Miksi EU ei ota vastuuta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisesta?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti äskeisen Puolan vierailun yhteydessä ongelman, että Suomessa  kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei kyetä palauttamaan kotimaihinsa (“Niinistö: Suomen on mahdotonta palauttaa turvapaikanhakjoita, jotka eivät täytä suojekun kriteerejä”, HS 20.11.2023). En tiedä, että kuinka kategorisesti tämä pitää paikkansa, mutta tunnetusti Suomen on ollut varsin vaikeaa palauttaa heitä Irakiin, kun palautettavat vastuvat palautusta. Näin vaikka Suomi on avustanut Irakia ainakin kymmenillä miljoonilla euroilla Irakin sodan jälkeen.

Presidentti Niinistö peräänkuulutti EU:n laajuista ratkaisua, jolla estetään hallitsematon maahanmuutto. Sellaiselle on ilmiselvä tarve. Hän ei kuitenkaan nostanut esille, että EU:n pitäisi ottaa vastuu myös palautusongelmasta.

EU on vuoden 2015 pakolaisskriisin jälkeen pyrkinyt luomaan ns. taakanjako mekanismin, jonka mukaisesti EU:n rajavaltioihin – joihin Suomikin kuuluu – saapuvia pakolaisia sijoitettaisiin  muihin EU-maihin turvapaikkaprosessiin. Minun on vaikea ymmärtää, että miksi tähän taakanjakomekanismiin ei ole kytketty EU:n vastuuta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisesta. Kuten Suomen esimerkki osoittaa, yksittäisen EU-maan voi olla mahdotonta palauttaa heitä. Luulisi, että EU:lla on leveämmät hartiat painostaa maita kuten Irak (ja vastaavia) ottamaan vastaan kansalaisiaan haluavatko he tulla palautetuiksi vai eivät. Se myös tekisi helpommaksi EU-maille hyväksyä esitetty taakanjakokin, kun tiedettäisiin että palautettavat saadaan todennäköisesti pois maasta ja EU-alueelta

Luulisi, että EU:n päätöksentekijät ovat järkeviä ihmisiä. Osaako kukaan selittää, että mikä on asiallinen syy, ettei EU ota mitään vastuuta palautuksista?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu