Kela myöntää virheet – mikään ei ole muuttunut.

Tämän päivän Iltalehti kertoo, että Kela myöntää virheet toimeentulotukihakemusten käsittelyssä. Yksi suurimpia "virheitä" on ollut se, että toimeentulotukihakemusten käsittely on viivästynyt. Oikeusasiamieskin on ottanut asiaan kantaa aiemmin tänä vuonna ja suurelta osin ilmeisesti siitä johtuen Kela on päätynyt korvaamaan asiakkailleen toimeentulotukihakemusten käsittelyn viivästyksestä aiheutunutta arvioitua haittaa.

Otsikossa totean: mikään ei ole muuttunut. Se ei täysin pidä paikkaansa. Jokin on muuttunut, mutta kestääkö muutos – noudatetaanko muuttunutta linjaa myös jatkossa. Jos hallinnnon yleisten periaatteiden mukaiseisesti muuttunutta linjaa noudatetaan myös jatkossa niin hyvä. Sehän tarkoittaisi, että jatkossakin Kela korvaisi arvioitua haittaa asiakkailleen silloin kun viimesijaisen tuen käsittely viipyy yli laissa sallitun ajan.

"Perustoimeentulotuen hakemusten käsittely ruuhkautui, kun käsittely siirrettiin kunnilta Kelan hoidettaviksi vuoden alussa. Hakemusten käsittely kesti sallittua pidempään." kirjoittaa Iltalehti. Onko tuossa jotain uutta? Ei siinä ole mitään uutta. Tilanne on tuolta osin samanlainen kuin aiemminkin. Vain hakemusten käsittelijä on vaihtunut. Se tässä hämmästyttää, että miksi laillisuusvalvojat ovat aiemmin katsoneet viivästyksiä viimesijaisen tuen käsittelyssä läpi sormien ja vasta kun käsittely on siirtynyt Kelan hoidettavaksi on katsottu aiheelliseksi korvata viivästyksiä tukea saaville köyhille ihmisille.

Kun hakee laillisuusvalvojien (oikeuskansleri, oikeusasiamies) tietokannoista ratkaisuja joissa on käsitelty toimeentulotuen saamisen viivästyksiä ennen kuin toimeentulotukiasiat ovat siirtyneet Kelan hoidettaviksi niin moitteita löytyy paljon ja monista kunnista, voi sanoa: toistuvasti. Kuitenkaan aiemmin ei ole nähty syytä minkäänlaisiin hyvityksiin. Pitääkin kysyä: mikä on muuttunut?

Niin se on: mikään ei todellisuudessa ole muuttunut. Kunnat saavat edelleen toimia "vahingossa ja voimavarojen puutteessa" vastoin ehdottomia lain säännöksiä. Kela todennäköisesti pyrkii jatkossa saamaan ainakin toimeentulotukiasiat käsiteltyä laissa säädetyssä ajassa. Kuntien vastuulle jää kuitenkin vielä paljon sosiaaliasioita, terveydenhoitoasioita, ja montaa muuta. Niissä varmasta viivästyksiä katsotaan jatkossakin läpi sormien samaan tapaan kuin toimeentulotukiasioissa aiemmin. Nähtäväksi jää miten tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus asioihin vaikuttaa. Saavatko maakunnat samantyyppisen kohtelun kuin Kela on saanut toimeentulotukiasioissa, vai kohdellaanko heitä kuten kuntia aiemmin. Mielenkiinnolla odotamme?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu