Suomi on päättänyt painaa villaisella ISIS-naisten rikokset

HS:ssa julkaistiin tänään (3.9.2023) lähes järkyttävä juttu “Syyttömiä”, jossa kerrotaan miten ISIS-kalifaatissa eläneitä naisia on useissa Euroopan maissa tuomittu raskaista rikoksista kuten orjuttamisessta, lasten vaarantamisesta ja terrorismin tukemisesta, mutta Suomeen palanneet ISIS-naiset ovat saaneet elää vapaina.

Tämä palautti mieleeni pari vanhaa US-puheenvuoroani. Puheenvuoroni 21.12.2019 otsikossa kyselin, että ”Yrittävätkö Suomen viranomaiset harhauttaa ISIS-äidit palaamaan Suomeen?”. Silloin en jaksanut millään uskoa, että Suomi on valmis painamaan villaisella suomalaisten ISIS-äitien mahdollisesti tekemät rikokset ISIS-kalifaatin aikana. Kun Suomi oli jo ruvennut palauttamaan Syyriassa sijaitsevalta al-Holin leiriltä myös lasten äitejä, olin jo epäileväisempi ja otsikoin puheenvuoroni (30.12.2020) sarkastisesti “Vai Syyriasta tullaan viattomalta, mutta huono-onniselta, ISIS-reissulta”.

HS:n (3.9.2023) kirjoituksen perusteella on selvää, että Suomen viranomaiset ovat päättäneet painaa villaisella ISIS-naisten ja -miesten mahdolliset rikokset Irakissa ja Syyriassa. Jo kun keskusteltiin ISIS-naisten palautuksista, silloinen ulkoministeri Pekka Haavisto piti heitä lapsineen vain siviileinä korostaen tällä kielikuvalla myös ISIS-äitien viattomuutta ja vaarattomuutta (A-studio, 18.12.2019). Silloisen sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen esitti mielipiteenään, ettei yhtäkään ISIS-äitiä ole toistaiseksi syytä epäillä rikoksesta (Ilta-Sanomat 21.12.2019). vaikka Supon mukaan terroristijärjestön toiminnassa mukana olleet naiset ovat yleisesti ottaen osallistuneet lähinnä erityyppiseen tukitoimintaan, kuten värväykseen ja propagandan tuottamiseen, rahoitukseen ja muihin tulitehtäviin. En ole juristi, mutta jo silloin Suomen rikoslaki oli määritellyt ”Kouluttautumisen terroririkoksen tekemistä varten”, ”Värväyksen terrorismirikoksen tekemiseen”, ”Terrorismin rahoittamisen” ja ”Terroristiryhmän rahoittamisen” rangaistaviksi (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/201410689. Siitä huolimatta ei ollut syytä edes epäillä.

Suomen viranomaisten asenne käy erityisen hyvin ilmi siinä, etteivät he ainakaan HS:n tuoreen jutun perusteella ole yrittäneet  aktiivisesti  osallistua jesidinaisten orjuttamista koskevaan rikostutkintaan ja/tai auttaa sitä. Heidän laajamittainen orjuuttaminen ja raiskaaminen ISIS-vallan aikana on ollut varsin hyvin Suomen viranomaisten tiedossa koko ajan. HS julkaisi jo 22.12.2019 kirjoituksen ” HS Irakissa: Miten Isis-naiset kohtelivat jesidinaisia, joita he ottivat orjikseen? HS tapasi uhreja, jotka kärsivät vuosia raiskausten ja hakkaamisen kierteessä”. Siinä haastatellaan Bassam Khidir Juqi-nimistä naista, joka työskentelee Kurdistanin aluehallinnon alaisuudessa toimivassa jesidien pelastustoimistossa.Hänen mukaan ulkomaalaiset ja varsinkin eurooppalaiset ottivat jesidejä kotiorjikseen ja osallistuivat orjakauppaan. Hän tuo kuitenkin esille, että orjuutetut jesidinaiset eivät osaa välttämättä sanoa, minkä maalaisia naiset olivat. Niinpä hän esittää toiveen, että saisi valokuvia mahdollisista eurooppalaisista orjuuttajanaisista.

HS:n tuoreesta jutusta ei käy ilmi, että Suomen viranomaiset olisivat täyttäneet Bassam Khidir Juqin toivetta saada valokuvia suomalaisista ISIS-naisista ja -miehistä. Oliko se liikaa pyydetty?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu