Pakolaisvirta Venäjältä – Hallitus ei puhaltanut peliä poikki

Kirjoitin 13.11.2023 US-puheevuoron, jossa ehdotin, että Suomi sulkisi Venäjän vastaiset rajanylityspisteet. Tänään 16.11.2023 Orpon hallitus päätti sulkea neljä eteläisintä rajanylityspistettä (Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Niirala) ja keskittää turvapaikkahakemusten vastaanoton Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikoille. Tietysti tämä on parempi kuin ei mitään, mutta ei se puhalla peliä poikkí kuten toivoin. Tietysti se hieman vaikeuttaa turvapaikan hakijoiden hakeutumista hakemuksia vastaanottaville pisteille, mutta ei estä sitä kuten vuodenvaihteen 2015-2016 kokemukset osoittavat. Kyllä Venäjä osaa halutessaan ohjata pakolaisia Sallaan ja Vartiukseen. Aivan tuoreiden uutisten mukaan Vartiukseen on jo saapunut ensimmäinen erä pakolaisia.

Hallituksen päätöksestä ei luonnollisestikaan selviä, että minkälainen poliittinen kompromissi se on. Nahkapäätös joka tapauksessa. Se pakottaa Suomen tanssimaan Putinin pillin mukaan. Nyt odotetaan, että mitä Venäjä tekee seuraavaksi. Jos Venäjä ohjaa pakolaisia Sallan ja Vartiuksen  asemille kuten näyttää, Suomi reagoi siihen tarpeelliseksi katsomallaan tavalla. Jos tämä tapa edelleen jättää aukon rajaturvallisuuteen, Venäjä käyttää sitä hyväkseen ja niin peli jatkuu. Samoin häslinki asian ympärillä. Eikö hallituksella ole tärkeämpääkin tehtävää kuin tämä tanssi Putinin pillin mukaan?

Ei tarvitse olla suuri asiantuntija arvataakseen, että RKP on ollut jarruna tässä Venjän rajan sulkemisasiassa. Varmaan kansanedustaja Eve Biaudetille tämäkin päätös on kauhistus, koska siinä hankaloitetaan jokaisen oikeutta hakea turvapaikkaa. Itseasiassa turvapaikkahakemusten vastaanoton keskittäminen Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikoille voi olla Venäjän toive. Venäjän näkökulmasta kyseiset ylityspaikat ovat keskellä ei mitään. Jos ylityspaikoille alkaa kerääntyä tulijoita ruuhkaksi asti, Suomen on vaikea jättää heitä ulos pakkaseen odottamaan rajavartijoiden puhuttelua.

Etelämpänä olisi keskimäärin leudompaa ja helpompi säädellä määriä.  Esimerkiksi jollakin nykyisin suljetulla raja-asemalle voitaisiin keskittää turvapaikakan vastaanotto. Järjestetään paikalle kerrallaan yksi henkilö ottamaan vastaan hakemuksia  ja tarjotaan kullekin tulijalle Eva Biaudetin peräänkuuluttama yksilöllinen käsittely puhutteluineen, joka keskimäärin vie kaksi tuntia. Jos raja-asema on auki kahdeksan tuntia vuorokaudessa, se voisi ottaa vastaan maksimissaan neljä hakemusta. Olisikso se siedettävä määrä?

Venäläiset varmaan ymmärtävät hyvin tällaiset aikaa vievät puhuttelut. Ja he varmaan mielellään järjestävät päivittäiset kuljetukset Viipurista avoimena ollevalle raja-asemalle ja illansuussa takaisin. Business is business silläkin puolella rajaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu