Yritystuet – Orpon hallituksen pyhälehmä
Valtion velanotto kasvaa vain ja sitä myötä menoleikkausten tarve, mutta Orpon hallitus ei ole valmis puuttumaan yritystukiin, jotka olisivat kaikista harmittomimpia leikattaviksi. Niinpä hallituksen huoleen valtion velkaantumisesta on mahdotonta suhtautua vakavasti niin kauan kun se ei kajoa yritystukiin. Kyse on enemmän “köyhät kyykkyyn”-ideologiasta kuin todellista päättäväisyydestä pienentää valtion velkakierrettä kaikin mahdollisin keinoin.
Taloustieteilijäthän ovat kohtuullisen yksimielisiä, että monet yritystuet ovat tehottomia pitäen yllä vanhaa yritystoimintaa ja vääristäen kilpailua. Kun otetaan huomioon millaista vahinkoa ja haittaa jo tehdyt leikkaukset aiheuttavat tavallisille kansalaisille ja erityisesti heikossa asemassa oleville, siinä ei ole mitään kohtuutta, että suuret ja pitkään toimineet pörssiyhtiöt kuten UPM, Outokumpu, Stora Enso, Metsä Board, Neste, SSAB ja niin edelleen saavat vuodesta toiseen yritystukia. Kyllähän niiden luulisi tulevan toimeen omillaan.
Yritystukiahan ei tavitse kerralla poistaa, vaan asteittain pienentää niin, että niitä saavilla yrityksillä on aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.
Haitallisten yritystukien leikkaamiseksi pitäisi muodostaa riippumattomista taloustieteilijöistä ryhmä, joka laatisi ehdotuksen leikattavista tuista ja hallituksen tulisi sitoutua noudattamaan heidän suosituksia. Niin helppoa se olisi, jos vain olisi tahtoa ja päättäväisyyttä.
”Haitallisten yritystukien leikkaamiseksi pitäisi muodostaa riippumattomista taloustieteilijöistä ryhmä, joka laatisi ehdotuksen leikattavista tuista ja hallituksen tulisi sitoutua noudattamaan heidän suosituksia. Niin helppoa se olisi, jos vain olisi tahtoa ja päättäväisyyttä.”
Näinhän se on.
Viimeksi tällainen laajempi työryhmä istui 2017-18: lopputuloksena ryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen totesi että ”ei voi leikata mistään”.
https://yle.fi/a/3-10145077
Ei siis näytä riippuvan hallituksesta – ei Marinin hallituskaan onnistunut asiassa yhtään Sipilää paremmin.
Joten blogin otsikon pitäisi kai kuulua:
Yritystuet – kaikkien hallitusten pyhä lehmä.
Ilmoita asiaton viesti
Iivarin ehdotuksessa oli kuitenkin uutta se, että työryhmä koostuisi riippumattomista ekonomisteista ja hallitus sitoutuisi työryhmän tuloksiin.
Olen pitkään ihmetellyt, miksi tyypillisesti käytetään työmarkkinajärjestöjen ekonomisteja, vaikka riippumattomiakin löytyisi. On aika helppo todeta, etteivät EK:n ja SAK:n ekonomistit löydä helpolla yhteistä näkemystä.
Toista voisi olla, jos työryhmässä olisi yliopistojen, VATT:n ja Laboren ekonomistit. (Laboren saattaa nimen perusteella yhdistää palkansaajapuoleen, mutta se on Helsingin Yliopiston Taloustieteellisen tiedekunnan alainen)
Ilmoita asiaton viesti
Työryhmissä on aina mukana, vähintään ulkopuolisina asiantuntijoina, riippumattomia ekonomisteja.
Haaste ei minusta ole asiantuntemuksen puute.
Haaste on se, mikä lausuttiinkin juuri tällä viikolla eräässä asiantuntijoiden keskustelussa, että yritystuen karsimisten positiiviset vaikutukset mm. yritysten uudistumiseen näkyvät aina aikaisintaan keskipitkällä aikavälillä, mutta negatiiviset vaikutukset lyhyellä aikavälillä. Hirveä metakka syntyy niiden toimesta, joiden saavutettuja etuja leikataan.
Hallitukset eivät ole halunneet antaa tällaista asetta opposition käsiin.
Juuri siksi 2017-18 yritettiin toimia parlamentaariselta pohjalta, mutta riittävää konsensusta ei kuitenkaan saavutettu.
Mitä Laboreen tulee, Mika Malirantahan on ollut paljon esillä – itse kyllä pidä esim. hänen taannoista keskustelukumppaniaan Etlasta ennustepäällikkö Päivi Puontia suuremmassa arvossa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos ymmärsin oikein Iivarin esityksen, työryhmä koostuisi vain asiantuntijoista eikä siinä olisi ketään, jonka tehtävänä on torpata esitykset.
Itse luen taajaan ETLA:n tutkimukset ja arvostan niitä kovasti, mutta jos elinkeinoelämä on työryhmässä mukana, sitten palkansaajapuolikin on ja yhteisymmärryksen voi unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen: kun poliittinen päättäjä kantaa poliittisen vastuun, jotta poliittinen päättäjä siirtäisi päätöksenteon täysin asiantuntijoille, tulisi työryhmän poliittisen taustan olla parlamentaarinen. Tätähän yritettiin.
Olen samaa mieltä että Platonin Valtion tapaan asiantuntijoiden oligarkia olisi monessa optimaalinen hallitsija. Mutta ei ole toiminut käytännössä oikein missään.
Ilmoita asiaton viesti
“ Haaste on se, mikä lausuttiinkin juuri tällä viikolla eräässä asiantuntijoiden keskustelussa, että yritystuen karsimisten positiiviset vaikutukset mm. yritysten uudistumiseen näkyvät aina aikaisintaan keskipitkällä aikavälillä, mutta negatiiviset vaikutukset lyhyellä aikavälillä.”
Taitavat olla yritystukien vaikutukset yritysten uudistumiseen laihanlaiset. Pahimmassa tapauksessa yritystuet hidastavat sitä.
Yritysten uudistamiseen myönnettävät rahojen pitäisi olla hankekohtaisia, määräaikaisia ja kilpailtuja, eikä niitä pitäisi jakaa samoille suuryrityksille kuin manulle illallista. Olisiko Business Finlandin heiniä?
Ilmoita asiaton viesti
Yksityisellä lääkärissä käynnin tukea nostettiin ja ilmeisesti nostetaan vielä lisää.
Hyödyt minimaaliset,onko se haitta vai hyöty?.
Ilmoita asiaton viesti
Luin just että hallitus esittää 800 000 euroa hotellin suunnitteluun Paimioon. Pikkurahojahan nämä kokonaisuudessa, mutta kertoo jotain tästä touhusta. Hotellin suunnitteluun!
https://www.hs.fi/alueet/art-2000010674402.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä upea pytinki ja toivottavasti tulee uusiokäyttöön ja tuo rahat mitä laitettu takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Rakennus on toki hieno, vaikka en yleensä ole kovin innostunut Aallon arkkitehtuurista. Myös sisältä.
Siltikään en keksi, miksi valtion budjetista maksettaisiin hotellin suunnittelu.
Ilmoita asiaton viesti
Aalto ei kuulu omiinkaan lemppareihin, mutta tämä ja muutama muu on poikkeus, erityisesti tämä.
En minäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla Orpon ja Purran pekkarointia kuten uusi junaratakin. Rahaa kyllä löytyy sellaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa pytinki sijaita lähellä Turkua.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko jo aika kuopata se tuulivoiman syöttötariffi, vaikka siitäkään ei enää suuria säästöjä tulisi. Alun perin oli sovittu, että sen suuruutta tarkastellaan vuosittain ja toimitaan sen mukaan. No, ei ole tarkasteltu eikä leikattu.
Ilmoita asiaton viesti