Maailman syrjityin enemmistö – tavalliset tavikset

Nyt Pride-viikon aikana huomio on enemmän tai vähemmän syrjityissä vähemmistöissä, mutta kukaan ei ole kiinnostunut syrjityistä enemmistöistä.

Hyvinkin maailman syrjityin enemmistö on tavallisen tai vielä vähemmän viehättävän ulkonäön omaavien ihmisten joukko, jotka tutkitusti joutuvat jatkuvan syrjinnän kohteeksi niin pariutumis- kuin työmarkkinoilla ja pahimmassa tapauksessa kiusaamisen kohteeksi jo lapsesta alkaen.

Eikö olisi aika muistaa ja puolustaa näitä syrjittyjä taviksia ja yrittää tehdä jotakin heidän hyväksi? Tietysti olisi mukava, jos taviksia muistettaisiin liputtamalla kuten muitakin syrjittyjä kansanosia. Mutta paljon tärkeämpää kuin tällainen symbolinen muistaminen on konkreettiset teot tasa-arvon edistämiseksi.

Joitakin ajatuksia, että mitä voitaisiin tehdä? Kaiken on tietysti alettava lastentarhoista ja kouluista. Opettaja kaikilla tasoilla on koulutettava tiedostamaan, usein tiedostamattomansa, vinoutumansa suosia viehättävän näköisiä oppilaita. Kun oppilaita arvioidaan numeerisesti, em. vinoutuman korjaamiseksi opettajat on ohjeistettava antamaan 1-2 numeroa korkeampi arvosana vähemmän viehättävän näköisille oppilaille.

Työelämässä on pikimmiten siirryttävä anonyymiin rekrytointiin. Silloin tavallisilla taviksilla on paremmat mahdollisuudet saada työpaikka kuin aikaisemmin. Asian varmistamiseksi pitäisi myös ottaa käyttöön positiivinen diskriminaatio eli tasavartaisten hakijoiden tapauksessa vähemmän viehättävä saa paikan.

Palkkatasa-arvon edistämiseksi palkkojen tulisi olla avoimia, jolloin jokainen työntekijä voisi tykönään arvioida, että onko vastaavasta tehtävästä parempaa palkkaa saava niin paljon paremman näköinen, että se voi selittää palkkaeron vai voisiko se johtua jostakin muusta. Jos tämä ei käy työnantajille, vähemmän viehättäville voidaan maksaa ulkonäkölisää (esim. 10- 20 % palkasta). Jos tämäkään ei kelpaa työnantajille, verotuksessa voidaan ottaa käyttöön ulkonäkövähennys, joka ajaa saman asian.

Ihmisten pariutuminen on sen verran mysteerinen juttu, että tavisten tasa-arvon tukeminen pariutumismarkkinoilla on haastavaa. Jotakin kuitenkin voidaan tehdä. Nyt korona-ajan opettamana ihmisille voidaan määrätä maskipakko liikkuessaan kotinsa ulkopuolella julkisilla paikoilla. Samalla väistämättömyydestä tulee hyve. Musliminaisten kasvoja peittävästä pukeutumisesta tulee pakko eikä vain vähemmistökulttuurin osoitus. Kun vauhtiin on päästy, sekä miesten, naisten ja muunsukupuolisten on pidettävä ulkona muslimien suosimaa kaapua. Jos ollaan oikein tasa-arvotietoisia, voidaan vaatia, että kaapuihin on neulottu toppaukset niin, että kaapu päällä jokaisen vyötärön ympärysmitta on vähintään 1,5 metriä.

Varmaan on tehtävissä monia muita toimenpiteitä tavisten tasa-arvon edistämiseksi. Esimerkiksi valtakunnan tasolle tarvitaan tavistasa-arvovaltuutettu valvomaan tavisten oikeuksia ja heidän tasa-arvoisen kohtelun kehitystä. Turkulaisille kuitenkin tiedoksi – tavallisille taviksille varmaan kelpaa tavalliset suojatiet ja muut kulkureitit, joten turkulaistenkaan ei tarvitse hätäillä tavismaalauspuuhien kanssa.

Niin kuka ryhtyisi ajamaan tavisten asiaa? Poliittisille puolueille tiedoksi, että tavalliset tavikset edustavat kansakunnan enemmistöä. Eikö kiinnosta?

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu