On aina ilo kuulla iloisista superveronmaksajista

10.11.2021  oli taas ilonpäivä. Verotiedot julkaistiin ja taas löytyi iloisia superveronmaksajia, jotka mielellään maksavat miljoonaverot miljoonatuloistaan. Esimerkiksi jyväskyläläisen yrityksen, Firstbeatin, yksi perustajista, Joni Kettunen, maksoi veroja 9,5 miljonaa ja totesi, että niin sen tulee ollakin.   Ilmeisesti sattumalta samana päivänä uutisointiin myös  Woltin myynnistä Yhdysvaltoihin lähes käsittämättömällä seitsemällä miljardilla eurolla. Toivottavasti siitä lohkeaa merkittävä pala  Suomeenkin. Ylen uutisissa (10.11.2021) haastateltiin yhtä Woltin perustajaa, Miki Kuusta, joka koki täysin oikeutetuksi, että hän ja ilmeisesti muutkin suomalaiset osakkaat maksavat asianmukaiset verot Suomeen.

Voi olla, että näitä iloisia superveronmaksajia on ollut aikaisemminkin. Heidät tulisi tuoda paremmin koko kansan tietoisuuteen kannustaavina esimerkkeinä yrittäjyydestä ja yhteiskuntavastuudesta. Voisiko joku taho koota vaikkapa web-sivut heistä?

Huomioni kiinnittyi näihin superveronmaksajiin joitakin vuosia sitten, kun Supercellin pääomistajat maksoivat tyytyväisinä miljoonaverot  miljoonatuloistaan Suomeen. Se muodosti räikeän vastakohdan silloin julkisuudessa esille tulleisiin, varakkaiden suomalaisten vuorineuvosten, laillisiin tai laittomiin yrityksiin välttää veroja siirtämällä rahojaan veroparatiiseihin ja muuttamalla asumaan verotuksellisesti edullisempiin maihin.

Mikä selittää tällaista eroa asenteissa ja ennen muuta käyttäytymisessä? Onko kysymys psyskologisista tekijöistä — ahneudesta, rehellisyydestä, moraalista, isänmaallisuudesta, vai mistä?

Vai mahtaako ero johtua siitä, että nämä uudet miljonaarit ovat tehneet miljoonansa aidolla yrittäjyydellä ja vapailla markkinoilla,  kun taas nämä vuorineuvokset ovat perineet miljoonansa tai ansaineet ne palkkoina ja bonuksina, jotka usein. on sovittu hyväveliperiaatteella  hallituskabiniteissa?

Vai onko kyseessä sukupolviero? Jos niin on, ei voi muuta kuin nostaa hattua tälle uudelle sukupolvelle. Silloin voi luottaa, että Suomi tulee olemaan hyvissä käsissä.

Olisko tässä saumaa akateemiselle tutkimukselle?

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu