Seminaarien suma Helsingissä – hurjat ja kurjat

Viikon sisällä ollut hurjia ja kurjia paneeleja Helsingissä. Yksi paneeli – Eco-Social Europe – pyysi palautetta. Annoin, näin kuului:

”Panelistijoukon (ja yleisönkin) kokoonpano kummastutti. Oli haalittu keskenään samanmielisiä ilmastoon huomionsa kiinnittäviä. Samanmielisten paneelien lopputuleman arvaa aina: panelistit hurmioittavat toisensa ja usein ajautuvat jollekin uralle josta puuttuu näkemyserot ja väittely sekä kuulijoiden mielikuvituksen ruokkiminen.

Heti seminaarinne perään oli Vapaus Valita Toisin -seminaari. Sielläkin oli samaa henkeä kuin teillä mutta yksi tosi yllättävä poikkeus: VATTin Anni Huhtala. Hän lähti graafista mitä Suomelle on tapahtunut viimeisten 100 vuoden aikana (Matti Pohjolan kuvio elinkeinorakenteen muutoksesta = latteaa empirismiä) mutta sitten Huhtala kysyi millainen Suomi SAATTAA olla 100 vuoden päästä, esitti tiedemiesten hyvin erityyppisiä skenaarioita. Yksi skenaario: Euroopan ruuan puutteen takia Suomen metsät on raivattava pelloiksi, metsät siis häviää, metsäteollisuus kuihtuu. – Kuinka mahtavaa mielikuvituksen ruokkimista, tätä on tiede parhaimmillaan. Verrattuna seminaarinne (Eco-Social Europe) pelotteluun ja pakkovallan haikailuun. Ilmastokriisin edessä meillä on aikaa 8 vuotta 2 päivää 3 sekuntia, tarvitaan salaliitto ja kieltotalous, puhuivat yritysviestijä Leo Stranius ja ympäristöministeriön Annika Lindblom.

Onko tuollainen puhe sosiaalipolitiikkaa? Pelottavaa puhetta.

Seminaarianne (Eco-Social Europe) edeltävänä päivänä oli myös Euroopan kulttuuriyhdistys ry:n seminaari Sivistyksen ja taiteen liitto, puhujina mm. Lotta Wennäkoski ja Juha Hurme. Se herätti vilkkaan porinan (ryhmissä) puolesta ja vastaan, oli kilpailevia väittämiä, taiteen ja kulttuurin ensisijaisuus oli vahva. Siitä jäi erittäin positiivinen olo ja vire.

Seminaarissanne (Eco-Social Europe) kiusasi myös panelistien ylemmyydentunne: me vastuulliset (Lindblom), me virkamiehet, yritysten parhaat voitot, enää ei ole aikaa puhua kulttuurin muutoksesta (Stranius), tämä kriisi taklataan, taklaus on tehtävissä vaikka onkin iso pulma, iso mörkö (politiikan gallupit), me olemme maailman mallimaa, olen pettynyt ihmisiin, hallinnon muutoksen haaste, homma hoidetaan.

Tuo on virkamies- ja yrityslähtöistä ylimielisyyttä.

Ketkä ”homman hoitaa”? Millaisen analyysin pohjalta?”

* * * *

Selityksiä:

Eco-Social Europe -seminaarin panelistit: Jussi Ahokas (Sosten pääekonomisti), Marja Järvelä emer. prof., Annika Lindblom (YM:n kestävän kehityksen päällikkö), Leo Stranius (T-Media, viestintätoimisto).
Seminaarin järjestäjinä olivat Ronald Wiman, International Council on Social Welfare sekä Kirsi Marttinen, Soste.

Hurjien tai kurjien seminaarien listaan on lisättävä tutkijoiden kirjan ’Huiputuksen moraalijärjestys’ julkistaminen Tiedekulmassa.

Varsinkin viime mainittuun tapahtumaan mutta ylipäänsä koko seminaarisumaan ja niiden esille tuomaan näkemys- ja politiikkailmastoon on palattava, palattava, palattava.

juhanikahelin

Valt. lis. Jos haluat tulostaa, mene sivustolle <a href="http://www.essee.net" title="www.essee.net">www.essee.net</a>. Jutut koottuina myös: <a href="https://essee.wordpress.com/" title="https://essee.wordpress.com/">https://essee.wordpress.com/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu