Miten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt liittyvät Ukrainan jälleenrakentamiseen?

Tasavallan presidentti Alexander Stubb näyttää imaisseen herneen nenäänsä ministeri Ville Tavion päätöksestä jättäytyä pois  Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta. Liittouma kuulema perustettiin Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Berliinissä kesäkuussa 2024. Jäsenet ovat sitoutuneet huomioimaan erityisesti naisten ja miesten välisen tasa-arvon sekä naisnäkökulman Ukrainan jälleenrakentamisessa ja niiden ohella edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa.

Ihmettelin muutama päivä sitten kommentissani HS:n (20.9.2024) juttuun “Ministeri Taviolle esitetään epäluottamusta – Keskustan Kaikkonen: ‘Miten hallituksella voi olla kaksi päinvastaista linjaa?’”, että miten sukupuoli- ja  seksuaalivähemmistöjen asian ajaminen liittyy Ukrainan jälleenrakentamiseen, jos sillä tarkoitetaan normaalia rakentamista. Ymmärrän paremmin, että Tavion mainitsemat painopistevähemmistöt, vanhukset ja vammaiset, asettaisivat omia erityisvaatimuksiaan jälleenrakentamiselle kuten myös lapset. Toivottavasti ainakin ne otetaan huomioon.

Sain vastauksen ihmettelyyni, että “maan  jälleenrakentaminen edellyttää myös henkisesti vaurioituneiden ihmisten ja kulttuurin jälleenrakentamista”. Totta, mutta nämä eivät edusta mitään “normaalia rakentamista” vaan jotakin aivan muuta.  Ja miten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt liittyvät niihin? Löytyykö muita selitykisä?

HS (20.9.2024)  pääkirjoituksessaan ”Ministeri Tavio ei ymmärrä,  mistä kaikesta Ukrainassa soditaan” näkee, että Ukrainassa soditaan ainakin symbolisella tasolla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta. Pääkirjoituksen mukaan Venäjän väite, että se puolustaa “perinteisiä arvoja” Ukrainassa, ja sen homofobinen propaganda ovat tehneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta keskeisen kysymyksen Ukrainan sodassa. En ole varma, että ukrainalaiset sotilaat eturintamassa kokevat taistelevansa siitä ja tuskin suurin osa Ukrainan tukijoistakaan ulkomailla näkee asian niin.

Tietysti Tavion päätöksessä ihmetyttää, ettei kyseinen liittouma kelpaa, vaikka siinä on mukana  mukana mm. Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministeriöt tai kehitysyhteistyövirastot sekä EU.  Liittouman takana ovat kuulema Ukrainan ja Saksan hallitukset ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Ukrainan-osasto. Kenties Suomen olisi poliittisesti ollut viisaampaa pysyä mukana liittoumassa, vaikka siinä ei ainakaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen osalta olisi järjen häivää. Nyt vain on sellainen poliittinen ajanhenki, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistö-näkökulma on tungettava joka asiaan, jopa Ukrainan jälleenrakentamiseen, vaikka se ei asiallisesti mitenkään kuuluisikaan sinne. Ministeri Tavio, politiikassa ei pidä olla liikaa asialähtöinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu