Paskan puhunta politiikassa – esimerkkejä Suomesta ja EU:sta

Sydämeni hypähti riemusta kun kuulin tv:ssä puhuttavan kuinka alueet muuttuvat elinkelvottomiksi. 50 vuoteen yksikään puolue, yksikään poliitikko tai tieteilijä ei ole näin puhunut. Nyt puhujana sattui olemaan Jussi Halla-aho. En välitä kuka sanoo, kuuntelen asiasisältöä, todisteena linkit tämän jutun lopussa.

Paskapuhetta, kihahti Li Andersson. Kihahduksen takia on tarkasteltava syvemmin minkä koemme paskapuheeksi politiikan puhunnassa.

 

Uusi luokkajako – asuntovarallisuus

Lehdet, tv, Yle, varsinkin HS suoltaa päivittäin syrjäisen Suomen surkuttelua. Timo Arosta et eroon pääse.

Vuokraturvan Timo Metsola ennakoi, että asunto-omaisuuden uusjako luo Suomeen uudentyyppisen luokkajaon. Se voi aiheuttaa enemmän varallisuuseroja kuin palkat ja eläkkeet. Muutoksesta tulee suomalaisille järkytys. (linkki Metsolan haastatteluun).

Järkytys ei tule, se on jo tullut. Helsingin ja Turun hipsteripoliitikot ja virkamiehet eivät tätä tunnusta eivätkä halua nähdä. Sen sijaan he tuomitsevat asian paskapuheeksi. Siis paskapuheeksi! Tässä asenteessa on tiekartta kohti sisällissotaa.

 

Poliitikkojen pieni pilttuus

Andersson tivasi Halla-aholta esimerkkejä alueiden elinkelvottomuutta ruokkineista hallituksen toimista. Arvelen Halla-ahon viitanneen laajempaan kehityskuvaan jonka jatkumiseksi riittää se että ei tee mitään. Anderssonin inttämisessä pilkahtaa poliitikkojen perisynti. He asettautuvat milloin mihinkin pieneen pilttuuseen (”hallitus”). Pilttuun sisällä he inttävät ja inttävät. Politiikkaa leipätyönään tekevät eivät osaa hypätä ulos kattilasta, kielestään, käsitteistään, maailmankuvastaan. 

Odottaisin poliitikolta taipumusta nähdä laveampi maisema, olipa se historiallinen, sosiaalinen, psykologinen, alueellinen, kokemuksellinen, mitä tahansa.

 

MAL-sopimukset ovat esimerkki hallituksen toimenpiteestä

Andersson siis peräsi näyttöä hallituksen toimista. Käyköön näytöksi MAL-sopimukset (maankäyttö, asuminen, liikenne). Niiden tarkoitus on houkutella (käytännössä pakottaa) kaikki pariin kolmeen keskittymään. Alkuvuonna 2020 sopimusten uusiminen on jähnännyt, mutta silti valtio, hallitus, ministeri Andersson, puolueet (perussuomalaiset?) ajavat uusimista ylvästellen. MAL-sopimukset ovat keskeinen keino muun Suomen tyhjentämiseksi. Sitä paitsi eikö tämä sopimusmenettely ole laiton, sellaiseksi ainakin koettava? Niillä sidotaan ennakoivasti valtion varainkäyttöä. Keillä on yksityisoikeudellinen oikeus (sopimus) tehdä valtion varojen tulevaa käyttöä sitovia sopimuksia? Voisivatko Savon ekologinen seura ry ja Kemijoen lohielvytys ry samalla tavalla sopia keskenään valtion varojen sitovasta käytöstä? Kuinka kornia, mielivaltaista, ylimielistä! Näin kuitenkin tapahtuu. MAL-sopimukset ovat laittomia, ne ovat vallankaappaus.

Tapansa mukaan HS hurskastelee ja mitä ilmeisimmin harhauttaa tässäkin asiassa (HS 4.2.2020). ”Mal-sopimusten tehokas läpivienti vaatii valtiolta selkeämpää johtajuutta. Asuntotuotanto Helsingin seudulla ei saisi notkahtaa hallinnollisista syistä”, HS sanoo.  Hallinnollisista syistä? Hallinnollako tätä maata johdetaan? Mihin vallan kolmijako tällä kertaa unohtuu?

 

Kompensaatiopuhunta harhauttaa ja loukkaa

A-Talkissa Li Andersson esitelmöi kuinka hallitus kompensoi ilmastotointen haitat liruina vähäosaisille veroissa tai tulonsiirroissa. Tätä puhetta kuullaan jatkuvasti, vuodesta toiseen, vuosikymmenestä toiseen, puolueesta toiseen, vihreistä kokoomukseen. Jos jokin on paskapuhetta, niin juuri tämä. ”Kompensointi” pitää sisällään ylimielisen hierarkisen rakenteen.

  • Ensinnäkään kukaan ei noita liruja hyvitykseksi tajua eivätkä ne sitä oikeasti ole.
  • Lirujen syntykontekstia tuskin kukaan tietää tai muistaa.
  • Lirut ovat leijuvaa höttöä, jotka voivat mitäitöityä koska tahansa ja miten tahansa – seuraavan vuoden budjettiriihessä – ilman että alkuperäistä tarkoitusta kukaan enää muistaa tai välittää.
  • Kompensaatioiden psykologinen ja sosiaalinen perusta on syvästi loukkaava. Sitä voi kutsua vihapuheeksi tai paskapuheeksi. Politiikan ja yhteiskunnan tärkein kysymys on: kuka on toimija, kuka on kohde. Kompensaatioissa toimijoita ovat maailmojen omistajat, investoijat, suuryritykset, ministerit, valtiosihteerit, etujärjestöt. Kohteita eli ressukoita ovat kompensoidut. Heitä roikotetaan armollisesti mukana. Elämän keskeinen sisältö on toimijuus. Ilman toimijuutta ei ole elämää. Ressukoilta toimijuus riistetään. Kompensaatiot ovat harhautusta ja pilkantekoa. Suomen ja länsimaiden politiikka on nojannut kompensointiin vuosisadan ajan. Luottamus nolla. Eheys nolla.

 

Myös EU kompensoi

Myös EU jauhaa kompensaatiota. Komission Green Deal on maailman suurtoimijoiden, suurliike-elämän itselleen laatima ohjelma oman toimijuutensa glorifioinniksi. Siihen on kytketty kompensaatielementti ressukoita varten, elinkelvottomiksi kutsuttuja alueita varten. EU:sta on tullut ja Green Dealin myötä tulee erittäin elitistinen, yläluokkainen, luokkajakoa siittävä instituutio. Sellaista emme tarvitse. Mihin unohtui puheet Kansalaisten Euroopasta?

(Samalla tavalla Neuvostoliitossa puhuttiin elinkelvottomista ja tuhottavista kylistä. Aiempi suurlähettiläs Rene Nyberg sanoi pari päivää sitten Tieteiden talolla että Venäjän todellisin vallankumous oli maaseudun tuhoaminen. – Tätä vallankumousta tehdään Suomessa ja Euroopassa. Onko Halla-aho ainoa joka tämän huomaa ja siitä puhuu.


Sauli Niinistön vaalilupaus tv-keskustelussa

Jos paskanpuhuntaa ja populismia väenväkisin jäljitetään, niin tässä vielä jokunen esimerkki.

Presidentin vaalien 2018 suuressa vaalikeskustelussa Sauli Niinistö lupaili tukea ruuhka-alueiden ulkopuolisille ihmisille joiden asunnon arvo on romahtanut. Tuon sanoessaan Niinistö varmasti tiesi sanansa katteettomiksi. Se oli populismia pahimmillaan. Trumpin valheista pidetään tarkkaa kirjaa, miksei Suomen presidentin harhauttavista puheista.

 

Minna Canth -palkittu ja kainuulaisten perseellisyys

Kainuulaiset ovat perseestä, sanoo Minna Canth -palkinnon 2018 saanut Kaarina Hazard. Tätäkö on Minna Canthin perintö tänään? Rienausta, kunnianloukkausta, kiihottamista kansanryhmää kohtaan, paskanpuhuntaa? Valtakunnansyyttäjä, missä on johdonmukaisuutenne? Kenen puheet te tutkitte, kenen ette? Pyydän toimenpiteitä (olen pyytänyt aiemminkin).

 

Paavo Väyrynen

Li Anderssonin, Dan Koivulaakson ja Mikael Brunilan kirjassa Äärioikeisto Suomessa (kirja julkaistiin 2012, tämä on tärkeä huomata) mainitaan Paavo Väyrynen esimerkkinä sulkeutuneesta oikeistopopulismista. Ketkä tässä maassa heittelevät alentavia leimojaan milloin kehenkin. Tuon lausahduksen (se löytyy kirjasta sivulta 18) takia luottamukseni Li Anderssoniin meni kertaheitolla, eikä koskaan palaudu. Uskon Paavo Väyrysen tehneen elämänsä aikana maan hiljaisten hyväksi enemmän kuin vasemmistoliitto tai sen edeltäjät ikinä tekevät.
Twitterissä juuri näinä päivinä Helsingin sivistyneistö kaupunginjohdon avustajia myöten kutsuu Väyrystä muumioksi ja muinaiseksi. Näin Helsingin sivistyneet arvostavat ‘ikääntyneitä’.

 

Paskapuheen ja valehtelun ero

Kansalliskirjastossa Tieteiden yönä 16.1.2020 turkulainen filosofian tohtori Heta Aali valisti mikä ero on valehtelulla ja paskapuheella. Valehtelussa väitetään todellisuudesta jotain. Paskapuheessa ei totuudesta väitetä yhtään mitään, puhutaan muuten vaan puuta heinää. Kumpaakohan Li Andersson tarkoitti Halla-ahoa ojentaessaan?

 

Kuinka kaukana Halla-ahosta olenkaan

Hyväksyn ihmisten puheen asiakohtaisesti. Jos joku sanoo jossakin asiassa hyvin, arvostan sitä. Jotta minua ei luulla halla-aholaiseksi myös kaikessa muussa, poimin ja linkitän tähän yhden luvun helmikuussa ilmestyvästä kirjastani Ihmisten ja mannerten liikunnot. Luvun nimi on Risteilevät kulttuurit. Tässä linkki myös kirjani yleisesittelyyn.

 

Elinkelvottomuus leikkaa Anderssonin avustajakuntaan

Keille elinvoima ohjataan, keiltä viedään. Tästä saamme piskuisen näytön mainitun kirjani luvusta Itäisen Suomen pientilakulttuuri tuhottiin (linkki). 

Samalla tuo luku kertoo kuinka läheltä olen tarkannut elinkelvottomien alueiden luomispolitiikkaa Suomessa. Luulen tietäväni mistä Halla-aho puhuu.

 

Lähteet

A-Talk 6.2.2020.

Asuntojen arvo sälyy tällä vuosikymmenellä vain harvoilla alueilla – moni menettää käytännössä koko omaisuutensa. Iltalehti 6.2.2020. 


HS:n pääkirjoitus 4.2.2020: Asuntotuotanto ei saisi notkahtaa Helsingin seudulla sopimusongelmien vuosi.

Kaarina Hazardin tviitti 14.1.2020.
Toista kertaa jaettavan Minna Canth -palkinnon sai Kaarina Hazard. 


Tarinoita totuutta edeltävältä ajalta. Heta Aalin esitelmä. Kansalliskirjasto, Tieteiden yö 16.1.2020.

Juhani Kahelin: Kirja Ihmisten ja mannerten liikunnot – kuvat ja mielikuvat 

Risteilevät kulttuurit (alaluku kirjasta) 

Itäisen Suomen pientilakulttuuri tuhottiin (alaluku kirjasta)

juhanikahelin

Valt. lis. Jos haluat tulostaa, mene sivustolle <a href="http://www.essee.net" title="www.essee.net">www.essee.net</a>. Jutut koottuina myös: <a href="https://essee.wordpress.com/" title="https://essee.wordpress.com/">https://essee.wordpress.com/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu