Prikaatikenraali Matti Sarasmaan erikoinen lausunto

Pohdin eilisessä (07.03.2020) US-puheenvuorossani, että ”Miten toimia kun EU:n ulkoinen valtio käyttää pakolaisia poliittisena aseena EU:ta tai sen jäsenvaltiota kohtaan?”. Tänään Ylen TV-uutisissa uutisoitiin pääministeri Sanna Marinin kantaa Kreikan ja Turkin tilanteeseen ja Suomen mahdollisuuksiin toimia vastaavasti. Siinä yhteydessä prikaatikenraali Matti Sarasmaa, Rajavartiolaitoksesta, kommentoi Suomen linjaa seuraavasti (pyydän anteeksi, jos olen tehnyt pieniä virheitä hänen lausunnon litteroinnissa):

”Jos rajat laitetaan kiinni, niin aina pitää tarjota se mahdollisuus niille henkilöille, jotka rajan ylittävät joko rajanylityspaikkojen kautta tai maastorajasta, että heidän turvapaikkahakemukset käsitellään. Suomessa ei tule sellaista tilannetta, että turvapaikanhakija käännytetään ilman asianmukaista käsittelyä rajan yli takaisin”.

Tämä kuulostaa aika erikoiselta lausunnolta ja varsin paljon luvatulta. En ole ollenkaan varma, että Suomen poliittinen johto nyt ja tulevaisuudessa on asiasta samaa mieltä, ettei Suomi missään oloissa voi kieltäytyä edes tilapäisesti ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia kuten Kreikka nyt tekee. Eiköhän tämä ole kuitenkin poliittinen kysymys.

Lausunto on myös loogisesti ristiriitainen: jos rajat laitetaan kiinni, kyllä kai lähtökohtana on, ettei turvapaikanhakijoita tule ainakaan rajanylityspaikkojen kautta eikä pitäisi tulla maastorajankaan yli.

Jos hän taas tarkoittaa, että turvapaikanhakijat voivat tulla suljetun rajan yli rajanylityspaikkojen kautta, se kyllä vesittää koko rajan sulkemisen, koska kaikki halukkaat tulisivat maahan turvapaikanhakijoina.

Näyttää myös, ettei kenraali Sarasmaa tiedosta turvapaikkahakijoiden määrän mittasuhteita. Turkin presidentti Erdogan on uhannut EU:ta miljoonilla turvapaikkaa hakevilla pakolaisilla. Sellainen muuttoaalto saisi Kreikan ja koko EU:n kaaokseen. On selvää, ettei heidän turvapaikkahakemuksia kyetä käsittelemään asianmukaisesti kuin vuosien viiveellä. Jos Kreikka ei kieltäytyisi turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta eikä palauttaisi laittomasti rajan yli tulleita, se lisäisi painetta tulla rajan yli Kreikkaan vaikka väkisin.

Onkohan kenraali Sarasmaa tätä lausuntoa antaessaan ottanut huomioon skenaariota, että Venäjä mobilisoi Suomen rajalle vaikka vain 100.000 turvapaikanhakijaa tai 500.000 opastaen heidät ylittämään rajan maaston kautta? Olen kuvitellut, että erityisesti  sotilaat valmistautuvat pahimpaan mahdolliseen. Ilmeisesti olen väärässä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu