Huuhaatutka, osa 3: Väestön valikoimaton terveysseulonta
Sairauksien ehkäisyä pidetään yleisesti järkevänä ja myös kustannustehokkaana toimintana verrattuna siihen, että keskittyisimme vain hoitamaan jo syntyneitä sairauksia.
Vaikka esimerkiksi verisuonisairauksien ilmaantuvuus on vähentynyt huomattavasti (n. 82-84%) Suomessa ja muissa Euroopan maissa, se on edelleen suurin väestön tappajia. Yli puolet vähentymisestä on kiistatta aiheutunut verisuonisairauksien riskitekijöiden vähentymisestä. Tästä on merkkinä myös Itä-Länsi erojen häviäminen Suomessa sitä mukaa kun erot riskitekijöissä ovat vähentyneet.
On arvioitu, että tautitapahtumat voisi edelleen puolittaa kohtuullisilla riskitekijöiden vähentämisillä. Esimerkiksi Käypä Hoito –suosituksen kahdeksan keskeisen ruokavalio-ohjeen noudattaminen vähentäisi kuolemia noin puoleen nykyisestä.
Siten varsin suuri osa verisuonisairauksien päätetapahtumista (aivoinfarkti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema) olisi ehkäistävissä, jos riskitekijöitä saataisiin pienennettyä.
Tästä lähtökohdasta syntyy helposti johtopäätös, että kaikenlaiset väestön seulontatoimenpiteet olisivat hyödyllisiä ja niillä voitaisiin säästää huomattavasti terveydenhuollon kustannuksia.
Seulonnan kriteerien tulee täyttyä
Luonnollisesti toiminta, joka pyrkii ehkäisemään sairauksia ennalta, tulisi perustua tutkittuun tietoon ja todistettuun hyötyyn.
Sairauksien ehkäisyn mielekkyyteen vaikuttavat kuitenkin lisäksi monet muutkin asiat kuten ehkäistävän sairauden yleisyys ja vaarallisuus, käytetyt menetelmät sairauden riskin toteamisen ja myös keinot, jotka meillä on käytössä sairauden kehittymisen ehkäisemiseksi.
Jotta väestöseulonta olisi järkevää, pitäisi kaikkien seuraavien vaatimusten toteutua:
- Sairauden esiintyvyys tulisi olla riittävän suuri
- Sairauden varhainen diagnoosi on tarpeellista
- Seulontamenetelmä tulisi luotettavasti erottaa matalan ja korkean sairausriskin henkilöt
- Seulonnan seurauksena havaittu korkea riski tulisi johtaa hoitoihin, jotka parantavat ennustetta
- Seulonnan tulisi olla kustannustehokasta
Ensiarviolta tämä vaikuttaa varsin selvältä ja suoraviivaiselta toiminnalta. Käytännössä tilanne on kuitenkin varsin monimutkainen ja haasteellinen.
Hyvin harvassa tilanteessa nämä kriteerit täyttyvät. Käytössä olevia seulontoja ovat rintasyövän, suolistosyövän ja kohdun kaulan syövän seulonnat. Eturauhassyvän seulonnassa on edelleen paljon avoimia kysymyksiä.
Kaikki käytössä olevat seulonnat ovat kohdistettuja tiettyyn väestöryhmään eikä valikoimattomia.
Koko väestön kohdistamaton seulonta on tehotonta
Houkutus ehdottaa koko väestön kohdistamatonta terveysseulontaa vaalien alla näyttää olevan suuri. Vaikka ehdotus ensi vaikutelmalta vaikuttaa järkevältä, tutkimusnäyttö puhuu sitä vastaan.
Vuonna 2019 julkaistussa Cochrane-katsauksessa ei väestötason terveystarkastuksista havaittu hyötyä kuolleisuuden tai sairastavuuden osalta.
Edellä mainittujen kriteerien täyttymättömyyden lisäksi, seulonnan vaikutuksia vähentää se, että ihmiset eivät muuta käyttäytymistään eikä riskitekijöissä tapahdu muutoksia vaikka tietoa tarjotaan. Tämä on näkynyt esimerkiksi genomiriskin mittaamisen yhteydessä.
Mitä suositukset kertovat esimerkiksi verisuonisairauksien ehkäisystä?
Kansainväliset suositukset ovat nostaneet esiin yhteiskunnan tason keinoja vaikuttaa väestön terveydentilaan kohdistamattoman seulonnan sijaan:
- Yksilöihin kohdistuvien toimenpiteiden lisäksi kohteena on yhteiskunnan rakenteiden ja toimintojen muuttaminen sellaisiksi, että ne johtaisivat riskitekijöiden vähenemiseen. Toimenpiteet kohdistuvat ruokavalioon, liikuntaan, tupakointiin ja alkoholiin. Kohderyhminä ovat media ja päättäjät.
- Ehkäisy pitäisi aloittaa jo lapsena terveiden elintapojen ja liikunnan tukemisena. Nuorilla absoluuttinen riski voi olla vielä pieni mutta kun elinaikaa on paljon jäljellä, sairaudet ehtivät kehittyä. Vastaavasti iäkkäillä suuri osa jo ikänsä puolesta voi kuulua suuren riskitason ryhmään, jolloin erilaisten toimenpiteiden ja lääkehoitojen mielekkyyttä tulee arvioida kriittisesti.
- Riskitekijöiden vähentämistä pitäisi tehdä aina tilaisuuden mahdollistamana esim. missä tahansa vastaanottotilanteessa. Myös systemaattista seulontaa suositellaan tunnetuissa suuren riskin ryhmissä.
- Painotus on hyvin paljon ei-lääkkeellisissä seikoissa, yhteiskunnassa, sääntelyssä ja verotuksessa.
Kustannukset
Mikäli seulonta toteutetaan nyt mediassa esitetyllä tavalla, on arvioitu aikuisneuvolan kustannuksien olevan yli 300 miljoonaa euroa vuosittain. Tutkimusnäytön perusteella suunnitellulla toiminnalla ei kuitenkaan saavuteta tavoiteltuja etuja.
Ongelmana on tällä hetkellä lisäksi se, että perusterveydenhuolto on aliresurssoitu eikä seulontaan tarvittavia resursseja ole vapaana.
Äkkiseltään väestön terveydentilan parantamiselle tehokkaampia keinoja olisi toteuttaa edellä kuvattuja toimia yhteiskunnan tasolla sekä perusterveydenhuollon resurssien parantaminen kuin kohdistamaton aikuisten neuvola.
Perusterveydenhuollon riittävillä resursseilla väestö pääsee arjessa paremmin kohtaamaan terveyden ammattilaisia ja samalla voidaan toteuttaa myös ehkäisevää toimintaa.
Ajankohtainen kommentti, hyvin perusteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani Knuutin kirjoituksia arvostan, mutta kun asia on taustoitettu, toivoisi niihin liittyvän konkreettinen, ihmisten arkeen ankkuroituva johtopäätös-osa.
Esim. tässä: mitkä seulonnat ovat turhia? Onko esim. naisten rintasyöpäseulonta niin tehotonta toimintaa, että se pitäisi lopettaa?
Lista tehottomista/tehokkaista seulonnoista?
Mikä on ”tehottomuuden” määritelmä, missä menee raja? Lääkäri vetoaa tässä ehkä siihen, että johtopäätökset ovat politiikkaa, eivätkä kuulu asiantuntijalle.
”Tehottomuus” määrittyy toki suhteessa yhteiskunnan voimavaroihin. Otetaan esim. pari ilmiötä: lasten mielenterveyshäiriöt ja työuupumus. Niistä puhutaan paljon mutta johtuuko se näiden yleisyydestä ja lisääntymisestä, vai onko suurin selittäjä kuitenkin tiedostaminen, media?
Ovatko nämä ongelmat huuhaata? Eikö aikaisemmin työelämä ja perheiden olosuhteet olleet paljon nykyistä altistavampia em. sairauksille?
Terveysongelmat eivät siis saa läheskään aina huomiota rationaalis-analyyttisten kriteerien perusteella, vaan yhteiskunnan voimavarojen kohdentumiseen vaikuttaa lähes aina monet muutkin, subjektiiviset tekijät.
Jos esim. miesten eturauhassyövän tai paksusuolisyövän seulonta koetaan tärkeäksi, medikaaliset kustannuslaskentaan perustuvat kriteerit eivät välttämättä ole ratkaisevia resursseja allokoitaessa.
Taannoin Knuuti kirjoitti koronakuolleisuudesta ja sen yhteiskunnallisesta vaikutuksesta mutta ei ottanut mitään kantaa long-covid -oireyhtymään.
Ohjaako lääketieteellinen koulutus liiaksi yksiulotteiseen, teoreettisen kliinisen ja steriiliin kannanottoon ja asioiden huomioon ottamiseen – sekä yleisissä terveydenhoitoa koskevien kannanottojen että potilas-hoitosuhteen tasoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit lukenut kirjoituksen huolellisesti , olisit kyllä havainnut, että tämä kirjoitus käsitteli VALIKOIMATONTA seulontaa. Tämä asia on kyllä tuotu esiin useassa kohtaa, jopa otsikossa. Mukanahan on myös esimerkkejä käynnissä olevista seulonnoista eikä niitä mitenkään kritisoida. Nimenomaan valikoimaton seulonta on tehotonta, ihan tutkimustenkin mukaan.
Ehkäisevälle terveudenhuollolle on myös omat arviointikriteerinsä ja niistä osa on tehokkaampaa kuin muut.
Mitä tulee valittuun fokukseen eli juuri tähän valikoimattoman seulonnan ilmiöön, on tämä fokus juuri se tietoisesti valittu seikka. Tottakai seulonta on kokonaisuutena paljon laajempi ilmiö. Nyt vain on ajankohtaista tämä ehdotus valikoimattomasta seulonnasta, jota on mediassa jaettu.
Olen muuten kyllä seulonnoista kirjoittanut tässä blogissa jo useassa otteessa eri näkökulmista ja myös sen liittymisestä medikalisaatioon.
Sama asia oli kyseessä myös kritisoimassasi covid-kirjoituksessa. Olisit halunnut sen käsittelevän jotain muuta kuin mikä blogin fokus oli. Nämä ovat asioita, joista saa olla eri mieltä, mutta kokemukseni mukaan jokaisessa kirjoituksessa kannattaa olla jokin tietty selkeä fokus. Muutoin viesti ei tule selvästi esiin.
Mielestäni blogin tulee olla blogin mittainen eikä katsaus johonkin laajaan kokonaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei muuta kommenttini kärkeä.
Sitäpaitsi valikoivuus seulonnassa on suhteellista.
Rintasyöpäseulontaan saavat kutsun kaikki 50 – 68-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Vastaavasti kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30 – 65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Lisäksi hyvinvointialueet voivat kutsua kohdunkaulan syövän seulontaan 25-vuotiaat naiset.
Miehille ei sitävastoin kohdisteta juuri mitään seulontoja. Eturauhassyövän seulonta voitaisiin hyvin toteuttaa vastaavalla kohdennuksella kuin rintasyövän seulonta.
Paksusuolen syöpää on alettu seuloa kokeiluluonteisesti 60+ ikäryhmissä.
Täysin valikoimstonta seulontaa ei juurikaan tehdä – sen kritiikki tuntuu siis turhalta. Sen sijaan voidaan kritisoida valokoivuuden kriteereitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään minun kommenttini voi muuttaa sinun kommenttisi kärkeä.
Minä voin olla siitä huolimatta eri mieltä asiasta. Kyllä rintasyövän ja suolistosyövän seulonnoissa on nimenomaan kysymys valikoivasta seulonnasta. Nämä rajoitteet perustuvat havaittuun tutkimusnäyttöön.
Lisäksi näissä seulonnoissa on selvä fokus, eli rintasyöpä tai paksusuolen syöpä.
Nyt esitetyssa aikuisten neuvolassa ei ole mitään asiallisia tutkimuksiin perustuvia kohderyhmän rajoitteita eikä myöskään selvää fokusta, mitä seulotaan. Juuri tällainen seulonta tai terveystarkastus on tutkimuksissa osoittautunut tehottomaksi.
Seulonnassa ei ole kysymys sukupuolten tasa-arvosta vaan siitä millainen seulonta on tehokasta ja järkevää. Sitä paitsi paksusuolen syövän seulonta koskee myös miehiä. Sillä perusteella, että naisille on rintasyövän seulonta, ei voida perustella eturauhassyövän seulontaa. Tähänastisilla eturauhassyövän seulontamenetelmillä seulonnasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi sitä ei suositella. Tilanne saattaa olla muuttumassa kun biomarkkeritietoa ja tietoa kuvantamisesta saadaan lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijan järkipuhetta blogi.
Rinne ei puhunut edes seulonnasta vaan kaikkien ihmisten terveystarkastuksesta, mikä kadunmiehen ymmärryksen mukaan on vielä määrättyjen sairauksien etsimistä suurempi työmaa.
Rinteen vilauttamat miljardien säästöt terveydenhoidossa edellyttävät, että yksittäiset ihmiset noudattavat jo nyt kaikkien saatavilla olevia neuvoja suhteessaan ruokavalioon, liikuntaan, tupakointiin ja alkoholiin.
Terveystarkastuksissa esiin tulevat, mahdolliseen sairastumiseen johtavat vinoutumat hoituvat ensisijaisesti omien elämäntapojen kohentamisella. Miksi iso, kallis ja resurssien puuttuessa silti epämääräinen tarkastusrevohka, jotta itsestään selvät suositukset annettaisiin taas kerran kuuroille korville?
Miksi demari Rinne julistelee tällaista juuri vaalien edellä? En pääse hänen päänsä sisään, mutta lausahdus noudattelee sosialismin syvää ideologiaa: yksilön huolet ja vastuu asioistaan minimoidaan; yhteiskunta vastaa ja hoitaa. Sosialistinen käsitys antaa yksilölle vapauden syödä, huumata itseään, ja löhötä ilman vastuuta; yksilöllä on vapaus ja oikeus hävittää terveytensä, mutta sen palauttaminen on yhteiskunnan tehtävä.
Laitankin koko ”aloitteen” vaalihöpötysten roskakoriin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet kyllä oikeassa mutta se mitä koko väestön valikoimattomalla terveystarkastuksella käytännössä tarkoitetaan on itse asiassa seulontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kysymyksiä. Niiden käsittely yhden tai muutaman konkreetin esimerkin avulla kummasti tarkentaisi lukijan asiaan liittyvää pohdintaa.
Nyt on tilanne se, että professori Knuuti avasi pelin. Dosentti Erämetsä tarjosi konkreetin tien, vai pitäisikö sanoa nykypäivän ilmauksena pelimerkit, oleelliseen informaation syventämiseen.
– joten… jään aiheesta kiinnostuneena maallikkona odottelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, aiheellinen ja ajankohtainen sekä tutkittuun tietoon nojaava kirjoitus. Toisin kuin erään poliittisen suunnan populistiset ehdotukset. Olisi tietysti paikallaan, että myös THL vastuullisena viranomaistahona ottaisi kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koko väestön valikoimaton terveysseulonta on hallitukselta pelkkää vaalinalushuuhaata ja humpuukia.
Sellaiseen jättimäiseen seulontaan Suomessa ei ole rahaa, eikä vapaata sairaanhoitohenkilökuntaa, vaan heistähän on suuri pula.
Hallituksesta pääsi mädältä haiseva inha aivopieru.
Ilmoita asiaton viesti
Ompa jyrkkä Rinne.
Ilmoita asiaton viesti
Why is saving cost priority of medical care? Why not human happiness? Maybe because single payer socialist system made patients into cost centers and ideally government would like to make all decisions for us?
Do no harm ! Hippocrates and your oath!
Mental health is often not as easy to diagnose as physical, but lifestyle is often a way impacting mental health.
When you reach 70 and you look back at your life and see 7 cancers 12 surgeries on one side all paid for by insurance you bought either mandated by government or privately instead of another electronic gadget – you put on the other side the 150 countries you visited and experiences you had in life and the memories you now have – it was worth it.
I safe full regiment all life trying to live as long as possible is not life at all – it’s a nightmare.
Ilmoita asiaton viesti
Do no harm. That is the reason why we should not screen diseases without good evidence. Unjustified screening can cause several types of harms.
Ilmoita asiaton viesti
Doctors with patients not government nor insurance companies should decide what care is justified
Ilmoita asiaton viesti
This is what I meant. Doctors have to make sure that all actions are safe and justified. Screening is mostly not.
Ilmoita asiaton viesti
Screening saved my life detecting early many cancers
Ilmoita asiaton viesti
Good for you. That does not mean that we should start screening whole unselected population without any focus.
Ilmoita asiaton viesti
It proves not only one doctor or bureaucrat should decide on such an issue but leave it to the discretion of every doctor to make that choice with their patient as situations occur
Who are the “we” you are referring to?
Ilmoita asiaton viesti
You referring to “we” indicates to me that one single patient as a doctor does not matter to you only the uniformity for the population because of cost to the community because you have adopted a single payer system that becomes more effective with euthanasia to eliminate the weakest species in the group – do no harm means to nobody means every single person matters more then the group
Ilmoita asiaton viesti
Please avoid straw dolls. The opinions you wrote are yours, not mine. I have never said such things.
Ilmoita asiaton viesti
Good for you. That does not mean that
we should start screening whole unselected population without any focus.
These were not your words ???!
Ilmoita asiaton viesti
These words are mine but they are not the same as you wrote earlier. You seem to make your own false interpretations of my sentences and present them as being my message. That is a straw man fallacy.
Misunderstanding for purpose is one of the argumentation challenges/fallacies also.
Ilmoita asiaton viesti
The words are clear to me as reader if your intent was different maybe you could clarify your intent instead of calling me names attacking me ?
Who is the “we” ?
Ilmoita asiaton viesti
The comments section is to discuss about the posted article. This discussion is not directly relared to the published article or you have not read the article. If you would read the text you would understand my position better.
Continuing this is waste of time.
Ilmoita asiaton viesti
As expected not a simple yes or no to two simple questions and article purpose was to advocate reducing patient health care to reduce cost but without coming out saying so …
Do no harm was the Hippocratic oath all doctors took …
Ilmoita asiaton viesti
To make my questions clear in case I understood it here ;
1) I advocate the treating doctor and the patient should always make the decision if screening is needed or not
2) The individual patients health not the cost should always determine the treatment
Do you agree with these two statements ?
Ilmoita asiaton viesti
Yes, I do. The article pointed out that unselected and unfocused screening of population is wasting money. It can also cause harm to patients.
Actually, I said that screening should be part of the normal process in individual meetings in healthcare.
I did not say that money is more important that patients’ health.
These should be clear if reading the article. Believe me, it is very frustrating to answer your questions which mainly points out that you have not read the paper or understood it.
Ilmoita asiaton viesti