Älä usko Helsingin Sanomia. Unohda Marin.
Suomesta puuttuu Venäjän toimien kulttuurinen ja kansatieteellinen taustoitus. Nato-kiima vie kaiken huomion. Kiima on johtamassa tuhon tielle ei vain Suomea vaan läntisen kulttuurin laajemminkin.
Vilkaisin Savon Sanomia. Yllätyin. Selasin lehteä pari kuukautta taaksepäin. Antero Holmilalta löysin 8 katsausta Venäjän mentaliteettiin, historiaan ja nykytoimiin. Kirjoituksia löytyi myös Matti J. Karilta, oli muitakin. Tuli sääli heitä jotka lukevat vain Helsingin Sanomia tai ovat Ylen, MTV:n tai Nelosen varassa. Mikä henkinen pimento!
HS:n pääkirjoitusaukeama on kammottavaa luettavaa. Ideologista vyörytystä ja ajatusten pakkosyöttöä. Juuri nyt lehti on pelkkää natoa. HS kutsuu ihmisiä jopa rotiksi. Kuka onkaan vihapuhuja. Lehden toimituksella on pimahtanut päähän.
Samaa voi sanoa tv-kanavista Ylestä alkaen. Nato-pakkosyöttö on luotaantyöntävää. Sen takia lupaan ainiaaksi olla äänestämättä yhtäkään nato-kiimaista nykypuoluetta, ei vasemmalta ei oikealta eikä välistä.
Jotkut jo pakenee, ainakin henkisesti (kirjoituksen lopussa esimerkkejä). Gallupeissa henkinen pako ei näy. Kyselyt ovat petollisia. Tunnetusti kyselyillä saadaan haluttu tulos, tämän kertoo tiedeväkikin.
Alempana on luettelo Antero Holmilan kirjoitusten otsikoista. Holmila on historian ja etnologian apulaisprofessori Jyväskylän yliopistossa.
Holmila muistuttaa mongolien hyökkäyksestä 1200-luvulla, Ruotsin, Ranskan ja Saksan sotaretkistä menneinä vuosisatoina, tataarien kulttuurisesta kansanmurhasta Krimillä Stalinin aikaan, Berliinistä 1949 ja 1961, Koreasta 1950, Unkarista 1956, Tsekkoslovakiasta 1968, Moldovasta, Tsetseniasta, Abhasiasta, Afganistanista, nyt Ukrainasta. Maatalouden ns. kollektivisointia ja maaseutuväestön tuhontaa Holmila ei mainitse vaikka nälänhätineen se lie Ukrainan historian traagisin tapahtuma.
Historia sävyttää johtajiston mielentilaa Venäjällä. Mieli jumittuu ja estää näkemästä muunlaisia vaihtoehtoja, esim. tieteen, kulttuurin ja taiteen kautta rakentumista. Mentaliteetin vaistonvaraisuus ja jumit on tiedostettava, jotta Venäjän toimiin osataan reagoida.
Holmila muistuttaa mm. George F. Kennanin opeista vuodelta 1946. Venäjää vastaan on osoitettava voimaa ja päättäväisyyttä. – Olisiko USAn ja Saksan tuore miljardiapu sitä? (jk)
Talouspakotteita Holmila pitää säälittävinä.
Naton itälaajentuminen on vienyt Itä-Euroopan mailta poliittisen toimijuuden. Holmila kutsuu toimijuuden katoa putkinäöksi. – Suomelle on juuri nyt käymässä samoin? (jk)
Lännessä ja Suomessa on varottava vajoamasta venäläistyyliseen mentaliteettiansaan, jumiin, kiimaan.
Jumituslukot eivät avaudu vain sotakoneistoihin tuijottamalla. Pikemmin käy päinvastoin. Suomen valtiojohto on vaarallisella tiellä. Se on kuin Koskelan tai Turun poikasakki joka yllyttää toinen toistaan hakkaamaan lujempaa. Mieli sokaistuu. Aletaan näytellä nahkatakkista valtiojohtajaa.
Jos ihmiset ja kansakunnat halutaan laajassa mielessä mukaan, on asioita lähestyttävä myös kulttuurisesti. Tällaista on turha etsiä helsinki-medioista tai valtion johtajistosta. Syvemmän ajattelun aineksia joutuu etsimään periferioista, savonsanomista, alkuperäiskansoilta, yliopistojen nurkista, taiteilijoilta.
Teollis-tekninen maailma ajaa itsensä tuhoon, puolin ja toisin.
Sanna Marin sanoo: ”instituutiot päättävät Natosta”.
Instituutioihin, armeijaan ja kirkkoon nojaa myös Putin. Mitä eroa on Marinilla ja Putinilla? Pohjimmiltaan ei mitään. Molemmat nojaavat ulossulkeviin instituutioihin. Putin turvaa lakeihin, vankiloihin, armeijaan, pakkoihin ja tappoihin.
Suomessa ulossuljenta nojaa valtion ylätason suppeaan piiriin ja armeijan johtoon.
Ihmisten tasolla ulossuljenta hoidetaan ripottelemalla pikkuruisia rahoja sinne tänne, hankerahoja, apurahoja, palkintoja (’valtionpalkinto’), kilpailuttamalla ihmisiä toisiaan vastaan, kunniamerkeillä ja arvonimillä. Tiedettä, taidetta, vapaata sivistystä, nettiä rajataan, ohjataan ja parjataan (’paskamylly’). Talous ja media on oligarkkinen. Mistä kaikkialta löydät nimen Herlin? Ihmiset on saatettu riippuviksi rovoista. Apurahojen anojista valtaosa jää aina ilman. He vetäytyvät omaehtoiseen vankilaan. Eliitit rakentavat ympärilleen muureja, pitävät promootioita, juhlakulkueita, käätyjä, hatturöyhelöitä. Ulkopuolisista he käyttävät halventavaa kieltä. Eskuliinoilta viedään itsetunto.
Venäjän ja Suomen toimissa huokuu sama diktatuurin henki, instituutiovalta. Putin ja Marin ovat samalla puolella rintamaa.
Sanna Marinin kannattaisi lukea vaikkapa Acemoglua ja Robinsonia, miten he kuvaavat instituutioiden sisäänottavuutta tai ulossulkevuutta ja kuinka kansojen ja kulttuurien menestys, nykykielellä ’onni’ määrittyy instituutioiden luonteesta.
Ihmiset katoavat eliitin näköpiiristä. Heidän poliittinen toimijuutensa ehtyy kuten kävi Itä-Euroopan maille Nato-jäsenyyden myötä.
Sanna Marinin kohdalla ihmisten mitätöinti pulpahti esiin maaliskuussa 2020, kun hän asemoi seitsenkymppiset haudasta ylöskaivetuiksi muumioiksi joilla ei ole mitään toimijuutta, ei ajattelua, ei poliittista tai muuta merkitystä ja jotka sen vuoksi voidaan sulkea lukkojen taa. Marin puhui suojelusta. Mitäs sanaa Putin käyttää! Syvemmin ei ihmisarvoa voi loukata. Eduskunnan oikeusasiamies totesi Marinin hallituksen menettelyn lakiin perustumattomaksi. Eikö hallinnon pitänyt perustua lakiin?
Helsingin yliopistossa rehtorin palkka on 20 000 euroa kuussa. Rehtorit ja yliopiston hallitus savustaa yliopistoista ulos ihmisläheisen ymmärryksen, kirjallisuuden ja muun taiteen tutkimisen, opetuksen ja ajattelun.
Tällainen sivilisaatio ei ole kestävä. Ennen pitkää tyhjiö rusahtaa kasaan kuin vuorilta alastuotu vesipullo. Elämästä katoaa mieli. Tyhjän mielen täyttää jumi.
* * *
Poimintoja maakuntalehdistä, kirjoista, netistä:
Nobelisti Solzhenitsyn myötävaikutti Neuvostoliiton hajoamiseen, mutta myös uuden kansalliskiihkon viriämiseen. Solzhenitsyn haukkui länsimaisen kulutusyhteiskunnan, filmituottajat ja kustantajat, korruptoituneen saastan, joka estää henkisen kasvun. (Holmila)
Stalin pakkosiirsi Krimin tataariväestön Aasiaan aiheuttaen kulttuurisen kansanmurhan. (Holmila)
Tarmo Kunnas kaipaa oppinutta ja samalla rahvaanomaista moniäänisyyttä Rabelais’n tapaan, tai Camus’n. Äly on vaarassa tuhota itsensä. Tieteen ehdottomuus ja eksaktius eivät ole varsinainen totuus.
Eurooppa perustuu samalle epäpyhälle talouskeinottelulle, jota Dostojevski Venäjän eliitissä vastusti (Teppo Kulmala). Aikaamme luonnehtii omahyväinen kaaos. Taannoin kirjailijat puhuivat Pietarista tyhjiönä. (Onko nykyinen Suomi henkinen tyhjiö, ihmisenjälkeinen, posthumaani? – jk)
Anton Tsehovin tuotantoa on sanottu tutkielmaksi tarpeettomista ihmisistä. Vanja-enon lopussa uuvahtanut professori peesaavine nuorikkoineen lähtee hevoskyydillä Harkoviin, tietämättä miksi. Tsehov suri metsien häviämistä, olojen rappeutumista, sisällötöntä elämää. Vanja-enon lopussa talonväki palaa nyhertämään kirjanpitoa elämisen tylsyyttä huokaillen. Tsehov ja Lenin olivat aikalaisia. Jos Tsehovia olisi ymmärretty, saattaisi Venäjällä tänään vallita monimuotoinen kansankulttuuri.
Nato-kiihkoinen Suomi valitsee Lenin-lähtöisen uran. Vahingonlaukauksia voi tulla kuten Vanja-enossa. Näytelmän laukauksen tulkittiin kuvaavan hyökkäystä Venäjän kulttuuria kohtaan.
Tänään yksittäiset ihmiset Suomessa etsivät pakoa.
”Mitä kahelimmaksi maailma menee, sitä vähemmän tekee mieli ottaa kantaa oikeastaan mihinkään.” (nainen twitterissä)
”Ketä pitäisi äänestää seuraavissa vaaleissa?” (nainen twitterissä)
”Täältä alkutuotannosta päin koko yhteiskunta näyttää valheelliselta ja vääristyneeltä. Mua ei sitten yhtään kiinnosta mitkään kriisipuheet tai huoltovarmuusjutut. Ja paskat! Mä en jaksa välittää.” (nainen twitterissä)
Jätkäsaareen ei saa rakentaa enää yhtään taloa. Mereltä vallattu rannan kivitasanko ja tornitalot ovat Putinin hävittäjien ja panssarivaunujen tarjottimella, ensiuhreja.
* * *
HUH ja VOI – oli jääny lähteet pois, tässä nyt viiveellä:
Antero Holmilan kirjoituksia Savon Sanomissa:
- Historian paluu. George F. Kennan kirjoitti analyysin venäläisestä mentaliteetista – se on yhä ajankohtainen. 27.2.2022.
- Putin toistaa Neuvostojohtajien virheitä. 3.3.2022.
- Andropovin haamu häilyy Putinin taustalla. 5.3.2022.
- Putin suojelee Ukrainan luonnonvaroja läntisiltä ryöstäjiltä. 10.3.2022.
- ”Ei tuumaakaan itään” on Putinin ontto poliittinen lyömäase. 14.3.2022.
- Uusi Ukraina syntyi Maidanin protesteissa. 24.3.2022.
- Putin toteuttaa Ukrainassa nobelistin ajatuksia. 31.3.2022.
- Kansanmurha muuttui retoriseksi tehokeinoksi. 5.4.2022.
Teppo Kulmala: Jumalan etääntyessä. Puskinin, Gogolin ja Dostojevskin Pietari on ajattoman kamppailun, valon ja varjon kuva. Savon Sanomat 27.3.2022.
Anton Tsehovin Venäjä-kuva ( uusi linkki, piti olla tämä! )
Vanja-eno tuli Suomeen. HS.
Mikä oli tiivistettynä tämän kirjoituksen sanoma! Jos yrittää löytää ydinkohdan, niin ehkä se on tämä:
”Nato-kiima vie kaiken huomion. Kiima on johtamassa tuhon tielle ei vain Suomea vaan läntisen kulttuurin laajemminkin. ”
Blogi oli mielestäni kuin sekametelisoppa, sitä sun tätä:
”Nato-kiihkoinen Suomi valitsee Lenin-lähtöisen uran. Vahingonlaukauksia voi tulla kuten Vanja-enossa.”
”Jätkäsaareen ei saa rakentaa enää yhtään taloa. Mereltä vallattu rannan kivitasanko ja tornitalot ovat Putinin hävittäjien ja panssarivaunujen tarjottimella, ensiuhreja.”
”Jos Tsehovia olisi ymmärretty, saattaisi Venäjällä tänään vallita monimuotoinen kansankulttuuri”
Ilmoita asiaton viesti
Akateemisissa piireissä ja vähän muuallakin on muotisanoina ollut kaaosteoria, maailman kompleksisuus, nyttemmin myös posthumanismi ja ihmisenjälkeisyys.
Jospa tulin vahingossa kuvanneeksi kaiken maailman kaaoksen. Siitä saa halulliset poimia itselleen istuvia tulokulmia (kuten Vapaavuorella ja Kanerva-vainaalla oli tapana sanoa).
Oman näkemykseni mukaan jutussani on selvä pääjuoni ja sanomakin. Jos se jää sekavaksi ja vaikeasti löytyväksi, niin ei ehkä sekään ole pelkästään huono asia. Lukijalle saa jäädä aukkoja ja mahollisuuksia omiin tulkintoihin (neuvoo viisaat kulttuurintutkijat).
Sitä paitsi tilanne on aidosti sekava ja moniymmärteinen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Jospa tulin vahingossa kuvanneeksi kaiken maailman kaaoksen”.
No et tullut. Tulit kuvanneeksi vain oman ajattelusi kaaoksen.
Ilmoita asiaton viesti
”Oman näkemykseni mukaan jutussani on selvä pääjuoni ja sanomakin”.
Voisitko kertoa mikä se on niin ei tarvitse arvailla.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä kysellään mikä on sanomani ja mitä helvettiä oikein tarkoitan.
Hyviä kysymyksiä, en kinaa niitä vastaan. Vaikeasti muotoiltavan kysymyksen (ja vastauksen) edessä minulla on tapana että en ryntää ilmoitusluontoisesti antamaan muka oikeaa vastausta vaan jätän asian hautumaan ja ties palaan uudella jutulla asiaan. Niin nytkin, ehdinkin jo tarttua kirjaan muusta aihepiiristä.
Mielen perukoilla käväisee kuitenkin pari kohtaa omasta jutustani:
– ”Jos ihmiset ja kansakunnat halutaan laajassa mielessä mukaan, on asioita lähestyttävä myös kulttuurisesti… Syvemmän ajattelun aineksia joutuu etsimään periferioista, savonsanomista, alkuperäiskansoilta, yliopistojen nurkista, taiteilijoilta.”
– ”Jos Tsehovia olisi ymmärretty, saattaisi Venäjällä tänään vallita monimuotoinen kansankulttuuri.”
Kenties tämänhetkistä sotatilannetta voisi hahmottaa ikäänkuin kahtena juonteena:
1) Akuutti sotatila ja Venäjän kuriinpano tavalla tai toisella.
2) Vuosikymmeninen ja vuosisatainen kulttuuriperusta ja siinä vallitsevat erot idässä ja lännessä.
Reaktiot näihin kahteen eri aikavälin kysymykseen eivät noin vain sovitu keskenään ja jos sellaista yrittää tulee ’roiskimista’. Silti täällä Suomessakin ja ’lännessä’ ylipäänsä kannattaisi nähdä myös tuo kulttuurisen taustoittumisen kysymys ja yrittää puolin ja toisin saada aikaan toiminnallista ja ajatuksellista kanssakäymistä.
Lauloihan taannoin Leningrad Cowboyskin Suurkirkon portailla Helsingissä.
Selailin Paavo Hohdin kirjaa Bysantti. Päävaikutelma: taivas mitä loputonta raakaa väkivaltaa. Bysantti – Kiova – Moskova – suora juonne.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani Kahelin, kirjoittamasi kaaosteoreettinen, posthumanistinen, pseudotieteellinen kollaasi kuuluu enemmän modernin taiteen museoon kuin asiallisesti asioihin suhtautuvien ihmisten keskustelupalstalle. Täällä tämänkaltaiset kirjoitukset tulkitaan helposti häirinnäksi, eli trollaukseksi. Jos se ei ole tarkoituksesi etkä pysty kirjoittamaan selkeitä mielipiteitä, ole hyvä ja julkaisene ne vaikka Vapaavuoron puolella, Puheenvuoro on mielipidepalsta
Ilmoita asiaton viesti
”Älä usko Helsingin Sanomia.”
– UIT:n kevätrevyyssä todettiin joskus vuosia sitten, että Helsingin Sanomat on erinomainen huumorilehti, esimerkkeinä Fingerpori ja pääkirjoitukset. (Hesari oli tuohon aikaan yksi esitysten sponsoreista.)
”Antero Holmilalta löysin 8 katsausta Venäjän mentaliteettiin, historiaan ja nykytoimiin.”
– Alkaisiko Mariupolin kellareista löytyä ymmärrystä epäinhimilliselle tilanteelle, jos janoon nääntyvät siviilit saataisiin vielä henkihieverissä lukemaan Holmilaa, joka epäilemättä on alansa asiantuntija?
Ilmoita asiaton viesti
Kiima on luonnossa tila jossa yhteisöt menevät eteenpäin ja kehittyvät. Syntyy uusia sukupolvia ja pariutumista. Kiima merkitsee uudistumista ja vanhasta irtautumista
Ilman kiimaa Suomi näivettyy ja väestö kuihtuu.
Kiima on liikkeellepanheva voima Maailmassa. Olkaamme kiimaisia ja hyväksykäämme sen tuoma edistys.
Kiima antaa voimaa myös henkisille ponnistuksille ja taiteille.
Kevät on tyäynnä kiimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Putin on hyvä esimerkki Marinin kritisoimista seitsemänkymppisistä, jotka viimeisillä voimillaan pyrkivät palauttamaan sen maailman, jonka nuorempi sukupolvi on jo ehtinyt hylkäämään.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tämä kirjoitus on kyllä ihan Kahelinin tyylinen. Roiskii sinne sun tänne mutta ei osu mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen keksinyt itseäni kuvaavan sanan: eskuliino. Eskuliinoja antiikin Roomassa olivat kaupungin laitamille tai ulkopuolelle heitetyt roiskuttajat, siitä nimi Eskuliino-kukkula yhä tänään. Kukkula se on sekin.
Mutta kun on vallitsevan rationaliteetin ja valistajien ja politiikan ulkopuolella, niin ajattelu(ni) näyttää sieltä teidän rationaliteetista katsottuna roiskimiselta. Olisiko tämä pienoiskoossa sama ongelma kuin venäläisen ajattelun ja läntisen ajattelun keskinäinen yhteenkäymättömyys ja ymmärtämättömyys, mikä näyttäytyy roiskimisena. Tästähän voisi jotain oppiakin.
Olisiko happamissa kommenteissa mukana poliittisen asemoitumisen lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Kysehän ei ole palauttamisesta vaan uudenlaisesta tulevaan katsomisesta. Esim. Sanna Marin (jos vielä saa käyttää häntä esimerkkinä) on mitä vanhakantaisin keskitetyn tulopolitiikan ja työmarkkinajärjestöjen vallan, siis korporatismin nostalginen ikävöijä.
Korporatismin aika olkoon ikuisesti ohi. Se taisi syntyä Mussolinin Italiassa maailmansotien välisenä aikana eli ei kovin nuorekasta.
(Tämä on siis vastaus Korkmanille)
Ilmoita asiaton viesti
Putin on psykopaatti, jonka mielestä kansanmurha on kohtuullinen hinta geopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tällaista ominaisuutta en ole Marinissa (vielä) havainnut.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, mutta kommentoin vaan tuohon kerrostalojen rakentamiseen jätkäsaareen ja muualle.
Nyt kun on Yleltä katsottu Ukrainassa noita pääosin yläkerroksista sortuneita taloja niin saa nähdä milloin Suomessa alempien kerrosten asunnot muuttuvat halutuimmiksi ja sitä kautta kalliimmiksi kuin ullakko- ja ylimmät kerrokset.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä eroa on Marinilla ja Putinilla? Pohjimmiltaan ei mitään. Putin ja Marin ovat samalla puolella rintamaa.
——————————-
Tässä tiivistettynä blogin typeryys.
Ilmoita asiaton viesti
Lue tarkasti.
Siis suhteessa instituutioihin nojaamisessa samalla puolella. Onko tämä väärä tai typerä väite?
Ilmoita asiaton viesti
Lue tarkasti.
Siis suhteessa instituutioihin nojaamisessa samalla puolella. Onko tämä väärä tai typerä väite?
———————————
Vielä kun ymmärtäisi mitä helvettiä oikein tarkoitat?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä pieni täsmennys vielä:
Huomaan että tämän kohdan (”samalla puolella rintamaa”) yksi ja toinen ymmärtää hieman väärin. Tarkoitin ja sanoin että molemmat – Putin ja Marin – rakentavat politiikkansa instituutioiden varaan, itse kukin oman maansa instituutioiden varaan. Sen julkilausumaton piilopuoli on ns. kansalaisyhteiskunnan merkityksen väheksyntä tai suoranainen kielto, Putinin tapauksessa jopa aktiivinen alasajo. Tästä asenteesta voi olla yllättävän lyhyt matka diktatoriseen ajatteluun ja politiikkaan. Sellainen politiikka ei ole pitkän päälle kestävää. Kapinointi nousee ennen pitkää tavalla tai toisella.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin ja sanoin että molemmat – Putin ja Marin – rakentavat politiikkansa instituutioiden varaan, itse kukin oman maansa instituutioiden varaan.
——————————-
Instituutiot ovat jokaisen yhteiskunnan rakennuspalikoita mitä ilman se ei voi olla edes olemassa. Ja putin nimen omaan on välittämättä instituutioista koska on diktaattori kun taas Marinin on pakko toimia niiden ehdoilla koska johtaa demokraattista maata.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo juuri erottaa Gesellschaftin Gemeinschaftista. Klassisen anarkismin mukava nostalgia voi toimia vain kovin pienissä yksiköissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisyhteiskunnan demokraatit tietenkin ottavat huomioon, mutta se pysyy hengissä vain vähimmäisinstituutioiden takuulla.
Thatcher oli väärässä sanoessaan, että ”there’s no such thing as society”, koska emme voi kuvitella toimivaa systeemiä, jossa perheet liittyisivät valtioon jotenkin suoraan. Toimimattomia kyllä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ottakoon sukunimestään viimeisen kirjaimen pois. Silloin ymmärrämme
Ilmoita asiaton viesti
Talouspakotteita Holmila pitää säälittävinä.
——————————
Miten venäjän hyökkäyssotaan sitten pitäisi vastata?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan vetypommilla sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Eipä taida olla muuta vaihtoehtoa kuin sotilaallinen väliintulo, jota länsi ymmärrettävästi välttää vastapuolen ollessa arvaamaton diktaattori.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan niin että ns NATO -kiimaiset ovat läntisen DNA omaavia ”metsästäjä-keräilijöitä” (sotureita) kun taas Itä- ja Pohjois-Suomalaiset ovat ”maanviljelijöitä” (rauhaa rakastavia), kuten Professori kertoo blogissaan:
” keskiaikainen DNA on jakaantunut siten, että Lounais- ja Etelä-Suomessa ovat yleisiä muodot, jotka on yhdistetty metsästäjä-keräilijöihin. Idässä ja pohjoisessa esiintyy puolestaan enemmän maatalouteen liitettyjä geenimuotoja.”
http://professorinajatuksia.blogspot.com/2022/04/suomen-liittyminen-osaksi-lantista.html
” Suomen varhaishistorian jälkeen maan joutuminen Ruotsin vallan alle viitoitti siellä asuvan väestön tulevaisuuden. Ylikankaan mukaan se tapahtui pääosin vapaaehtoisesti, koska suomalaisen yhteiskunnan järjestäytyminen ei riittänyt Baltian tapaan sotilaalliseen vastarintaan, …”
Ilmoita asiaton viesti
Natoon voidaan mennä, tehokkaita aseita voidaan ostaa, se ei auta kun Putin hyökkää.
Tarvittaisiin diplomatiaa, tarvittaisiin Kekkosen tasoista valtiomiestä. Sellasta meillä ei nyt valitettavasti ole.
Vaikka Niinistö tekee parhaansa, se ei riitä.
Niinistön diplomaattiset taidot eivät ole Kekkosen luokkaa.
———————–
No, mistä sen Kekkosen tähän nyt saisi loihdittua?
Ei niin mistään.
Odotetaan siis vain koska se rytinä alkaa ja valmistaudutaan kuolemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosella oli hyvä viinapää – aikana jolloin se oli tapa toimia sekä idässä että lännessä.
Nykyisin diplomatiaan tarvitaan enemmän!
Ilmoita asiaton viesti
”Kekkosella oli hyvä viinapää – aikana jolloin se oli tapa toimia sekä idässä että lännessä.”
Kekkonen osasi hiihtää, kalastaa, ampua villisikoja ja hoisi myös diplomatian melkoisen tehokkaasti.
En muista koskaan Kekkosen aikana pelänneeni että ydinpommi tulisi niskaan, nyt pelko kasvaa kaiken aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Elä huoli, Väyrynen on ylösnoussut, tulee ja pelastaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Elä huoli, Väyrynen on ylösnoussut, tulee ja pelastaa.”
Väyrynen oli aikanaan vain yksi Kekkosen etäispäätteistä, erittäin uskollinen ja siksi hyödyllinen Kekkoselle. En usko että hän pystyisi toimimaan itsenäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen pystyi pitämään Suomen NL:n etupiirissä niin, ettei meistä tullut satelliittivaltiota. ”Etupiiri” on Kekkosen saavuttama status (saavutettu etu), joten siinä pysyminen ei vaadi kovinkaan paljon diplomatiaa. Nyt pyritään siirtymään etupiiristä itsenäiseksi ja se vaatii diplomaatiaa. Monet entiset satelliitit hypähtivät kerralla itsenäisiksi NL:n hajottua. Meillä ”postsuomettumiskaudella” kehitettiin etupiiriin sopiva työkalu, ”Nato-optio”, jolla pompahdamme itsenäiseksi silloin kun itse päätämme, jos turvallisuustilanne muuttuu. Nyt pohditaan vakavasti olisiko se tilanne muuttunut vielä tarpeeksi. Tietoa ei kuullema ole riittävästi, että optio voitaisiin lunastaa.
Valinta on vaikea, rauhaa ylläpitävä etupiiri vai vastakkain asettelua luova itsenäisyys.
Ilmoita asiaton viesti
”Valinta on vaikea, rauhaa ylläpitävä etupiiri vai vastakkain asettelua luova itsenäisyys.”
Itsenäisyys on käsitteenä yliarvostettu. Eihän sillä ole käytännössä ihmisen kannalta merkitystä onko se valtio mihin hän kuuluu itsenäinen, vaiko ei. Se on tärkeätä millainen hallinto on, että onko vapatutta, tasa-arvoa, sananvapautta tai toisenlainen meininki.
Sellainen toisenlainen meininki, sellainen mitä emme halua, oli entisessä Neuvostoliitossa ja nykyisessä Putinlandiassa. Emme halua elää Putinin systeemissä, vaikka jotkut ilmeisesti haluavat, persut esimerkiksi.
Siinä että pystymme torjumaan putinimaisen hallinnon, vaikka jotkut sitä ilmeisesti haluaisivat, esimerkiksi persut, tarvitaan diplomatiaa.
Emme myöskään halua torjua Putinin valtapyrkimyksiä sotilaallisin keinoin, sillä se merkitsisi suurta tuhoa, riippumatta siitä mikä olisi sodan lopputulos. Sen takia, totaalitäärisen hallintomallin ja sodan torjumiseksi, tarvitsisimme parempaa diplomatiaa. Sotakalustoakin on hyvä olla olemassa, kunhan sitä ei koskaan tarvitsisi ottaa käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kysymys on semantiikasta kuinka itsenäisyys ymmärretään. Minulle itsenäisyys merkitsee juuri sitä mitä kirjoitit edellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle itsenäisyys merkitsee juuri sitä mitä kirjoitit edellä.”
Uskon tietenkin mitä sanot, kun niin sanot. Yleisempi retoriikka, jota retoriikkaa käyttävät yleisesti myös ne jotka ajattelevat samoin kuin minä, antaa kuitenkin itsenäisyydelle vähän erilaisen merkityksen,
Se itsenäisyyden yleinen merkitys, mitä yleinen reroriikka tarkoittaa, valtioiden hallitsijoiden ja hallitusten itsenäisyyttä hallita maataan suvereenisesti, tehdä mitä itseään haluttaa ja huvittaa, vaikkapa rajoittaa oman maansa ihmisten vapauksia ja ihmisoikeuksia ja hyväksikäyttää valtion varallisuutta esimerkiksi oligarkien ylellisen elämän varmistamiseksi.
Tällainen itsenäisyyskäsitys näyttäisi vallitsevan erityisesti Venäjällä, mutta retorisella tasolla samaa putinilaista itsenäisyyskäsitystä julistetaan laajalti myös lännessä ja Suomessa, mikä ilmentää sitä että itsenäisyys ymmärretään yleisemminkin laajasti juuri tällä tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Puhut mielestäni hallintomuodosta. Minä tarkoitan itsenäisyydellä valtion itsenäisyyttä, suvereenia valtiota. Ns. satelliittivaltion tai vahvasti ”etupiirissä” olevan valtion hallintoon voidaan vaikuttaa.
Toinen asia on sitten millainen hallintomuoto on valtiolla.
Ajatellaan vaikka Pohjois-Koreaa. Se on varmuudella itsenäinen valtio mutta sen hallintomuoto on diktatuuri. Ei itsenäisyys siis määrää millainen hallintomuoto maassa on.
Kun olen kirjoittanut Suomen itsenäisyydessä, tarkoitan sitä, ettei Venäjä voisi vaikuttaa päätöksiimme niin kuin vaikutti ns. suomettumiskaudella. Mikä vaikutus Natojäsenyydellä on itsenäisyyteen ilmenee selvästi Baltian maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Et varmasti nyt ymmärtänyt sitä mitä tarkoitin. Toisaalta sitä mitä yritin sanoa on erittäin vaikeata ilmaista, koska sille ajatukselle ei ole mitään vakiintuneita ilmaisutapoja. Toki yritän kehittää oikeaa ilmausta, mutta se näyttää olevan vaikeata.
Kysymys on tosiaan siitä että valtiollisella itsenäisyydellä tarkoitetaan yleisesti sellaista valtiollista itsenäisyyttä mitä Pohjois-Korea harrastaa. Toki se on valtiollista itsenäisyyttä, mutta se ei palvele pohjoiskorealaisten tarpeita.
Asetan kysymyksen siten että palveleeko nykykäsityksen mukainen valtiollinen itsenäisyys muutenkaan ihmisten tarpeita.
Tiedän että tämä asia on vaikea ymmärtää, siksi, että valtiollinen itsenäisyys on tunneasia ja tabu jota ei saisi kyseenalaistaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tiedän että tämä asia on vaikea ymmärtää, siksi, että valtiollinen itsenäisyys on tunneasia ja tabu jota ei saisi kyseenalaistaa.”
En vaan ymmärrä, miksi suvereeni valtio pitäisi kyseenalaistaa. Venäjä sitä pyrkii tekemään parast’aikaa Ukrainassa. Pitäisikö meidän luopua itsenäisyydestä jo etukäteen, niin ei meille kävisi niin kuin Ukrainalle. Ukraina luuli, että se voi itsenäisenä valtiona päättää mihin liittokuntiin se pyrkii. Erehtyi pahasti kun luuli olevansa itsenäinen.
Toisaalta meillä on Venäjän kanssa tehty sopimus, missä Venäjä lupaa olla puuttumatta meidän sisäisiin asioihimme.
”63/1992 Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välinen SOPIMUS suhteiden perusteista
4 artikla
Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.”
Se, että Venäjä mitenkään pyrkisi vaikuttamaan Suomen päätökseen hake Naton jäsenyyttä, olisi em. sopimuksen vastaista, niin se ei voi toimia, eihän? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vetoan edelleen tässä nyt siihen että sitä mitä minä tarkoitan on erittäin vaikeata pukea selkeästi sanoiksi ja vaikka pystyisikin, niin sitä mitä sanon on varmasti vaikeata ymmärtää, koska ajatus on sellainen jota en ole mistään lainannut, sellainen jota eivät kirjailijat ja journalistit ole käsitelleet ja jolle ei sen takia ole kukaan minua parempi ilmaisija, ilmaisun ammattilainen, keksinyt ilmaisutapaa, jota voisin lainata ja johon olisi myös jo totuttu.
Voisin yrittää jatkaa jankkaamista, mutta koen sen turhaksi, koska siitä mitä kirjoitat näkyy järkkymätön ennakkoasenteesi, jota en taida pystyä murtamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koska puhut asiasta jota, ”on erittäin vaikeata pukea selkeästi sanoiksi” ehdotan, ettet käytä siitä muihin käsitteisiin vakiintuneita nimityksiä. Se aiheuttaa vain hämmennystä.
Ilmoita asiaton viesti
”ehdotan, ettet käytä siitä muihin käsitteisiin vakiintuneita nimityksiä. Se aiheuttaa vain hämmennystä.”
Olet varmasti tuossa oikeassa.
En suorastaan vastusta vallitsevaa käsitystä, jota sinäkin näytät aika selkeästi ajattelussasi edustavan. Siitä huolimatta että en vastusta, se on mielestäni kansallisromanttinen ja väärä näkemys.
Minun mielestäni mitään kansallisromanttista ”itsenäisyyttä” ei tarvita, tarvitaan vain hyvää hallintoa, mutta ymmärrän toki että ihmisten käsitys tästä asiasta ei voi muuttua kovin helpoisti, ihmiset ovat niin ”kansallisromanttisia” eikä sellainen ajattelutavan muutos onnistu helposti eikä nopeasti.
En vastannut aiemmin siksi että kirjoitin viimeiseen blogiini typerän otsikon ja joku ylläpitäjän edustaja ilmeisesti sen takia poisti sen ja poisti minulta kirjoitusoikeudet, selittämättä mitään syistä.
Hän, se joka poisti kirjoitukseni ja bannasi minut, oli varmasti oikeassa siinä mielessä että se otsikko olisi varmaan muutenkin tullut laajasti väärin ymmärretyksi. Itse blogissa ei mitään vaarallista ollut.
No, nyt kun taas kirjoitusoikeuteni on mitään selittämättä palautettu, pääsin siis vastaamaan ja kaikki on toistaiseksi hyvin. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”se on mielestäni kansallisromanttinen ja väärä näkemys.”
Kysymys ei ole kansallisromantiikasta.
Valtio tarkoittaa sekä aluetta että oikeusjärjestelmää. Poliittisesti ja alueellisesti valtio on itsenäinen ja yhtenäinen kokonaisuus. Toisaalta se on hallinnollinen, oikeudellinen ja taloudellinen järjestelmä. Julkisoikeuden mukaan valtio on ihmisyhdyskunta, joka määrätyllä alueella käyttää omintakeista ja pysyvää valtaa. (Veli Merikoski: Suomen julkisoikeus pääpiirteittäin.)
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa siinä mitä valtio on, mutta se ei ole mikään pyhä, eikä jumalan luoma systeemi.
Ihmisen kannalta katsottuna sillä ei ole mitään merkitystä mitä oikeuksia valtiolla on, kunhan hänellä itsellään on ne perusoikeudet jotka hän katsoo tarvitsevansa ja jotka vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa.
Jotkut valtiot ovat olemassa ihmistä varten, joissakin valtioissa ihmiset ovat olemassa valtiota varten. Siinä on vissi ero.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmisen kannalta katsottuna sillä ei ole mitään merkitystä mitä oikeuksia valtiolla on, kunhan hänellä itsellään on ne perusoikeudet jotka hän katsoo tarvitsevansa ja jotka vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa.”
Valtiokäsitteen synonyymiksi ymmärretään usein ”yhteiskunta”.
Valtion (yhteiskunnan) tehtävä on rajoittaa niitä perusoikeuksia ja tasata hyvinvointia. Se vaihtelee kovasti mitä eri kansalaiset katsovat kuuluvan ”perusoikeuksiinsa”. Suomalaisessa yhteiskunnassa kansalaiset ovat melkolailla tasa-arvoisia omistustensa suhteen. Ökyrikkaita on vähän ja nekin maksavat ökyveroja. Kun sakko määritellään päiväsakkona, ylinopeus voi tulla ökylle useita kymmeniä tuhansia. Näin niitä ”perusoikeuksia” rajoitetaan tehokkaasti.
Se ei ole sosialismia, että että verotuksella taataan perusoikeudet kaikille kansalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiokäsitteen synonyymiksi ymmärretään usein ”yhteiskunta”.”
Olet ilmeisesti vähän oivaltanut jotain siitä mitä ajan takaa. Toivottavasti et pelästy omia ajatuksiasi ja vetäydy turvaan vanhoihin ajatuksiisi. 🙂
Valtio voidaan joskus ymmärtää yhteiskuntana, mutta se on väärinkäsitys. Valtio ei nykykäsityksen mukaan, eikä käytännössäkään, ole mikään yhteiskunta, vaan se ymmärretään itsenäiseksi organismiksi, joka on eri asia kuin kansa, siis eri asia kuin yhteiskunta.
Valtion tulee toimia itsenäisesti ja riippumattomasti, kansalaisten tulee toimia valtion tahdon mukaisesti.
Kansalaisilla on velvotteita valtiota kohtaan, mutta valtio suhtautuu kansalaisiinsa miten se itse haluaa, itsenäisesti siis.
Ilmoita asiaton viesti
HS:n tänään haastattelema suuryhtiö Stora Enson johtaja Annica Bresky sanoo olevansa täysin ruotsinkielinen, paitsi kaikki laskutoimitukset hän tekee kreikankielellä, joka on hänen lapsuuden kielensä.
Samalla perusteella Helsingissä on ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu, tulee viivan alle nätimmät saldot.
Ilmoita asiaton viesti
Katsokaa historiaa se toistaa aina itseään. Waltari sen jo sanoi ”ei mitään uutta aurigon alla”
Ilmoita asiaton viesti
Nato-maissa on edelleen paljon rasismia, transfobiaa ja misogyniaa. Ja sisäistä valkoista terroria, jota itä on osaltaan kylvänyt ja vahvistanut. Venäjän rinnalla myös Kiina selailee samaa pelikirjaa.
Mutta terrorin rinnalla nyt on ensimmäinen sota, jota on suoraan sanottu käytävän länsimaisen Naton ja länsimaisen homorummutuksen vastaisena.
Nato ja queerit on asetettu samalle puolelle. Itä ei enää puhu solidaarisuudesta saati yhdenvertaisuudesta, edes naisille. Euroopassa vasemmistopuolueet ovat osittain ottaneet LGBT-oikeudet, intersektionaalisen femimismin ja antirasismin agendalle, mutta turhan moni on sallinut omissa riveissä Vanhojen Jäärien pitää mielipiteensä ja olla setämieskuplassaan keräämässä vanhojen boomereiden ”tolkun vasemmistolaisten” äänet.
Niinpä ei ole itää, joka olisi solidaarisuuden asialla. Sen pitää tulla lännestä. Käytännössä Nato-maista ja Pohjoismaista, joissa on voimakkaimmat intersektionaaliset liikkeet. Yhdysvalloissa on sekä kovinta feminismiä että Gileadia itätrollien tuella rakentavia republikaaneja. Mutta heissäkin jälkimmäiset ikääntyvät.
Siksi maailmanhistoria on keikahtanut niin, että pasifistisen sateenkaaren ja solidaarisuuden on tehtävä järkiavioliitto Natohaukkojen kanssa. Koska vastustaja on ottanut meidät molemmat kohteekseen.
Yhteinen vihollinen on ihan kelpo syy.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus HS: sivuilla koskettaisi hyvin monia päätoimittajia, poliitikkoja ja muita mielipidejohtajia, pelättäisiin kansan alkavan luottamaan omien aistiensa havaintoihin näkemättömän silmän ja kuulemattoman korvan sijaan. Paljastuisi Suomen kansa. On vain tämä yksi elämä elettävänä. Voihan sitä kuvitella muutakin, mutta vain se on varmaa.
Kansallisteatterin Mustassa laatikkossa yksilöille annetaan tilaisuus tulla ja näkyä koomikkoina, kummeleina.
Nykyinen päätoimittaja Kaius Niemi on aloittanut Kansallisteatterin lavalla journalistisen uransa lapsinäyttelijänä NL:n aikaan, hänestä tuli vakaumuksellinen ryhmämies Viron kokemuksista, yksilö ei ole mitään ilman ryhmäsidettä, torakoita vain.
Nyt on ilo taas irti, Niemen isä eläköityi puolustusvoimien hankintajohtajan virasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen on asiantuntija, vaikka jokaisella ei ole asiantuntijan virkaa – YLE:n joka aamuiset jälkiviisaat
Jokainen on filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa -Antonio Gramsci
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistö menee diskuteeraaman Kaarle Kustaan kanssa, mutta mitään uutta siitä ei paperille panna, koska ruotsalaisten hoksottimilla lehtikuvassa näkee Kaius Niemen nenän alla pienen parran, mutta suomalaisten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Ostoasiamies on valtakunnan päämiestason seurassa maanantaina tavattavissa Knummen keskustan kirjastolla illansuussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Luovuus on tarttuvaa, joten anna se eteenpäin.” Albert Einstein
Sovellan ohjetta leiman lätkäisemiseen sekä Espalla että Ostiassa.
http://ronkko.blogspot.com/
Ilmoita asiaton viesti