Työttömät ovat osaamattomia!

Työttömät ihmiset ovat osaamattomia. Käytännössä lienee todettu, että he eivät osaa tehdä edes työhakemuksia. Aikoinan järjestettiin kai jopa kursseja joilla opetettiin miten töitä haetaan ja miten hakemus tehdään. Nykyisin tuollaisia kursseja ei enää taideta pahemmin järjestää koska on todettu, että eivät ne työttömät kuitenkaan kurssilla opi sen paremmin töitä hakemaan kuin hakemuksia tekemään.

Yhden asian työttömät osaavat hyvin, tai oikeastaan kaksi. He osaavat tehdä päivärahahakemuksen, ja suurin osa heistä osaa tehdä myös toimeentulotukihakemuksen, jota kaikki eläkeläiset eivät osaa tehdä – valitettavasti. Se kuitenkaan ei töihin hakemisessa auta, että osaa tuollaiset hakemukset tehdä ja täyttää kun pitäisi itsensä työnantajalle myydä.

Tutkimuksen mukaan yksi este työllistymiselle on hakijan ikä. Ikärasismi alkaa jo 40-vuotiaiden kohdalla ja siitä se vaan lisääntyy kun ikää kertyy. Kun työnanataja on ikärasisti niin siinä ei työntekijä voi millään vakuuttaa, että hän olisi hyvä mies tehtävään, tai jopa hyvää parempi. Rasismi on rasismia. Tosin jos tuollaisen työsyrjinnä onnistuu todistamaan niin hakija voi saada työnantajalta korvauksia, ja samalla varmuuden siitä, että jatkossa paikat ovat entistä tiukemmassa.

Koulutus on myös tärkeässä asemassa jotta töihin voisi päästä. Kuten tottakai myös työkokemus. Hyväkään koulutus ei työnhakijaa auta jos koulutuksen suorittamisesta on kulunut liikaa aikaa eikä työkokemustakaan ole ihan viime aikoina kertynyt. Tuolloin työnantaja kääntää katseensa rajan taa. Ei siinä silloin suomalaisen työläisen osaaminen mitään auta, olipa kuinka koulutettu ja kurssitettu hyvänsä.

Mitä asialle sitten voisi tehdä? Ehkä työnantajien pitäisi muuttaa asennettaan ja olla valmiinpia ottamaan töihin sellaisia henkilöitä jotka itse katsovat, että voivat työtehtävästä suoriutua. Ei pitäisi asettaa liian korkeita vaatimuksia sen paremmin aiemmalle koulutukselle kuin työkokemuksellekaan. Pääministerinäkin pärjää insinööri, ainakin joten kuten.

Pitäisi myös oikein lailla säätää, että töihin pitäisi ensisijaisesti ottaa työtön suomalainen. Ainakin siis silloin kun koulutus olisi riittävä. Koeaikana henkilö voisi sitten osoittaa, että valinta oli oikea. Vasta toisella sijalla tulisi valita niitä suomalaisia jotka jo ovat töissä. Turha kierrättäminen siis pois. Kolmannella sijalla, jos silläkään, sitten olisivat ulkomaalaiset työntekijät.

Maahanmuuttajien työllistymistä tuetaan. Siinä samalla suomalaisia työttömiä syrjitään. Suomessa lienee pajon niitä työttömiä jotka ovat olleet työttöminä pidempään kuin moni maahanmuuttaja. Heidän mahdollisuuksiaan päästä töihin pitäisi myös tukea, riittävästi.

Yksi asia mikä pitäisi työpaikkoja jeattaessa myös huomioida on työpaikan sijainti. Pitäisi pyrkiä siihen, että jokaisella työmatka olisi mahdollisimma lyhyt. Kahdesta tasaveroisesta hakijasta pitäisi siis ensisijaisesti valita se jolla olisi lyhyempi työmatka. Työmatkojen pituuden lyhenemisen pitäisi myös olla hyväksettävä syy vaihtaa työpaikkaa – siis toteuttaa tuota edellä kritisoimaani työn kierrätystä. Pitäisikin perustaa "työmatka???".

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu