Ylen toimittaja sai kutsun Tšetšeniaan
Ylen toimittaja esitti Venäjän ulkoministeriön tiedottajalle kysymyksen koskien homoseksuaalien tilannetta Tšetšeniassa. Kysymyksestä seurasi toimittajalle kutsu tutustumaan Tšetšeniaan. Ylen toimittaja ei kuitenkaan ottanut kutsua vastaan – ymmärtäisin kutsun hylkäämisen jos syynä olisi pelko. Ehkä syynä onkin pelko mutta muilla seikoilla toimittaja kutsusta kieltäytymistä perusteli.
Itse olen kyllä sitä mieltä, että ellei oikeana syynä kieltäytymiseen ole pelko niin kutsu olisi pitänyt hyväksyä ja toimittajan olisi pitänyt lähteä Tšetšeniassa käymään tilanteeseen tutustumassa. Ehkä pitää paikkansa, että toimittajan "kädet olisivat sidotut" mutta entä sitten? Eikö matkalla kuitenkin olisi mahdollista saada sellaista tietoa jota ei Tšetšenian ulkopuolella ole saatavissa. Ehkä matka auttasi näkemään mikä on todellinen tilanne Tšetšeniassa, ehkä ei. Mutta ei tuota kutsua olisi mielestäni pitänyt suoralta kädeltä hylätä.
Totta – toimintatapa lienee tyypillinen. Ollaan kyllä valmiita arvostelemaan ja olemaan eri mieltä, sitä oikeaa mieltä, mutta ei olla valmiita ottamaan asioista selvää edes siinä määrin kuin se olisi mahdollista – koska ollaan valmiiksi oikeassa. Tämä pätee moneen muuhunkin asiaan, ja jopa ihan Suomessa. Ja kaikilla tasoilla.
Syynä ei pelko, mutta se että paikan päällä ei mahdollisuutta tehdä vapaasti journalismia kun on paikallisen koneiston paapottavana tai sitten jos yrittää olla omillaan niin koneisto seuraa ja kiusaa keitä tapaat.
Molempi pahempi.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä siitä että toimittajan pitäisi lähteä Tšetšeniaan. Siellä voisi oppia vaikka sen että ei ole kovin viisasta jos suuri Suomi lähtee ojentelemaan pientä Venäjää sen sisäisissä asioissa.
Huomiota tuollaisilla kysymyksillä kyllä saa, mutta kuka siitä hyötyy?
Ilmoita asiaton viesti