Seitsemän virheellistä tuomiota

Korkein oikeun on purkanut seitsemän virheellistä  tuomiota joissa tekijä oli tuomittu vankeuteen tai yhdyskuntapalveluun. Tuomiovirheet tulivat ilmi oikeuskanslerin tarkastuksessa. Kertoo Savon Sanomat.

"Kaikissa puretuissa tuomioissa virheenä oli se, että tuomari oli tuominnut syytetylle rangaistuksia vanhentuneista teoista. Osa henkilöistä oli tuomittu samalla kertaa useista vanhentuneista rikoksista."

"Selvitysten mukaan mikään annetuista tuomioista ei ollut ehtinyt aiheuttaa vahinkoa tuomituille. Kaikissa tapauksissa kyse oli asiakokonaisuuksista, joissa oli useita syytekohtia. Tuomitut oli tuomittu useista syytteistä ehdolliseen vankeuteen tai myös yhdyskuntapalveluun."

On hyvä, että oikeuskanslerinviraston taholta annettujen tuomioiden oikeellisuutta jälkikäteen tarkastellaan. Tämäkin nyt sattunut virheellisten tuomioiden suma kuitenkin osoittaa, että Suomi ei ehkä ole aivan niin hyvä oikeusvaltio kuin moni olettaa. Voidaan varmasti esittää perusteltu kysymys: onko kaikki virheet huomattu?

Se, että tällaisia virheitä ylipäätään sattuu on merkillistä. Mikä on lainopillisen tietämyksen taso niin oikeuslaitoksissa, syyttäjillä, kuin syytettyjä puolustavilla juristeilla? Onhan niin, että kaikkien noiden henkilöiden ainakin olisi pitänyt käsittelyn tiimellyksessä huomata, että tässä on nyt käsittelyssä vanhentunut juttu.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu