Missä tilanteessa salaa kuvaaminen on kiellettyä?

Salakatselu on Suomessa lailla kiellettyä toimintaa. Samaan tapaan laitonta on myös salakuuntelu. Kysymyksiä herättää eniten se, että milloin kuvaaminen on kiellettyä. Lähes pahoinpitelyyn johtaneita tilanteita on sattunut kun hassua ihmistä on kuvattu julkisella paikalla johon kenellä tahansa on vapaa pääsy.

Jopa oikeustieteen asiantuntijat tuntuvat olevan valokuvaamisen sallittavuudesta jossain määrin eri mieltä. Itsekin olen asiasta eri mieltä, ja olen myös samaa mieltä – olenko mitään mieltä?

Saanko kuvata kotonani olevia vieraita? Saan – ainakin jos heillä on mahdollisuus havaita se, että he tulevat kuvatuiksi. Jos he eivät sitä havaitse niin se on sitten ihan vaan oma vika!

Toisaalta, jos ottamani kuva tai video jää vain omaan tietooni niin onko se silti rikos, vaikka olisikin laissa kiellettyä?

Saanko julkaista ottamani kuvan? Siinä mennään jo enemmän rajamaille. Saan julkaista kuvan jos se ei loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä. Onko sitten se, että joku on vaikkapa luonani kylässä yksityisasia?

Mistä minä tiedän loukkaako jostakusta henkilöstä ottamani kuvan julkaiseminen häntä? No jos minun tarvitsee asiaa edes miettiä niin parempi jättää julkaisematta.

Mutta niinkin se on, että viranomaisella on erityinen velvollisuus toimia lain mukaan. Jos viranomainen on julkistanut kansalaisesta tiedon, kuten kuvan tai nimen, jota ei ole lupaa julkistaa ja selvinnyt siitä moitteella niin voidaanko vastaavasta virheestä antaa kansalaiselle ainakin sakko?

Ehkä riittäisi kansalaisen kommentti: en tee niin toiste – riittäisikö?

Vastaus: tottakai voidaan yksityishenkilö voidaan tuomita viranomaisen edustajaa herkemmin – kansalainen kun käsittelee vain pientä tietomäärää niin hänen pitää olla tarkempi.

Päätelmä: älä kuvaa. Jos kuvaat niin olemassa on: delete – nappi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu