Tehokas ilmapuolustus välttämätön ehto rauhalle Ukrainassa

Minua on ihmetyttänyt kuukausia, etteivät länsimaat ole alkaneet ajoissa  kehittää Ukrainalle kunnon ilmapuolustusjärjestelmää, vaikka sellainen on joka tapauksessa kehitettävä ennemmin tai myöhemmin, jos halutaan säilyttää itsenäinen Ukraina.

Venäjänhän nähtiin jo heti sodan alussa hyökkäävän ohjuksin niin sotilas- kuin siviilikohteisiin ympäri Ukrainaa. Viime viikkoina se on kiihtynyt ja keskittynyt Ukrainan infrastruktuuriin tuhoamiseen aiheuttaen mittaamatonta inhimillistä kärsimystä ja massiivista taloudellista tuhoa. Vasta nyt kun tilanne on päällä, länsimaat ovat heränneet Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien vahvistamiseen. Mutta miksi nyt eikä vaikkapa puoli vuotta sitten?

Tehokkaan ilmapuolustusjärjestelmien tarjoaminen on myös länsimaiden etu. Jos Venäjä saa yhtä vapaasti jatkaa Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista, se johtaa uuteen ja vielä suurempaan pakolaistulvaan talven tullessa ja ilmojen kylmetessä.

Paljon tärkeämpää on kuitenkin tiedostaa, että jokainen onnistunut ohjus- tai lennokki-isku Ukrainaan kasvattaa Ukrainan jälleenrakentamisen kustannuksia.  Ukraina ei itse kykene sitä suorittamaan ilman lännen massiivista taloudellista tukea. Eli jokainen torjuttu ilmaisku pienentää länsimailta tarvittavan tuen määrää.

Olematta juristi, kyllä minua ihmetyttää, ettei muka löydy lakipykäliä, joiden perusteella Venäjä pakotettaisiin maksamaan osan Ukrainan jälleenrakentamista. Kun Venäjä tuhoaa kaikkien silmien edessä Ukrainaa, sen syyllisyydestä ei ole epäilystäkään. Siitä huolimatta esimerkiksi EU ei tunnu keksivän laillista keinoa käyttää Venäjältä jäädytettyjä varoja tuhojen korvaamiseen. Kyllähän tavallinen siviilioikeuskin velvoittaa ihmisen, joka aiheuttaa tuhoa toisen omaisuudelle, korvaamaan aiheuttamansa tuhot. Jos pykäliä ei löydy valtiolliselle toimijalla, on tehtävä tarvittavat pykälät ja tarvittaessa takautuvasti. Poikkeusolot voivat vaatia poikkeustoimenpiteitä.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että pysyvä rauha itsenäisessä Ukrainassa ei ole mahdollista ilman kehittynyttä ilmapuolustushärjestelmää Ukrainassa. Jos länsimaat haluvat säilyttää itsenäisen Ukrainan ja taata sille pysyvän rauhan niin pitkälle kuin mahdollista ilman Ukrainan Nato-jäsennyyttä, niiden tulee auttaa Ukrainaa kehittämään niin kehittyneen ilmapuolustusjärjestelmän kuin mahdollista.

Ukrainan tilanne on hyvin samanlainen kuin Israelin. Israel on koko historiansa ajan ollut vihamielisten naapureiden ympäröimä. Sen vuoksi se on joutunut panostamaan puolustukseen ja nykyään sillä arvioidaan olevan maailman kehittynein ilmapuolustusjärjestelmä. Ukraina on pitkälti vihamielisen Venäjän ja sen vasallivaltio-Valko-Venäjän  ympäröimä.  Tehtiinpä millainen rauha tahansa, Ukraina ei voi luottaa Venäjän rauhantahtoisuuteen ainkaan sataan vuoteen, vaan sen on oltava sotilaallisesti niin vahva, että tulevat putinit Venäjällä harkitsevat ainakin kahdesti ennen kuin hyökkäävät uudestaan Ukrainaan.

Israelin nuiva asenne Ukrainaa kohtaan on ollut minulle suuri pettymys. Muistaakseni jo sodan alkuvaiheessa Ukraina koetti hankkia ilmapuolustusjärjestelmiä Israelista, mutta Israel kieltäytyi tarjoamasta niitä. Nyt kun Iran on liittoutunut Venäjän kanssa tarjoten sille lennokkeja tai ainakin niitä koskevaa teknologista osaamista sekä mahdollisti ohjuksia, Israel on asiallisesti äänettömänä yhtiömiehenä samassa rintamassa Venäjän ja Iranin kanssa.

Israel on halunnut tulla identifioiduksi  eurooppalaisen maana, vaikka se sijaitsee Aasiassa. Eurooppalaisuus valtiolta asettaa erilaisia odotuksia kuin ei-eurooppalaisuus. Ukrainapolitiikassaan Israel ei ole asemoinut itseään eurooppalaiseksi maaksi, vaan ei-eurooppalaiseksi kuten esimerkiksi Kiina ja Intia, jotka muka puolueettomana seuraavat Putinin Venäjän kansainvälisen oikeuden mukaan laitonta hyökkäystä Ukrainaan hiljaa hyväksyen kaikki sen tekemät sotarikokset. Israelin asenteen tapauksessa on myös erikoista, että Putin Venäjän hyökkäyksellä on paljon yhtymäkohtia Hitlerin Saksan toiminnan kanssa toisessa maailmansodassa.

Kun näin on, kyllä Israel tulee pikimmiten erottaa kaikista eurooppalaisten maiden järjestöistä. Se ei ole eurooppalainen maa kuten ei Unkarikaan, joka polittisesti haluaa vain olla Turkin entinen provinssi Euroopan maaperällä ja Venäjän sateliitti EU:ssa ja NATO:ssa.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu