KIKY-sopimus tuottaa tulosta – kenen kustannuksella?

Meillä täällä lintukoto Suomessa on jo hyvän aikaa ollut voimassa kilpailukykysopimus jonka turvin etenkin pienituloisten ja keskipalkkaistan nettotuloja on leikattu. Tulokset näkyvät: Suomen talous on kasvu-uralla, jopa kahden prosentin vuosikasvu on lähellä ja työllisyystilanne paranee koko ajan. 

Yksi tulevaisuuden kannalta tärkeä asia olisi, että lisääntyneen työn tekijöiksi palkattaisiin työttömiä henkilöitä. Töitä ei siis jaettaisi jo töissä oleville osaajille ylitöinä vaan kouluttettaisiin uusia osaajia kuten "ennen vanhaan". Toista kertovat kuitenkin viime päivien uutiset! Maahanmuuttajia käytetään palkattomana työvoimana. Toki palkattomana työvoimana käytetään suomalaisiakin – heitä ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan joka ei toimi, kuten ministerin suullakin on todettu. Siksi onkin tilalle tulossa työkokeilu. Kuka uskoo, että työkokeilu toimii paremmin?

Tottakai työkokeilu toimii. Se toimii samaan tapaan kuin mamujen ottaminen töihin ilman palkkaa. Tottakai työtä ilman palkanmaksuvelvoitetta teettävä yritys saa kilpailuetua. Ei kun lisää ilmaistyövoimaa yrityksiin siis? Ehkä noissa tapauksissa olisi syytä toimia siten, että työnantaja, TE-toimisto, ja työntekijä, yhdessä ennen työkokeilun aloittamista sopivat kokeilun tavoitteista. Siis siitä mitä työkokeilijan pitäisi kokeilun aikana oppia ja siten myös osata. Jos tavoitteet saavutettaisiin niin kokeilija saisi vakituisen paikan normipalkalla. Hyvä idea, mitä?

En kykene ymmärtämään miten se, että julkisen sektorin työntekijöiltä vietiin osa lomarahoista edistää Suomen kilpailukykyä. Joku sen minulle selittäköön, jos joku vaan ymmärrettävästi osaa selittää siis.

Oma näkemykseni on, että Suomen kilpailukykyä olisi saatu paremmin kohdennetusti parannettua kahdella vaihtoehtoisella toimenpiteellä. Joko jättämällä toistaiseksi valtion tuloveron indeksikorotukset toteuttamatta, tai jopa nostamalla verotusta kautta linjan prosentilla. Nuo vaihtoehdot eivät olisi olleet missään määrin köyhiltä pois ja ne olisivat takuuvarmasti lisänneet suomalaista ostovoimaa, josta tottakai osa kohdistuu aina ulkomaisiin hyödykkeisiin. Noista verotuloista saadut rahat olisi vaan pitänyt ohjata viennin edistämiseen. Yksinkertaista?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu