05:02 On politicians, the United Nations, the Intergovernmental Panel on Climate Change and the enabling of climate hysteria
07:21 On the politicisation of climate change and the significant human progress enabled by the fossil fuel industry
08:45 On the environmental destruction caused by renewable energy sources
09:46 On the cult-like climate activism movement and its demonisation of carbon dioxide
12:41 On the purported scientific consensus on climate change
14:46 On the Clinton-Gore administration’s funding of climate impacts between 1989 and 1996
17:35 On Professor Guy McPherson’s claim that abrupt climate change will lead to human extinction by 2026
18:22 On the motives behind the climate change/green energy movement
19:23 On his iris hypothesis on climate change proposed in 2001
21:56 On the epistemological issues relating to climate change
23:59 On climate variability vs anthropogenic climate change
27:19 On his experience with institutional bias in favour of scientists who support the official climate change narrative and the influence of institutional funding scientific research
29:50 How the situation is rigged to support the narrative and the complicity of politicians and scientists
32:10 On the climate catastrophe prediction and how this compares to reality
Ilmoita asiaton viesti
Olikainen vain paimentakoon jatkossakin lampaitaan.
Poliittisesti latautuneella kaverilla uskottavuus ei vain millään kanna.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Vesala kertoi jäävuoren A68 sulavan kahdessa vuodessa. Onko se ”huippututkija”, joka epäonnistuu arviossaan täydellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastotiede lasketaan kai luonnontieteisiin vaikka se välillä vaikuttaakin enemmän yhteiskuntatieteeltä. Valitettavasti meillä ei ole eikä ole ollut yhtään kansainvälisesti arvostettua ”huippututkijaa” luonnontieteiden alueella. Meikäläinen tutkimus on luonteeltaan lähinnä imitaatiotutkimusta eli jäljitellään vain muualla tehtävää tutkimusta. Mitään suuria, uusia omaperäisiä tutkimussuuntia ei täällä ole saatu aikaan.
Ilmastopaneelin jäsenten kutsuminen huippututkijoiksi on todella suurta liioittelua.
Ilmoita asiaton viesti
[meillä ei ole eikä ole ollut yhtään kansainvälisesti arvostettua ”huippututkijaa” luonnontieteiden alueella.]
Tarkoittaako kommentoija Ylinen ilmastotiedettä liitännäisineen, vaiko laajemmin kaikkia luonnontieteitä? Nobel-palkinto nyt kemistille on jonkinlainen arvostuksen osoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Petterin tuomiopäivän ennusteet viimeisen 20v ajalta on kaikki menneet persiilleen eikä se hiilarikaan pysy ”ilmassa” tuhansia vuosia.
Yksi ehkä typerin ennuste Petteriltä on se että Arktisen alueen keskilämpötila nousee 20 asteella.
Myös Petterin väite, että kasvukausi pitenee kuukaudella on mennyt pieleen, kasvukausi lyhenee.
Ilmastonmuutos näkyy kuulemma joka päivä, joo tavallaan näkyy kun pihalla ei ole vielä yhtään kukkivaa tulppaania. Nyt on jo neljäs vuosi peräkkäin kun eivät kuki vappuna.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Matti oikeassa!
Ilmoja piisaa.
Ilmoita asiaton viesti