Some on ”ihan myrkkyä”. Sixten Korkmanin aineisto, metodi ja lähdeviitteet?

Sosiaalisen median kulttuuri on ”ihan myrkkyä”, sanoo Sixten Korkman (HS 4.11.2023). 

Korkmanin ylenkatse jatkuu. Ihmiset ottavat kantaa ”vajavaisin tiedoin”. Somessa voi ajautua ”uskomaan asioita, jotka eivät ole totta”. Hän ei itse ole sosiaalisessa mediassa, koska ”ei halua joutua manipuloidun informaation kohteeksi”.

Toimittaja Emil Elon mukaan Korkman on ”todennäköisesti keskimääräistä ihmistä älykkäämpi” ja ”entinen professori”. – Professori vai työelämäprofessori? 

Tieteenkritiikin nimissä kansalaisilla on oikeus, jopa velvollisuus kysyä, miten ja mistä Korkman on somea koskevan tositietonsa hankkinut. Mikä on hänen aineistonsa? Entä tutkimusmetodi? Lähdeviitteet? 

Näihin kysymyksiin Korkman ei viittaa sanallakaan. Kun hän itse ei ole sosiaalisessa mediassa, hänellä tuskin on omakohtaisia havaintoja tai kokemustietoa.

Suomen älymystö lyö Lauri Törhöstä tutkimuskysymyksen, aineiston ja metodin epämääräisyydestä sekä lähdeviitteiden puuttumisesta. Miksi ette esitä samoja kysymyksiä Sixten Korkmanille? Älymystö valikoi kohteensa. 

Löytyykö myrkkyä vain somesta? Eikö muualta?

Poimin ekasivun kirjastani Männyntaimi ylevöi: 

”EU:n komissio on nostanut rikkomusvaateen Suomea vastaan. Komission mukaan Suomi lepsuilee asioissa jotka koskevat kansanryhmän vakavaa vähättelyä, panettelua tai solvaamista. Seuraavat lausumat on poimittu julkisesta keskustelusta ja julkaisuista:

Impivaaran savutuvissa tihrusteli nokinaamoja, hipiältään sonnanruskeita kaskeajia ja tervanpolttajia. Tieteen katsannossa supisuomalaisilla oli sienimäisen löysä iho ja keho ja hidas äly. (Puhe eduskunnassa)

Kahdeksan kuplan Suomi -tutkimuksen sanastoa:
jumittuneet, vihaiset, lamautuvat, takaperoiset, takamaa, ruritania, populistit, autoritaariset, suuri muutto, perussuomalaiset, Kainuun korvet, häviäjät, lannistujat, masentujat, häpeäntuntijat, putoajat, kunniattomat, lamautujat, lyhytselkäiset hevoset, pettävät työkalut, vanhentuneet, jostain Savosta 

On lopetettava impivaaralainen valitus, jossa suomalaiset poliitikot lähtevät Brysseliin estämään päätöksiä. (EU-parlamentaarikko)

Ainoa syy mennä maalle on mahdollisuus insestiin ja vaimon pieksäminen. (Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja)

Miten nuo sanonnat suhtautuvat EU-komission vaateeseen? Perustuvatko ne tutkittuun tietoon? Onko faktat tarkastettu? Onko hevonselkien pituuksista tehty rotuopillinen tutkimus kuten saamenkallojen pituuksista aiemmin? Onko tehty vertaisarviointi?”

Kansanihmisiin kohdistuvaa halveksuntaa, ivaa, herjaamista löydämme siis yhtälailla, ties enemmän eduskuntapuheista, Suomen akatemia strategisen tutkimuksen neuvoston – sattumoisin Sixten Korkmanin luomus – rahoittamasta monivuotisesta tutkimuksesta, EU-parlamentaarikolta, Suomen suurimman kaupungin valtuuston puheenjohtajalta.

Sixten Korkmanin muitakin väittämiä (HS 4.11.) voisi asettaa älyllisen, jopa tieteellisen arvioinnin kohteeksi:
 – suuri maailma määrittää miten pieni maailma voi.
 – talouskasvun lopettamisen esteenä on yksi pieni nyanssi: se on mahdotonta.
 – talouskasvu on tiedon kumuloitumista.

Korkmanilla on lukittu käsitys siitä mitä on tieto (tai: kenen ymmärrys). 

Seuraavaksi Korkman voisi perata omia jälkiään. 

Agendavalta – media, HS, Yle, professorit, työelämäprofessorit – valitsee uhrinsa. Kirjamessupaneelia, yliopistoesitystä, lehtijuttua ei ole jossa sosiaalista mediaa ei tuomittaisi alimpaan helvettiin, Danten tai Lemminkäisen seuraan. Eikö sana ’sosiaali’ ole mitä lämpimin – kanssakäyminen, vuorovaikutus, yhteiskehittely, sivistyminen, kulttuuri. Onhan meillä sosiaalidemokratiakin. 

Somen herjaaminen on tietävän älymystön keino monopolisoida tiedollinen ja sosiaalinen oligarkkiutensa. 

Uhrien valikoinnista pari esimerkkiä: Anna Eriksson ja Miki Liukkonen. 

Munatonta roskaa, uusi messias, tuomiopäivän profeetta, kirjoittaa Suna Vuori Arja Erikssonista (HS 4.7.2021).

Hysteerinen realismi, reuhtova kiinnittymättömyys, ihmisyyden spektaakkeli, analyysiparalyysi, dissonanssi, paranoia, kirjoittaa Maaria Ylikangas Miki Liukkosesta (HS 17.10.2021)

On minutkin kaheliksi mainittu. Kirves heiluu.

 

HS 4.11.2023, ote jutusta.
juhanikahelin
Sitoutumaton Helsinki

Kirjasessa 'Männyntaimi ylevöi - runollisuus maailmoissa' kerron käynneistäni maailman etäkolkissa ja valokuvista: kuubalaistyttö sokeritehtaan raunioilla, flamingot Atacaman suolajärvillä, teleskoopit Andien huipulla, avioparin tyyneys Tahirin aukion museossa, Tutankhamon Kuninkaiden laaksossa, pallopelit Sansibarin rannoilla, orjamuseo, kannabisviljelmä Kanadassa, Tyko Brahen jäljillä Venin saarella, tupakki USAn ulkoministeriön rapuilla, impivaara Suomessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu