Suomessa on perussuomalainen sisäministeri ja itäraja vain vuotaa eikä sitä saada kiinni

Venäjä on alkanut jälleen päästää kolmansista maista tulevia turvapaikan hakijoita Suomen rajalle ja Suomen rajavartiosta vain seuraa tilannetta. Toistaiseksi sitä kautta tulevien turvapaikan hakijoiden määrä on kohtuullinen. Tieto avoimesta reitistä EU-alueelle leviää kuitenkin nopeasti. Niinpä hakijamäärä tulee jatkossa kasvamaan, vaikka Venäjän viranomaiset eivät aktiivisesti työntäisikään “pakolaisia” Suomen rajalle.

Tilanne muistuttaa lokakuun 2015 ja helmikuun 2016 välistä aikaa, jolloin Rajajoosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta Suomeen tuli  lähes 1800 turvapaikanhakijaa. Silloinen pakolaisvirta saatiin tyrehdettyä sopimalla Venäjän viranomaisten kanssa,  että Venäjä ei salli viisumittomien tai muuten puutteelisin paperein Suomeen pyrkivien päästä rajalle. Enää sellaista neuvottelumahdollisuutta ei ole.

Valitettavasti Suomen silloinen tapa reagoida Venäjän kautta tulevaan pakolaisvirtaan antoi Venäjälle vaikutelman, että Suomi on täysin aseeton mahdollisen turvapaikkatulvan tapauksessa. Niinpä oli odotettavissa Venäjä tarpeen tullessa turvautuu samaan temppuun. Sattuneesta syystä se tarve näyttää nyt tulleen.

Vuoden 2019 eduskuntavaalikeskustelussa 14.2.2019 Pekka Haavisto kertoi jo talven 2015-2016 itärajakriisin aikana kyselleensä eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa rajaviranomaisilta, että ”ettekö saa puomia kiinni?”. Iltasanomien, CMI:n ja Politico-lehden presidenttiehdokastentissä 13.11.2023 (HS 13.11.2023) Haavisto toisti edellä mainitun “puomi kiinni”-suosituksensa. Olli Rehn mielestä “‘alkaa olla aika’ käyttää lainsäädäntöä, jota 2016 jälkeen on uudistettu ja joka mahdollistaa rajanylityspisteiden sulkemisen.” Muista tentiin osallistuneista kärkiehdokkaista, Alexander Stubb, Jussi Halla-aho ja Mika Aaltola eivät suosittele sulkemista yhtä  selvin sanoin, mutta tuskin vastustavatkaan sitä.

Nyt olisi syytä toimia nopeasti eikä vain tarkkailla tilannetta ja odottaa, että kuinka kauan Venäjän kautta tulevien määrä on siedettävä. Onko nykyinen määrä eli noin 20 päivässä (600 kuukaudessa) siedettävä, vai onko siedettävän raja 30 päivässä (900 kuukaudessa), 50 päivässä (1500 kuukaudessa), 100 päivässä (3000 kuukaudessa), 200 päivässä (6000 kuukaudessa) vai 500 päivässä (15000 kuukaudessa)? Missä on siedettävän raja? Kannattaako sitä paljastaa Venäjälle?

Kyllä Petteri Orpon hallituksen on  viisainta on toimia heti ja puhaltaa Venäjän peli poikki, kun siihen on juridinen mahdollisuus.  Suljetaan  välittömästi Venäjän vastaiset rajanylityspaikat. Katseet luonnollisesti kääntyvät hallituksen perussuomalaisiin ministereihin ja erityisesti sisäministeri Mari Rantaseen. On aika vastata huutoon.

P.S.

Olisi myös toivottavaa, että koko EU puuttuisi nykyiseen turvapaikkakikkailuun. En tiedä, että miksi kansainväliset pakolaissopimukset antavat kolmansista maista tulevien pakolaisten matkustaa yhden tai useamman itselleen turvallisen maan läpi hakeakseen turvapaikkaa haluamastaan maasta. Se on johtanut ns. “turvapaikkashoppailun” (“asylum shopping”, jos se on neutraalimpi ilmaisu), jossa kysymys ei ole enää pelkästään turvapaikan saamisesta hakijalle turvallisesta maasta, vaan hakeutumisesta mahdollisimman miellyttävään tai anteliaaliseen turvapaikkamaahan. EU on kyllä koettanut rajoittaa EU:n sisäistä turvapaikkashoppailua, mutta se ei ole puuttunut siihen, että turvapaikan hakijoita esim. Lähi-Idästä saapuu EU-rajoille hakijoille turvallisten maden kautta kuten esim. Turkista ja Venäjältä. Siihen pitäisi puuttua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu