Naisten päivä – tasa-arvon päivä?

Tänään vietetään naistenpäivää. Naistenpäivän yksi tarkoitus on ymmärtääkseni kiinnittä huomiota naisten asemaan yhteiskunnassa: tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Lisäksi on olemassa tasa-arvon päivä (Minna Canthin päivä), sekä naistenviikko, jolloin kuulemma sataa aina?

Onko erilliselle naistenpäivälle nykyisin tarvetta? Naisen eurohan on jo 85 senttiä – kuulemma, vai onko se?

Olisiko tarpeen alkaa viettämään myös miestenpäivää ja miestenviikkoa?

Onko yhteiskunta nykyään kuinka tasa-arvoinen? Voiko millään olla oikein, että keskimäärin vähemmän työtä tekevät ja vähemmän energiaa kuluttavat naiset ansaitsevat vähemmät kuin raavaat miehet?

Samasta ja samanarvoisesta työstä pitää maksaa samansuuruinen palkka. Tämä on ymmärrettävää. Mutta milloin työ on samanarvoista. Millaiseen naisalaan voisi verrata sellaista raavaiden miesten tekemää työtä jossa tarvitaan voimaa ja jossa pitää vaikkapa koko työaika käyttää hengityssuojainta? Voisiko olla oikein, että raskasta työtä tekevä mies kuitenkin ansaitsee enemmän kuin nainen?

Ei ole tarkoitukseni väheksyä esim. naisvaltaista sairaanhoitoalaa; sairaanhoitajia. Mutta haluan kysyä, että mihin miesten hallitsemaan alaan heitä voisi verrata. Ja onko olemassa jokin naisvastainen ala jossa nainen tekee samanarvoista työtä kuin raskasta työtä tekevä mies – siis ruumiillisesti. Jos arvostellaan vain henkisiä vaatimuksia niin samanarvoisia töitä joita pystyy tekemään yhdenvertaisesti niin mies kuin nainenkin löytyy varmasti paljon.

Entä pitäisikö jotenkin ottaa huomioon se, että miehet ovat keskimäärin suurempia kuin naiset ja käyttävät ihan pelkkään olemiseenkin enemmän energiaa kuin naiset. Puhumattakaan siis siitä kun tehdään töitä. Liikkumiseenkin mieheltä kuluu enemmän energiaa. Pitäisikö tasa-arvossa ottaa huomioon miesten kyky tehdä keskimäärin raskaampia töitä, ottaen huomioon, että he myös kuluttavat enemmän energiaa?

Olisiko kuitenkin tasa-arvon nimissa oikeampi ratkaisu suhteuttaa palkkaus kunkin henkilön kykyyn tehdä jotain työtä? Silloin esim. raavaan miehen pitäisi vaikkapa lapioida painonsa hiekkaa saadakseen kymmenen euroa. Naiselle sama juttu. Tuolloin mies saisi rahan kun olisi lapioinut 100 kiloa, ja nainen lapioituaan 50 kiloa.

Mitä on tasa-arvo todellisuudessa – mitä haluamme sen olevan? Onko se sama palkka samasta tai samanarvoisesta työstä työn tuloksesta huolimatta?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu