Todellinen tasa-arvo – mahdollista Suomessa?

Voisiko Suomesta tulla tasa-arvon (ja yhdenvertaisuuden) mallimaa maailmassa? Olisiko se mahdollista? Ja mitä käytännössä olisi todellinen tasa-arvo? 

Jos kaikki olisivat tasa-arvoisia niin kaikilla olisi silloin käytännössä mahdollisuus saada tekemällään täydellä työteholla maksimipalkka, joka olisi kaikilla samansuuruinen. Pitäisikö lisäksi yhteiskunnan taata jokaiselle oikeus tehdä töitä maksimiteholla niin halutessaan – siihen en nyt ota kantaa.

Tasa-arvoisessa maailmassa henkilöön liittyvä syy, kuten paino, pituus, mielenterveysongelmat, korkeanpaikan kammo, jne. eivät vaikuttaisi palkkaan. Jokaisella pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus valita tekeekö henkistä vai ruumiillista työtä, vaiko mahdollisesti molempia.

Jokaiselle henkilölle määriteltäisiinm kykyjen mukainen maksimityöpanos ja silloin kun henkilö olisi tehnyt kykyjen mukaisen maksimityösuorituksen niin hän saisi 100% täydestä palkasta, joka voisi olla vaikkapa 10.000 euroa/kk. Tuolloin neliraajahalvaantunut nainen voisi täydellä teholla työskennellen päästä samaan ansiotasoon huippujuristin tai suuren yrityksen bonusjohtajan kanssa.

Tässä mallissa kukaan ei saisi ylisuurta palkkaa koska kukaan ei voi tehdä yli 100%:n teholla työtä. Niin ikään jokainen voisi tyytyä tekemään työtä juuri sen verran kuin katsoisi riittäväksi oman pärjäämisen kannalta. Harvassa varmasti olisivat ne henkilöt jotka päivästä toiseen tekisivät 100%:n päiviä. Tuskin sellaisia todellisuudessa nykyisinkään on olemassa. Hetkellisesti tuo toki onnistuu.

Suurin ongelma olisi varmasti tuo henkilökohtaisen maksimityötehon määritteleminen. Sitä määriteltäessä etulyöntiaseman saisivat ne fiksut ja älykkäät ihmiset jotka osaisivat (ja ymmärtäisivät) maksimityötehoa määriteltäessä huijata. He pääsisivät systeemissä muita helpommalla koska saisivat 100%:n palkan vaikka eivät oikeastaan olisi siihen oikeutettuja – tosin samanlainenhan on pitkälti tilanne jo nyt.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu