Putinin huoli? Mitä pikkuveli edellä sitä isoveli perässä

Katselin tänään (17.08.2020) A-studiota, jossa käsiteltiin Valko-Venäjän tilannetta. Siinä sivuttiin uutista, että tunnuksettomien kuorma-autojen kolonoita liikkuu Venäjällä kohti Valko-Venäjän rajaa. A-studiossa asiantuntijoina vierailleet HY:n Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ja suurlähettiläs Christer Michelsson arvioivat, että Venäjällä olisi enemmän menetettävää kuin voitettavaa, jos se puuttuu sotilaallisesti Valko-Venäjän tilanteeseen. Luotan heidän asiantuntemukseen.

Mutta diktaattoreille on lopulta tärkeintä oman aseman turvaaminen, ei niinkään johtamansa maan etu. Venäjän elinikäiseksi presidentiksi, de facto, aikova Vladimir Putin ei välttämättä ajattele Valko-Venäjän tilanteessa ensisijaisesti Venäjän etua, vaan omaansa. Hänen suurin huolensa ja pelkonsa voi olla, että onnistuessaan kansannousu Valko-Venäjällä inspiroisi ja rohkaisisi myös venäläisiä nousemaan nykyhallintoa vastaan.

Niinpä tässä tilanteessa veljesmaiden diktaattoreiden intressit voivat kohdata: Kansannousu on pysäytettävä – tarvittaessa isoveljen avustuksella. Aljaksandr Lukasenka saa  toistaiseksi jatkaa Valko-Venäjän diktaattorina, mutta tarkoin Vladimir Putinin taskussa.

Toivottavasti olen väärässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu