Vaalit pidetty, äänet laskettu ja väärin äänestetty

Vaalit on pidetty, äänet laskettu ja valitus alkanut esim. HS:n sivuilla, että väärin äänestetty. Liberaali-demokraattisessa Suomessa Haaviston homoseksuaalisuuden ja miespuolisen puolison ei olisi saanut vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Konservatiivisuus ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole rikos Suomessa ja demokratiassa äänestäjät saavat aivan vapaasti äänestää niillä perusteilla millä haluavat.

Iltalehden (13.2.2024) mukaan jopa Pekka Haavisto itse on liittynyt tähän valittajien joukkoon.  Hän valittaa erityisesti sitä, että Ylen ensimmäisen kierroksen vaalistudiossa Matti Ronkä nosti esille hänen homouden. Eihän se kuitenkaan mikään valtakunnan salaisuus ollut. Ja kysymys sen mahdollisesta vaikutuksesta äänestyskäyttäytymiseen oli aivan asiallinen. Sellainen reaalielämän mahdollisuus oli jo silloin olemassa. Ei Rönkä sitä luonnut ja tuskin edes  vaikutti sen suuruuteen.

Haavistolla unohtuu kuitenkin, että joitakin minuutteja aikaisemmin samassa Ylen lähetyksessä oli kuvattu hänen vaalivalvojaisia, jossa hän yhdessä puolisonsa, Antonio Floresin, kanssa nousi juhlittuna sankarina estraadille kiittämään yleisöä. Estraadilla oli ottamassa häntä vastaan ainakin kaksi muuta tunnettua homomiestä. En ollut uskoa silmiäni. Ajattelin, että kenties nämä estraadilla näkyneet “ylimääräiset” homot olivat omin luvin sinne tunkeutuneet, mutta samat kaverit olivat estraadilla vastaanottamassa Haavistoa ja Floresia toisenkin kierroksen vaalivalvojaisissa.

Niinpä, Haavistolla on kyllä täysi syy syyttää ennen kaikkea ajattelematonta vaaliorganisaatiotaan. Olisihan sen pitänyt ymmärtää, että ei hänen homoseksuaalisuuden näin räikeä korostaminen tuo hänelle lisää ääniä. Hänen olisi pitänyt esiintyä laajemman kannattajakunnan ehdokkaana eikä pelkästään homoseksuaalisten tai edes ns. sateenkaariväen.

Kyllä Haaviston on myös syytä katsoa peiliin etsiessään syyllistä vaalitappioonsa. Onhan vastaaminen olevansa jokseenkin erimieltä HS:n vaalikoneen väitteeen “politiikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle” kanssa, megaluokan munaus, kun ajatellaan, että presidentti on myös poliitikko. Vaikea sitä oli selittelyllä korjata.

Haaviston värinvaihto ensin “ei ollenkaan punaiseksi” ja sitten paluu vasemalle toisella kierroksella ei luonut luottamusta häneen. Parempi olisi ollut aidosti oma itsensä – maltillinen vasemmistolainen – eikä esittää jotakin muuta, semminkin kun se olisi ollut ainoa tapa asiallisesti erottua Stubbista.

Haavisto ja Stubb olivat hyvin samankaltaisia ehdokkaita: molemmat on ääriliberaaleja, kultalusikka suussaan syntyneitä helsinkiläisiä, vähemmistöjen edustajia (homoseksuaali, suomenruotsalainen), molempien puolisot maahamuuttajia. Kun heidän välillä ei löydetty merkittäviä poliittisia eroja, ulkoiset tekijät kuten sukupuolinen suuntautuminen alkoivat vaikuttaa.

Haaviston kannattajille lohdutukseksi, Stubb on niin homomyönteinen kuin suomalainen heteromies voi olla, ja vielä enemmänkin. Ei pitäisi olla siinä suhteessa valittamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu