Missä tilanteessa salaa kuvaaminen on kiellettyä?

Salakatselu on Suomessa lailla kiellettyä toimintaa. Samaan tapaan laitonta on myös salakuuntelu. Kysymyksiä herättää eniten se, että milloin kuvaaminen on kiellettyä. Lähes pahoinpitelyyn johtaneita tilanteita on sattunut kun hassua ihmistä on kuvattu julkisella paikalla johon kenellä tahansa on vapaa pääsy.
Jopa oikeustieteen asiantuntijat tuntuvat olevan valokuvaamisen sallittavuudesta jossain määrin eri mieltä. Itsekin olen asiasta eri mieltä, ja olen myös samaa mieltä – olenko mitään mieltä?
Saanko kuvata kotonani olevia vieraita? Saan – ainakin jos heillä on mahdollisuus havaita se, että he tulevat kuvatuiksi. Jos he eivät sitä havaitse niin se on sitten ihan vaan oma vika!
Toisaalta, jos ottamani kuva tai video jää vain omaan tietooni niin onko se silti rikos, vaikka olisikin laissa kiellettyä?
Saanko julkaista ottamani kuvan? Siinä mennään jo enemmän rajamaille. Saan julkaista kuvan jos se ei loukkaa kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä. Onko sitten se, että joku on vaikkapa luonani kylässä yksityisasia?
Mistä minä tiedän loukkaako jostakusta henkilöstä ottamani kuvan julkaiseminen häntä? No jos minun tarvitsee asiaa edes miettiä niin parempi jättää julkaisematta.
Mutta niinkin se on, että viranomaisella on erityinen velvollisuus toimia lain mukaan. Jos viranomainen on julkistanut kansalaisesta tiedon, kuten kuvan tai nimen, jota ei ole lupaa julkistaa ja selvinnyt siitä moitteella niin voidaanko vastaavasta virheestä antaa kansalaiselle ainakin sakko?
Ehkä riittäisi kansalaisen kommentti: en tee niin toiste – riittäisikö?
Vastaus: tottakai voidaan yksityishenkilö voidaan tuomita viranomaisen edustajaa herkemmin – kansalainen kun käsittelee vain pientä tietomäärää niin hänen pitää olla tarkempi.
Päätelmä: älä kuvaa. Jos kuvaat niin olemassa on: delete – nappi.
Täten kiellän itseni kuvaamisen kaikissa paikoissa ja erityisesti kiellän kuvien julkaisemisen. Minusta otettuja aiempia kuvia saa julkaista ja itseni lisäksi muille näyttää vain kotialbumin kautta sen jälkeen kun itse olen kuvan nähnyt ja antanut kuvan näyttämiselle ennakkohyväksynnän. Lupa on kerrallaan voimassa minuutin.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä kieltoja esittää. Vaan eipä niitä tarvitse noudattaa.
Jos ei halua joutua kuvatuksi, kannattaa pysyä poissa julkisilta paikoilta. Kuvaaminen ja kuvien julkistaminen ovat eri asia. Jopa terveyskeskuksen odotustilat ovat sallittuja kuvauspaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
>Saanko kuvata kotonani olevia vieraita? ….
ooo
Entä tuttuja? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Onko sillä eroa? tottakai päästät kotiisi myös vieraita, mutta eivätkö nuo vieraat usein olekin tuttuja?
Ilmoita asiaton viesti
Salakuvaaminen, kuten rikokset yleensä, ovat aina sallittuja. Mutta kiinni ei saa jäädä.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on hyvin selkeä linja. Myyn markkinoilla lemmikkieläinten herkkuja, kalaa, luita, lihatuotteita…jne.
Aina kun asiakkaan koira osoittaa poikkeuksellisen mielenkiintoista käyttäytymistä; kysyn asiakkaalta, saanko kuvata, kuvat tulevat blogisivustalleni. Myöntävä vastaus, ei mitään epäselvää.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, ja oma mielipiteeni kuitenkin on, että rikoksesta ei tee sallittua se jääkö siitä kiinni vaiko ei. Rikos on rikos riippumatta siitä jääkö kiinni, tai saako tuomion.
Ihmisillä vallan eri käsityksiä siitä saako joku julkaista kuvaa jossa hän on esillä. Vastaus siihen saako kuvan julkaista on helppo – se on samalla vaikea. Helpointa on jättää kuva julkaisematta, ainakin jos se on hauska.
Itse tossa taannoin julkaisin Sipilän hallitusta koskien kanteluiden tehneiden nimet, en siis edes kuvia. Asia, siis se, että se johti viiteentoista kanteluun, oli mielestäni hauska. Nyt poliisi tutkii asiaa, ja sekin on mielestäni hauskaa, vaan kuinka kauan?
Ilmoita asiaton viesti