Sanasaivartelua – ”hillitä leviämistä”, ”estää leviämistä”, ”estää leviäminen”, ”tukahduttaa”

Eipä pääministeri Sanna Marinin tämänpäiväinen hybridistrategian selvennystiedotustilaisuus sitä juuri selventänyt. Pohjustuksena asialle Ylen toimittaja tulkitsi sen, että se tarkoittaa ”testaa-jäljitä-eristä-hoida”-strategiaa. Marin lisäsi siihen kuitenkin rajoitustoimenpiteet, joita voidaan lieventää ja tiukentaa kokonaistilanteen mukaan.

Mutta hybridistrategian tavoite jäi edelleen roikkumaan ilmaan. Hän käytti nyt johdonmukaisesti ilmausta ”estää leviämistä”. Jos minun suomen kielen taju on ollenkaan kohdallaan, se tarkoittaa eri asiaa kuin ”estää leviäminen”. ”Estää leviämistä” on voimakkaampi ilmaisu kuin ”hillitä leviämistä”, kun taas ”estää leviäminen” on vielä päättäväisempi. Marin kuitenkin toi esille, että hallitus ei halua, että tautiin sairastuu uusia ihmisiä. Tässä suhteessa hän eroaa leviämistä tai levittämistä suosittelevista laumaimmuniteetin haikailijoista.

Kun puhutaan epidemian leviämisestä, ei kysymys voi olla yksilötason tarkastelusta, koska koronavirustautiin sairastuu toistaiseksi – ja kuinka pitkään lie – joka päivä uusia ihmisiä. Kysymys on epidemiatason ilmiöistä. Marinin vierastama tartuttamisluku R0 kuvaa juuri sitä. Mitä suurempi se on arvoa 1.0, sitä nopeammin epidemiaa leviää eli siihen sairastuneiden määrä kasvaa. Jos R0 on pienempi kuin 1.0, epidemia hiipuu. Nykyisessä epidemiatilanteessa Suomessa R0 oletettavasti on pienempi kuin 1.0. Jos hallituksen tarkoitus on ”estää epidemian leviäminen” eli pitää R0 vähintään yhtä pienenä kuin nykyisin, se merkitsee epidemian hiipumista (”tukahtumista”), ellei ulkopuolelta tuli impulsseja (uusia aaltoja), jotka saavat sen uuteen nousuun.

Marin ei sattumaltakaan käyttänyt ilmaista ”estää leviäminen”, vaan ilmaisua ”estää leviämistä”. Mitä se tarkoittaa epidemiatasolla? Jotenkin hänen pohdintansa R0 arvoista 1,3, 1,6 jne. antoi vaikutelman, että hallituksen päätavoite on kuitenkin estää epidemian leviämistä niin, ettei sairaanhoitokapasiteetti ylikuormitu. Tietysti hallituksen täytyy pohtia tätäkin riskiä, mutta ei sen välttämättä pidä olla hallituksen päätavoite epidemian hallinnassa.

Hallitukselle on sanasta ”tukahduttaa” muodostunut kielletty sana. Se olisi kristallinkirkas ilmaisu pyrkimykselle saada epidemia hiipumaan sellaiselle asteelle, että kaikki uudet tartunnat voidaan jäljittää, altistuneet eristää ja sairastuneet hoitaa. Norja ymmärtääkseni on pyrkinyt siihen ja sen kuolleisuusluku per asukasluku on selkeästi pienempi kuin Suomen.

Tiedotustilaisuudessa pisti silmään, että siinä ei juuri käsitelty epidemiaan kuolleiden tai kuolevien määrää. Tähän mennessä saadun kokemuksen perusteella sillä, että ”hillitäänkö leviämistä”, ”estetäänkö leviämistä”, ”estetäänkö leviäminen” vai ”pyritäänkö tukahduttamaan ” on suuri vaikutus kuolleiden määrään. Kirjoitin eilen US-puheenvuoron, jossa arvioin, että prosentin kasvu nykyisessä alle 70-vuotiaden tartunta-asteessa johtaisi 0,4 prosentin kasvuun ikäihmisten  (≥ 70 vuotta) tartunta-asteessa ja sitä myötä yli 200 lisäkuolemaan. Joten jokainen prosentilla on  väliä.

Lopuksi, minua jäi häiritsemään Marinin varsin ontuva selitys hallituksen periaatteelle asettaa samoja rajoituksia koko Suomeen. Ravintoloiden tapauksessa hän perusteli sitä Kainuun tapauksella, jossa yksi ravintolailta Sotkamossa johti useampiin tartuntoihin. Vaikka Kainuussa oltiin, tätä ravintolailtaa oletettavasti vietettiin ennen kuin ravintolat oli hallituksen päätöksellä suljettu koko maassa. Niinpä silloin ei ollut mitään tartuntariskiä pienentäviä rajoituksia ravintoloille, joita oletan olevan tulossa, kun ravintoloita aletaan taas avata parin viikon päästä. Asianmukaisin toiminnallisin rajoituksin ravintolat suuressa osassa Suomea olisi voitu avata vähintään kuukausi sitten, heti kun pelko terveydenhoidon ylikuormituksesta hälveni.

 

P.S. Olipa kerrankin ilo kuulla, että THL:n johtaja Markku Terva-aho oli Ylen Sanikka-ohjelmassa – tosin penäämisen jälkeen – valmis selväsanaisesti sanomaan, että hänen mielestään Suomen pitäisi nyt  pyrkiä tukahduttamaan epidemia (ainakin tilapäisesti). En ole varma, että poikkeaako se hallituksen linjasta muuten kuin selväsanaisuudessa. Siinä olisi esimerkkiä hallitukselle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu