Rakennusalalle koulutetaan mamuja. Entä suomalaiset työttömät?
En nyt muista minkä alueen alueuutisissa eilen hehkutettiin sitä kuinka maahanmuuttajia koulutetaan rakennusalan töihin alle vuoden pikakoulutuksella. Harjoittelupaikkojakin oli liki jokaiselle hyvin löytynyt, ja varmasti löytyy töitäkin.
Kuinka paljon Suomessa on koulutettavia mamuja vs. entä paljonko on suomalaisia työttömiä? Eikö myös suomalaisille voitaisi järjestää samantyyppistä koulutusta jotta saataisiin heillekin töitä. Nykyisin suomalaisille järjestetään vain haastatteluja kolmen kuukauden välein – ei ihme, että joitakuita riepoo?
Sinänsä on hyvä, että mamuille järjestetään kursseja ja töitä, ja maksetaan harrastuksia jne. Mutta voisiko noita harrastuksiakin maksaa ja järjestää myös ihan kantasuomalaisille? Meillä on paljon yksinäisiä syrjäytyneitä henkilöitä, myös vanhuksia, mutta myös työikäisiä. Miten suomalaisten asemaa voisi parantaa? Vai luottaako Suomi siihen, että suomalainen yksinäinen itse lähtee ja aktivoituu? Ja kumpi on yksinäisempi? Kumpi tarvitsee enemmän tukea? Pitäisikö tässäkin asiassa soveltaa jonkinlaista tasa-arvoa?
Eli koulutetaan 20% suomalaisista työttömistä, ja 20% mamuista, ja järjestetään jokaiselle myös aktivoivaa vapaa-ajan toimintaa. Ei anneta kenenkään jäädä "kotiin makaamaan", ellei sitä nimenomaan itse halua. Idea(?).
”Rakennusalalle koulutetaan mamuja. Entä suomalaiset työttömät?”
Reipas mamu pesee mennentullen suomitumpelon. Ei kukaan ammattirakentaja ole työtön.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä, siis ehkä, kirjoitukseni varsinainen kohderyhmä eivät olleetkaan ammattirakentajat. Miksi heitä pitäisi kouluttaa? Ei ole tarpeen ei. Koulutetaan niitä jotka vielä eivät ole ammattirakentajia, tai jonkin muun alan osaajia.
Ilmoita asiaton viesti
Työttömänä saa toki opiskella aivan yhtä lailla vaikka olisi kantasuomalainen.
Työvoiman saatavuutta ei voi laskea vain työttömien määrällä, kun työttömyydessä on aina paljon kaikenlaista kohtaamisongelmaa. Monet ammattimiehet eivät ehkä edes haluaisi sellaisiin tehtäviin, joihin maahanmuuttajat ensimmäiseksi pääsevät, vaikkapa apumiehiksi.
Pitkäaikaistyöttömät maahanmuuttajaryhmät voisivat myös muodostaa tulevaisuudessa paljon suurempia yhteiskunnallisia ongelmia kuin mitä kantaväestön työttömät. Pieni etu on sen välttämisessä pieni hinta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mitä viimeisessä kappaleessasi toteat pitää varmaankin paikkansa. Tosin ajan saatossa asetelma voi kääntyä – sitä odotellessa 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin täällä Turussa niin suomalaissyntyiset kuin maahanmuuttajat voivat aikuisopistolla opiskella hyvin nopeasti rakennusalan tehtäviin. Kaverini opiskeli juuri muurariksi monen raflavuoden jälkeen raflan mentyä alas. Kieltä vielä opiskelevat ja syntymäkielekseen suomen saaneet opiskelevat sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti